Fotbollsbloggen

Sirius och City i olika divisioner - ekonomiskt

IK Sirius och Eskilstuna City spelar i samma serie och möts i norrettans premiär söndag 14 april. Men ekonomiskt tillhör de olika divisioner. Medan Sirius i går gjorde klart med ännu en ex-allsvensk spelare, Jonatan Berg, presenterade City två 20-åriga mittbackar, Johannes Nordström och Simon Turesson, i en annan löneklass.

Jonatan Berg är Uppsalaklubbens fjärde riktigt tunga värvning till den här säsongen.

Tidigare har Sirius hämtat Johan Arneng från Syrianska. En av allsvenskans pålitligaste mittfältare under många år och mellan mästaråren i Djurgården och tiden i Södertäljeklubben hade han också en framgångsrik sejour i norsk toppfotboll.

Joakim Runnemo minns vi som killen som gjorde Brommapojkarnas första mål i allsvenskan. Därefter har han spelat i Superettan för Ljungskile, en offensiv mittfältare/forward med näsa för mål.

Jonatan Berg har blivit en fotbollens flyttfågel och kanske mer känd som landslagsmeriterade Marcus Bergs bror än för sina meriter på planen. Men det jag kommer ihåg av Berg den äldre är en mycket habil kantspelare, som borde ha mycket att ge i division ett. Jonatan har avverkat IFK Göteborg, Gais (på lån), Trelleborg (lån), Gefle, italienska Taranto och i fjol Varberg i Superettan innan han nu kommer till Sirius.

Budgetutrymme för Jonatan skaffades genom att Sirus lånade ut Joakim Blomquist till Strömsberg, tappade Oscar Kindlund till Göteborg och inte fick ordning på Mirza Jelecaks och Johan Claessons skador.

Jonatan Berg, som fyller 28 i maj, flyttar med familjen till Uppsala. Hans fru har rötterna i trakten och det har säkert bidragit till övergången.

– Det här är det bästa för mig både som person och spelare, säger Jonatan till UNT.

Den fjärde stjärnvärvningen är inte lika tung på pappret, men säkerligen lika stor i praktiken. Västerås SK:s mittback och lagkapten Oscar Pehrsson, som rosades efter cupsegern mot Elfsborg i helgen.

Oscar hade några mycket bra säsonger – tillsammans med Skogstorpssonen Marcus Danielson – när VSK vann ettan 2010 och i Superettan 2011, även om det inte räckte till nytt kontrakt. Också Halmstad visade intresse för Oscar innan han blev klar för Sirius.

Förutom en dyr spelatrupp kan också läggas en stab runt laget som inte lär vara billig. Ola Andersson som deltidsanställd VD och två heltidsanställda tränare i Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

Har då inte City några dyringar alls i truppen? Jo, när det gällde Niko Markkula var det nog inte bara hans i Eskilstuna boende flickvän som lockade honom hit utan även ett – med Citymått i alla fall – bra kontrakt. Den förre finske elitspelaren läser nu svenska vid sidan av fotbollen.

Semir Metes agent hade ställt höga lönekrav på 17-18 000 månaden hos en annan klubb innan de erbjöd City tjänsterna. Nu säger förstås City att Syrianskas bänknötare inte fick så mycket, men med pendling mellan Södertälje och Eskilstuna fem-sex dagar i veckan blir han inte billig. Även om det sker med tåg.

Nicklas Bergh fick förstås en bra lön när han lockades hem från AIK till 2011, året då City vann tvåan. Men att målvakten – som i fjol korades till norrettans främste – tjänar hyfsat känns helt rätt och jämfört med Johan Arneng kan jag tänka mig att Nicklas inte ens kommer upp i hälften. Citykeepern jobbar ju heltid som målare.

Avslöjade i lördags att City var överens med unge ålänningen Johannes Nordström om ett ettårskontrakt och i går kom bekräftelsen att det nu är helt klart. Samtidigt presenterades Simon Turesson, som sen nyåret tränat och spelat med City. Två unga mittbackar som i truppen ska ersätta fjolårets succéspelare Victor Sundberg och Rebin Sulaka. En tuff uppgift.

Förhandlaren Peter Lindqvist inväntar i dagarna svar från Max Eurenius, Olive Podmenik och Oskar Celsing, de sista som erbjudits kontrakt.

Jesper Manns verkar däremot vara en mer svårknäckt nöt för City.

Den 18-årige pojklandslagsmannen har erbjudits ett tvåårskontrakt, men Lindqvist får inget svar.

– Jespers agent Per Jonsson hör inte ens av sig. Men nu när han fyllt 18 måste han ha ett kontrakt och senast 2 april måste alla kontrakt vara registrerade hos förbundet, säger Lindqvist.

En klubb där penningrullningen säkerligen inte är mindre än hos Sirius är AFC United. Den förening som tidigare hette Väsby har också värvat mycket ex-allsvenskt, dock inte spelare med samma meriter som Arneng, Runnemo och Berg.

I AFC är det ordföranden och affärsmannen Alex Ryssholm som står för fiolerna. Ryssholm är VD, styrelseordförande eller styrelseledamot i fem företag. Förutom då AFC och farmarklubben AFC Athletic, som båda också är aktiebolag.

Ryssholms klubb har många heltidsanställda spelare och i jämförelse med de två uppländska giganterna när det gäller ekonomi är Eskilstuna City fortfarande ett lågbudgetlag.

Det senare gäller även Sörmlands andra representant i norrettan, Nyköpings BIS. Nykomlingen har visserligen tre heltidsspelare i truppen i amerikanerna Paul Torres och Ryan Gracia samt kanadensaren Ethan Gage. Det här är dock unga killar på dryga 20 år som ser Bissarna mer som en språngbräda mot större fotbollshöjder än en klubb att tjäna pengar i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".