Fotbollsbloggen

”Nanne” kom inte ihåg sin förra match mot Bissarna

På söndag kommer Kurt-Arne ”Nanne” Bergstrand med sitt Kalmar FF till Nyköping. Men det är inte första gången Nanne möter Bissarna på Rosvalla. 1987 var han där som spelande tränare i Markaryd och mötte hemmalaget i en seriefinal i tvåan som slutade 1-1.

-- Det kom jag faktiskt inte ihåg, men nu när du påminner mig drar jag det till minnes. Du vet minnet är bra, men kort, säger Nanne och skrattar.

1987 var ett år när ett antal nya tvåor hade skapats i Sverige och Markaryd och Bissarna utkämpade en kamp om seriesegern i den östra gruppen. Ett litet märkligt namn eftersom Bissarna som seriens nordligaste lag fick göra de flesta resorna till södra Sverige, flera till Malmö bland annat.

Markaryd vann till slut med fem poäng före Bissarna, så de inbördes mötena blev avgörande. Två täta fighter, 1-1 alltså på Rosvalla och hemmaseger med 1-0 i Markaryd.

Mycket vatten har runnit mellan broarna sen dess och Nanne Bergstrand har blivit en ikon i Kalmar.

Han har tagit Kalmar från tvåan till toppen på allsvenskan. En resa som kröntes med SM-guldet 2008.

Nanne förfogade då över ett mycket starkt lag med alla tre bröderna Elm, mittbackarna Tobbe Carlsson, Joachim ”Jesus” Lantz och Patrik ”Bagarn” Rosengren samt lagkaptenen Henrik Rydström, som blivit lika evig i Kalmar som Nanne.

-- Rydström kommer att finnas med oss i Nyköping också, i alla fall i truppen. Men även om han inte spelar är han viktig för oss som lagkapten, säger Nanne.

Efter några tunga år har Kalmar haft en bra försäsong med ett läger i La Manga. Bara en förlust har det blivit i möten med allsvenska, danska och norska lag. Genrepet mot Bröndby på bortaplan slutade 1-1.

– Det har gått bra för oss, men riktigt nöjd ska man aldrig vara. Det finns hela tiden saker att utveckla, säger Nanne, som i fjol var hårt kritiserad ett tag.

Några spelare som glatt speciellt?

-– Ja, två unga killar, Måns Söderqvist (född 93) och Melker Hallberg (född 95). De tillhör de bästa i sina årgångar och så tror jag vi kommer att få mer nytta av Nenad Djordjevic i år. Han hade ju många skador i fjol.

Nenad är den rutinerade serbiske mittbacken, som spelade i VM 2010. Till profilerna hör också mittfältarna Erik Israelsson och Tobias Eriksson, Daniel Mendes och nye brassen Romario från Gais.

-- Unge nye brassen Ismail Silva Lima är vår ende skadade spelare för tillfället.

I cupen har Kalmar ett fint facit med tre finaler de senaste sex åren. 2007 blev det seger mot Göteborg hemma, året efter förlust  borta mot samma lag och 2011 förlust i Helsingborg.

-- Vi har varit ett bra cuplag. Nu är det visserligen nytt med ett gruppspel, men vi kommer att satsa fullt ut med bästa möjliga lag, säger Nanne.

Gruppen består också av Göteborg och Brage och Kalmar har haft otur att lottas mot sin allsvenska kollega på bortaplan.

-- Det bör ju stå mellan Göteborg och oss, säger Nanne.

Har du någon koll på Bissarna?

-- Ja, då vi har folk som har sett dem. I träningsmatcher skiftas det ju en del spelare, men vi har nog bra koll.

Några speciella spelare du fått rapporterade?

-- Ja då, men jag vill inte säga vilka det är.

Kalmar tränar sista passet i eftermiddag och i morgon tar laget bussen till Nyköping. Ingenting lämnas alltså åt slumpen.

-- Det gäller att förbereda sig väl, säger Nanne.

Måste bara tillägga att det var roligt att få svar direkt från en mycket trevlig Bergstrand. Här har stöddiga tränare och sportchefer i allsvenskan mycket att lära.

Sen jag startade bloggen har jag stött på många, som varken bemödat sig om att svara eller ringa upp en landsortsjournalist när jag sökt dem. Trots att de inte är i närheten av Nannes meriter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista