HANDBOLLSBLOGGEN

SVT gör det galant, men alldeles för sällan

De allra flesta handbollsfrälsta, eller ja, samtliga som jag pratat med tycker att det sänds alldeles för lite handboll på tv. SVT har exklusiva sändningsrättigheter för Elitserien. I avtalet finns ett minimiantal matcher som SVT binder sig att sända. Minimiantalet är sekretessbelagt. Något maxantal finns inte. I avtalet ingår både herrarnas och damernas Elitserie. Hur mycket har SVT sänt då?

Hittills, då vi har avverkat 28 omgångar i herrarnas serie har SVT sänt 10 matcher. Från damhandbollen har det visats 5 matcher (blir 6 matcher nu på söndag) från 20 omgångars spel.

---

Så här många gånger har herrlagen synts i en tv-match:

RIK 3
Sävehof 2
Alingsås 2
Kristianstad 2
Drott 2
Lugi 2
Hammarby 2
Ystad 1
Guif 1
Skövde 1
Skånela 1
Malmö 1

Bra spridning förutom det faktum att Aranäs och VästeråsIrsta har inte haft nån tv-match. Å andra sidan har VI:s damlag spelat en tv-match denna säsong.

Damlag i tv-rutan:

Sävehof 2
Eslöv 2
Höör 2
Lugi 2
Skuru 2
VästeråsIrsta 1
Skövde 1

---

SVT planerar att sända ytterligare 16 matcher från slutspelet. Av dessa är sju såna som kan utgå om kvarts- och semifinalerna inte går till en femte och avgörande match. Så om det vill sig illa kan det bara bli 9 matcher från slutspelet.

---

Sammanlagt alltså 32 matcher som mest.

---

Man kan ju inte låta bli att undra varför SVT inte satsar mer på handbollen när man ändå har skaffat exklusiva rättigheter? Fotboll och hockey har veckomagasin på SVT trots att kanalen inte sänder från några ligor i nån av sporterna. Visserligen är ju bägge sporterna större än handbollen, det vet jag, men jag undrar varför det inte satsas mer på de egna grejerna? För det görs ju när det kommer till Melodifestivalen, Skid-VM, OS och andra mästerskap. Då jävlar är det införsändning med påkostad studio och gäster och krönikor och repriser på reprisen av upploppet för femtioelfte gången.

---

Men det ska sägas att när SVT väl sänder handboll är det hög kvalité från start till mål. Bra kommentatorer och bisittare för att inte tala om experterna. Säger bara Martin Frändesjö, bäst i klassen!

---

Kom igen SVT, handbollskunskapen finns, materialet finns, så varför inte utöka utbudet till ett handbollsmagasin en gång i veckan? Handbollskväll, som Jasmin Zuta drömt om:

---

Ja ja, det är så lätt att peka finger mot andra. Är vi så bra på Sveriges Radio då? Jovisst, vi sänder varenda jäkla fotbolls- och hockeymatch. Och så finns några tappra lokala P4-kanaler som satsar på handbollen. Eller några och några, två stycken är vi. P4 Kristianstad och P4 Sörmland sänder samtliga hemmamatcher med IFK Kristianstad och Eskilstuna Guif på webben. Två stora publiklag inom svensk handboll alltså. Sen har ju Radiosporten direktrapportering från många arenor men det är en annan sak.

---

Kanske borde handbollsentusiasterna på Sveriges Radio slå slag i saken och köra igång med en podcast en gång i veckan?

---

Sen å andra sidan. Om man måste välja mellan kvalitet och kvantitet, vilket är du beredd att rucka på?

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista