Fotbollsbloggen

Uselt Citygenrep – och kaptenen skadad

Eskilstuna Citys genrep mot Syrianska Kerburan i går var allt annat än bra. Förlust med 1-3 mot division två-laget och till råga på allt slog lagkaptenen Dan Wikström upp en lårskada i slutskedet.

– Det högg till i baksidan på samma ställe, men det känns inte jätteallvarligt i nuläget, sa Danne när han låg med bandagerat lår och benet i högläge i omklädningsrummet.

City var riktigt usla i första halvlek och en backlinje utan aggressivitet var totalt bortspelad på gästernas samtliga tre mål. Nu är förmodligen Kerburan ett lag med kapacitet att komma tillbaka till norettan direkt, men City var ändå oroväckande blekt.

Västeråslagets anfallare Emanuel Hanna kom in efter en tidig skada på Menhal Muqdisi och gjorde 1-0 på ett instick från lille bollartisten John Junior. Hanna satte  även 2-0 och nyförvärvet Kyle Hall 3-0 – båda på frispelningar från planens kung, mittfältaren Sebastian Sallanto.

City hade ingen som var i närheten av ”Salles” klass. Vänsterbreddaren Niko Markkula var exempelvis direkt dålig i första halvlek och i nuläget ser inte den finske elitspelaren från Jyväskylä ut som den ”drömvärvning” en reporter på Eskilstuna-Kuriren utnämnde honom till när han kom. Jag har sett Citys senaste fyra matcher och Niko har inte varit något extra alls, får verkligen hoppas att han kan bättre när allvaret drar igång.

Niko blev liksom hela laget något bättre i andra, men tränaren Daniel Wiklund var inte alls nöjd med sista 45 heller.

– Vi mörkade verkligen formen i första halvlek. Att vi fick mer att säga till om i andra berodde mest på att dom blev trötta, vårt spel var inte bättre, sa Wiklund.

City fick i alla fall till en reducering när Oliver Podmenik nickade in 1-3 på Markkulas frisparksinlägg. William Celsing hade två jättelägen, men hans måltorka består tyvärr. Först nickade han utanför och sen sköt han över.

Citytränaren mörkar också gärna själv och jag tvivlar på att han i någon match haft den startelva som kommer att inleda i norrettans premiär mot seriefavoriten Sirius. I går började han med ett helt nytt anfallspar och den ende av fjolårets mittbackar som är kvar, Anton Hansén, satt på bänken hela matchen. När jag trodde att han var den mest givne i skadade Johannes Nordströms frånvaro.

– Hansén är en av de som slåss om mittbacksplatsen, sa Wiklund.

Vad Anton – normalt mycket tillmötesgående – tyckte själv hann han inte berätta den här gången.

– Du får ursäkta, men jag måste fixa det här nu, sa han och gick in i kabyssen för att bjuda lagkamraterna på 20-årstårta.

Sirius hade jättejobbigt med ”Tråk-City” i fjol. Eskilstunalaget vann hemma och föll väldigt knappt på tilläggstid borta. Men nu är säkert det fortsatt jättesatsande Uppsalalaget snäppet bättre och frågan är hur Wiklund resonerar om det finns minsta tveksamhet med Wikströms och Nordströms lårskador inför seriepremiären kommande söndag. Lagkaptenen är lagets viktigaste spelare tillsammans med målvakten Nicklas Bergh och det kanske är bättre att spara Danne – som var borta tre veckor för låret tidigare under försäsongen – till matcher där en poängchans är mer realistisk. Jag tror City kommer att få en övermäktig uppgift mot stjärnfyllda Sirius oavsett uppställning och att allt under en förlust med mindre än två mål på Lötens konstgräs är en framgång.

Visserligen ser inte andrahandsfavoriten Forward i andra omgången och försäsongens lag, Dalkurd, borta i tredje så mycket lättare ut. Usch, City kan få en riktigt kämpig start.

Så här spelade City i går: Nicklas Bergh – Robin Larsen, Oliver Podmenik, Simon Turesson, Daniel Berglund – Daniel Karlsson (67), Dan Wikström (82), Haris Cirak, Niko Markkula – Serkan Pektas (46), Antonius Acar (46).

Ersättare: Semir Mete (46), William Celsing (46), Oskar Celsing (67), Markus Wahlström (82).

Emil Fritzell satt på läktaren tillsammans med Nordström och det talades om en lårskada från fredagsträningen för den långe anfallaren.

– Nej, jag är bara krasslig, sa Emil.

Gästernas målvakt Sivan Assad gjorde en våldsam satsning i en utrusning mot Danne Karlsson och båda tvingades lämna planen. Eftersom Kerburan inte hade någon reservkeeper med sig fick Citys Pelle Jerrlind rycka in och han höll nollan mot lagkompisarna utan större besvär.

För otursföföljde Danne Karlsson blev det dessbättre ”bara” en smäll på vadbenet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".