Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
HANDBOLLSBLOGGEN

Värsta tänkbara, bästa tänkbara

Sävehof valde att möta Guif i kvartsfinal. Spännande värre! Värsta tänkbara motståndare redan i kvartsfinal blir en riktigt tuff nöt att knäcka. För Sävehof!

Min fru, som är en mycket klok kvinna, sa något åt det här hållet i veckan när vi pratade om allt annat än handboll:

Den som inget har att förlora är farligast.

Damn, det var som om hon visste att jag letade efter uttryckssätt inför slutspelet och Guifs chanser där. Här hittade hon rätt. Mitt i prick. Bull´s eye.

---

Har under senaste veckan trott och tänkt att inget lag kommer att välja Guif som motståndare om de hamnar på plats 5-7. Så fel jag hade. Direkt när Sävehof fick chansen tog man den.

---

Det här var tredje gången i handbollshistorien som Guif blivit vald som motståndare i slutspelet.

Första gången var säsongen 2007/08, alltså Kristján Andréssons och Janne Ekmans första säsong som tränare för Guif. Det var en allmänt kaxig (vill jag minnas) Staffan Olsson (som då tränade Hammarby) som gjorde valet i direktsänd tv. Guif pressade fram lite överraskande en femte och avgörande match och i den presenterade Robin Andersson, Haukur Andrésson och en viss Mattias Zachrisson sig för den svenska handbollspubliken på riktigt allvar när man hämtade in ett tiomålsunderläge i andra halvlek. Hammarby kom undan med blotta förskräckelsen med god hjälp av domarna i slutet av matchen. Ingen i Eskilstuna accepterar "stegfelet" på Haukur i slutet. Ingen.

---

Andra gången som Guif blev valda var säsongen efter, alltså finalåret 2009, då Sävehof ville möta eskilstunalaget i semifinal. Det blev ju en modern klassiker. Iaf i Eskilstuna.

---

Men i år ser det lite tuffare ut. Guif har inte rosat marknaden spelmässigt, mycket pga alla skador och sjukdomar under säsongen. Man har förlorat 11 av de senaste 13 matcherna. Så då är det väl ändå inte så konstigt att Sävehof väljer att möta Guif? Givetvis inte!

---

Men. Som sagt. Det är dom som inte har nåt att förlora som är farligast. Glöm inte det!

---

Jag brukar återkomma till ämnet "hur ska man få bort Sävehof från tronen?" med jämna mellanrum. Min åsikt står fast. Ska man slå Sävehof i ett slutspel ska man göra det i en matchserie. Finns inte på kartan att de förlorar i en final. Kommer inte att hända! Så om vi ska få ett nytt mästarlag i Sverige efter tre raka guld till Partille är det upp till Guif att fixa det. Tror att hela handbollssverige (förutom Partille) håller en tumme för Guif i smyg. Vem vill inte se en jätte falla, liksom?

---

Så jag tror att det värsta tänkbara är det bästa tänkbara i det här fallet. Ska man ta det där jävla SM-guldet nån gång så ska man vinna över Sävehof förr eller senare.

---

Och så till nåt annat. Lite statistik som avslutning.

---

Alexander Stenbäcken kom till Guif från Sävehof i januari 2012. Tre gånger har han mött sitt gamla lag och så här har det gått:

  • 15/9 2012 Sävehof-Guif 24-27
    3 mål på 8 skott, 4 assists, 6 passmiss, 1 orsakad straff och 1 tappad boll. MEP -0,4
  • 14/11 2012 Guif-Sävehof 24-28
    0 mål på 5 skott, 1 assist, 1 passmiss och 1 regelfel. MEP -1,35
  • 27/2 2013 Sävehof-Guif 32-28
    3 mål på 5 skott, 2 assists, 2 tilldömda straffar och 2 st utvisningar. MEP 0,8

Finns mer att hämta där känns det spontant.

---

I två av de övriga tre kvartsfinalerna har vi också några intressanta möten där spelare möter sitt ex-lag. Kristianstads nyförvärv Charlie Sjöstrand ska ju möta sitt gamla lag Alingsås och Lugis Albin Tingsvall ställs mot sitt förra lag Hammarby.

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".