HANDBOLLSBLOGGEN

Spara på spänningen, SHF och SVT!

Imorgon tisdag får vi det rafflande avgörandet av herrarnas Elitserie. Slutspelslagen är klara sen igår då Hammarby slog lite överraskande ett seriesegerjagande Kristianstad och fixade den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Så på tisdag görs det upp om placeringarna 1-7. Lag 1-3 i sluttabellen får välja sin motståndare i kvartsfinalen och har dessutom hemmafördel i en ev femte match. Lag 4 får möta det lag som inte blir valt av lag 5-8 men njuter av hemmafördelen.

---

Och valet görs direkt efter att matcherna är slut. Ungefär kvart i nio är det dags för lag 1 att välja mellan antingen lag 7 eller 8. Lag 2 får sedan välja mellan lag 6 och det lag som lag 1 inte väljer. Osv.

---

Mediemässigt är valprocessen väldigt illa placerat. För det första är det helt ofattbart att SVT inte sänder nån match från den samlade sista omgången. Speciellt nu när serien är så rekordjämn borde man ha blick för spelet och sända åtminstone på SVT Play.

---

För det andra. Handbollen skulle enkelt få mer utrymme i media om man valde att flytta kvartsfinalvalet till onsdagen istället. Då hinner media dels med att rapportera om hur slutkampen gick och analysera kring det. Och dels hinner man spekulera kring själva valet när man vet placeringarna. Nu är det så korta puckar mellan så det är stört omöjligt att göra nånting mediemässigt. Speciellt när det inte sänds på tv där man kör ett kort uppsnack med experterna Magnus Grahn och Martin Frändesjö.

---

Jag som konsument (och journalist) gillar att ha fakta framför mig så jag kan lätt skaffa mig en bild om det som komma skall. Ibland lyckas man måla upp ett scenario till fullo och ibland är man helt fel ute. Tror att många andra funkar likadant. Det är kul att spekulera lite i hur lagen tänker när de kan välja mellan två lag. Varför SKA man välja si, varför BÖR man välja så!

---

Som det ser ut nu, för min del, blir det några blogginlägg mindre här i sluttampen. Det finns ju inte mycket att skriva om när det gäller kvartsfinalvalet. Eller jo, det finns det visst det. Det finns alldeles FÖR MYCKET att spekulera kring när det är så vidöppet hur tabellen kommer att se ut mellan klockan 19 och 20.30 under tisdagkvällen. Nästan alla lag som går till slutspelet kan få möta nästan alla i kvartsfinal. Det är för bökigt att bena upp. Iaf för mig som sysslar med det här på fritiden.

Så mitt förslag till nästa säsong

  • SVT sänder en mach från sista omgången där vi får se upplösningen i realtid.
  • Kvartsfinalvalet LIVE i Sportnytt dagen efter avslutat seriespel.

Vad sägs om det?

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".