Fotbollsbloggen

Helg med genrep och premiär i Superettan

I helgen är det genrep för våra främsta lag. Dessutom seriepremiär i Superettan där fem sörmlänningar återfinns i år.

Eskilstuna City tar emot division två-laget Syrianska Kerburan från Västerås på Tunavallen. Skadeläget för nyförvärven, mittbacken Johannes Nordström (baksida lår) och anfallaren Semir Mete (smäll på knät mot Sleipner för två veckor sen) har ljusnat.

– Semir körde fullt på torsdagsträningen och Johannes var med på uppvärmningsdelen innan han fortsatte med sin rehab, säger tränaren Daniel Wiklund.

City tränar även i kväll och därefter tar Wiklund ut startelvan till i morgon.

– Semir har fått klartecken att spela om han sen kommer att vara med något får vi se. Han är rutinerad och känner sin kropp väl. Johannes kommer inte att spela, säger Wiklund, som i övrigt har tillgång till hela manskapet förutom långtidsskadade Robin Mellqvist.

Vad säger du om att möta Kerburan?

– Tror det blir riktigt bra motstånd och ett helt annorlunda lag än det vi mötte i serien i fjol. De har nya tränare nu i Peter Markstedt och Fredrik Giesecke och kommer säkert att spela mycket rejälare.

---

Nyköpings BIS ska också ta sig an division två-motstånd i morgon i form av Smedby på Nya Parken i Norrköping. Även Håkan ”Vargen” Andersson kör ett pass med sitt manskap i kväll.

– Klart är att Calle Svensson (genomtramp i hälen) och Sebastian Holmqvist (stukning) inte kan spela. Per Pettersson är ju avstängd, men fri sen till seriepremiären. Dessutom har Paul Torres sett lite sliten ut, så det är möjligt att han får vila, säger Vargen, som också tar ut startelvan i kväll.

Positivt är att försvarsspelaren Pierre Jakobssons känning av den envisa ljumskskadan mot Sleipner senast inte var så farlig.

– Pierre var tillbaka direkt i träning i veckan och är aktuell för spel i morgon, säger Vargen.

---

Eskilstuna United gästas av seriekollegan Djurgården. Engelska försvarsklippan Vaila Barsley har varit sjuk i veckan och kommer inte att spela. Däremot har irländska mittbacken Louise Quinn blivit fri från ljumskproblemen och gör comeback efter en tids frånvaro.

– I stället har hennes landsmaninna Méabh De Búrca (mittfältare) nu fått känning av ljumskarna. Men jag har gott hopp om att hon ska kunna göra sin första hemmamatch, säger tränaren Viktor Eriksson.

Även United tränar i dag och tar sen ut startelvan. Klart är dock att Felicia Karlsson och Amanda Olsson fortsätter som anfallspar.

---

Eskilstuna Södra var inte så glada i veckan när de för andra året i rad fick återbud av sin motståndare till genrepet. I fjol var det Västeråslaget Juventus som svek och nu Andrea Doria. Stockholmslaget med gamla stjärnor skyllde på en dubbelbokning.

– Inte bra, men vi är tacksamma att Stenkvista (femman) kunde ställa upp med kort varsel. Det viktigast är trots allt att vi får spela en match, säger Södratränaren Johan Hansson.

---

Så här spelas genrepen:

Lördag:

11: Eskilstuna Södra FF-Stenkvista.

13: Eskilstuna United-Djurgården.

15: Eskilstuna City-Syrianska Kerburan.

15: IFK Kalmar-IFK Nyköping damer.

17: Smedby-Nyköpings BIS.

Söndag:

15.30: Älta-IFK Eskilstuna.

17: Stigtomta-Värmbol (DM-match).

---

I Superettan jagar Skogstorpsprodukterna och förra IFK Eskilstuna-duon Marcus Danielson och Simon Helg samt Nyköpings BIS-fostrade Fredrik Holster revansch med sitt GIF Sundsvall. Giffarna är tredjehandsfavorit bakom likaledes nedflyttade Örebro SK och publikdragarna Hammarby.

I premiäromgången tar Sundsvall på söndag emot Jönköpings Södra, dit Eskilstuna Citys backtalang Jesper Manns värvades sent. Jesper fanns dock inte med i någon av trupperna förra helgen, varken i A-lagets genrep eller U 21-lagets seriematch.

Filip Rogic var het i vintras efter succésäsongen med City och när han korades till matchens lirare i norrettans talangmatch. Men i nya klubben Östersunds FK har Filip haft en trög start och han har inte funnits med på planen i de senaste matcherna.

Däremot gjorde Filip ett mål när U 21-laget besegrade Degerfors med 3-1 i serien och han är säkert aktuell för truppen i morgondagens premiär. Där Östersund tar emot Assyriska.

---

Nästa vecka börjar min nedräkning inför Sörmlandslagens seriepremiärer. Måndag, tisdag och onsdag kommer jag att granska och tippa norrettan. Eskilstuna City dyker upp på tisdag och Nyköpings BIS på onsdag. Torsdagen kommer jag att ägna åt Eskilstuna United och Elitettan, fredagen åt trean med Eskilstuna Södra FF och IFK Eskilstuna och då ska även Värmbol i tvåan samt IFK Nyköpings division ett-damer synas. En fullmatad bloggvecka således.

---

Till sist: För oss som aldrig blir mätta på fotboll kan det vara trevligt med lite genrep i helgen, åtminstone om solen värmer. Kan också tipsa om mitt reportage i Folket på söndag, där du möter en av Eskilstuna Citys nya spelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".