Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fotbollsbloggen

Bokföringstrix med ”spelarförsäljning” bakom Citys vinst

Vid Eskilstuna Citys årsmöte i går kväll redovisades en vinst på knappt 20 000 kronor för det senaste verksamhetsåret. Men det är en sanning med modifikation. Vinsten har åstadkommits genom ett bokföringstrix i form av en ”försäljning” av fyra spelare till det fristående City Spelarinvest AB för 250 000 kronor.

– Men det här är ju pengar som suttit på banken längre nu, säger nygamle ordföranden Peter Lindqvist.

Men ska inte Spelarinvest vara för nyrekryteringar?

– Jo, men det här är fullt tillåtet. Det är också pengar som ska tillbaka till Spelarinvest vid försäljningar.

Vilka fyra spelare var det som ”ni fick” 250 000 för?

– Nicklas Bergh, Anton Hansén, Jesper Manns och Filip Rogic.

Bergh är 31 år, kommer han verkligen att kunna säljas en gång till?

– Han fick faktiskt en konkret förfrågan från Örebro SK i vintras och var intresserad. Men de hade inte råd att lösa honom. Hur mycket vi begärde vet jag inte, det var Laszlo (Meszaros) som skötte förhandlingarna.

Hur fördelas då det utbildningsbidrag ni får från Östersund för Rogic övergång?

– Det blir 50 000 till Spelarinvest och 25 000 till föreningen.

Vid valen på årsmötet blev det som jag avslöjade i går. Peter Lindqvist, som varit ordförande under två tidigare perioder, tar över klubban igen efter Laszlo Meszaros, som hade avböjt omval på grund av tidsbrist. I februari skadade Meszaros höften illa vid ett fall från sitt hustak och han var inte närvarande vid årsmötet, men valdes in som ledamot i styrelsen.

Frånsett Göran Wahlströms ettåriga ordförandesejour nyligen är det Lindqvist och Meszaros som turats om på posten de senaste tio åren. Lindqvist hade också en lång ordförandetid på 90-talet.

Absolut inget ont om Lindqvist. Hans under vintern opererade hjärta klappar verkligen för City och han är alltid beredd att jobba hårt för klubben. Men att han nu återkommer ännu en gång visar bristen på återväxt på ledarsidan. Eller hur ont om personer det är som vill ta på sig att leda en stor idrottsförening.

Kanske typiskt att styrelsens yngste, Magnus Edbom, var den ende som lämnade. Han ersattes av Leif Sundelius från ungdomsfotbollen, men efter den turbulens som rått denna silly season med fem flyktade startspelare känns det som styrelsen hade behövt fräschas upp med fler nya namn.

Det är inget fel att ha en stark man som ordförande, men det är också en konst att kunna delegera och få fler delaktiga i föreningsarbetet. Det finns i princip hur mycket som helst att göra för hur många som helst.

Lindqvists viktigaste uppgift blir att förstärka organisationen. Hittills har de ökade intäkterna satsats på en provisionsarbetande marknadssäljare (Christer Andersson) och så köper klubben även administrativa tjänster (kanslichef) av Bengt Gustafssons konsultfirma. Den förre kanslichefen och Mr Basket hos Eskilstuna Basket jobbar i dag för bland andra Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation, City och Eskilstuna United.

Vad City skulle behöva är en anställd sportchef, som blir operativt ansvarig för den sportsliga verksamheten. En chef för tränarstaben och spelarna, som sköter förhandlingar och bygger upp en scoutingverksamhet. När gjorde exempelvis City ett spelarfynd i en lägre serie senast? Nu är klubben helt i händerna på det otal agenter som erbjuder spelare.

– Vi får i alla fall in Victor Sundberg (som hoppade av som spelare) i fotbollskommittén och det är glädjande, säger Lindqvist.

Omsättningen ska öka med ytterligare en miljon till 6.1 miljoner under 2013. Det ska ske genom att Christer Andersson tar in ytterligare en sponsormiljon till sammanlagt runt fyra miljoner.

– Det är dyrt att bedriva division ett-fotboll. Spelarlönerna har ökat med en halv miljon från förra säsongen, säger Lindqvist.

Den budgeterade publiksiffran är liksom i fjol tusen åskådare i snitt. Under 2012 stannade det på 875, vilket gav en tredjeplats i norrettans publikliga.

– Om Eskilstunaborna vill ha bra fotboll och se City i Superettan på Tunavallen måste de ställa upp och gå på matcherna. Det behövs en större publik, säger Janne Fredriksson, den förre Guifordföranden som nu är en av Citys största sponsorer och rådgivare åt styrelsen.

Till två matcher ska City satsa på fri entré med hjälp av sponsorer som betalar två kronor per åskådare. Entréavgiften blir annars oförändrad, alltså 100 kronor. Medlemsavgiften blir också densamma, 300 kronor.

– Jag har ingen exakt siffra, men jag tror vi har cirka 800 medlemmar. Vi har inte nått målet som är 1 000, men vi ökar markant på ungdomssidan och har dubbla lag i de yngre årgångarna, säger Lindqvist.

Torsten Westlund efterlyste en mer aktiv medlemsvärvning av så kallade passiva medlemmar, men fick inget löfte om en sådan.

Från 2014 blir det ett krav att ha ett positivt eget kapital för att få spela i ettan. I City är det i nuläget 112 000 kronor.

De som nu har högsta ansvaret för att City ska uppfylla kravet är följande styrelse: Peter Lindkvist, ordförande, Sten Södergren, ekonomiansvarig, Grim Östlund, Göran Wahlström, Anna-Lena Backman Eriksson, Laszlo Meszaros och Leif Sundelius.

Suppleanter: Paul Strand plus en vakant.

Valberedning: Jan-Erik Karlsson, sammankallande, Thomas Rulander och Torsten Westlund (nyvald).

Förra kommunalrådet Jonny Lundgren ledde årsmötet med säker klubba och trots många synpunkter i kommentarsfälten i denna blogg under vintern framfördes ingen kritik mot styrelsen på årsmötet. Det tycker jag är synd eftersom jag vet att flera kommenterande personer är medlemmar.

Hela A-truppen med tränare och ledare besökte årsmötet och de fick beröm i ett hyllningstal av profilen Torsten Westlund, som tackade för strålande underhållning på Tunavallen. Han vill gärna att City behåller sin lokala profil och att pengarna inte ska få för stor betydelse för spelarna.

En sann idealist med stort fotbollshjärta.

Till sist: Mittbacken Oliver Podmenik och mittfältaren Oskar Celsing tackade i går ja till ettårskontrakt med City.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".