Fotbollsbloggen

Nedräkning norrettan: I dag lag 2, 3, 9 (City), 11 och 14

I dag fortsätter min nedräkning inför norrettans seriestart i helgen. Här följer granskning och tips av lag 2, 3, 9 (Eskilstuna City), 11 och 14.

2 AFC UNITED

Tränare: Andreas Brännström.

Profilnamn: George Moussan, målvakt, Linus Smedjegården, back, Omar Jawo, mittback, Yannick Bapupa, mittfältare, Haris Laitinen, mittfältare, Fadi Malke, mittfältare, Sal Jobarteh, mittfältare, Alagie Sosseh, forward, ”CH” Jagne, forward, Marcus Kempainen, forward.

Hamid Kabodvand (sportchef) säger: - Vi har ett kanonlag på pappret, men vi är medvetna om att det kan ta tid att spela ihop. Målet är ändå självklart att blanda sig i toppstriden, det finns förutsättningar då ingen spelare ägnar sig åt annat än fotboll. Att vi valde Brännström beror på att han kan norrettan och har stort förtroende från spelarna.

Min kommentar: Affärsmannen Alexander Ryssholm har köpt ihop ett i stort sett nytt lag med nyförvärv som spelat både i allsvenskan och Superettan och åtminstone snuddat vid de två toppserierna. Det finns de som är skeptiska till främlingslegionen och den blev knappast mindre när tränaren Valeri Bondarenko byttes ut så sent som förra veckan. Officiella förklaringen var att han av privata skäl flyttade hem, men i seriens hetaste region viskas det om att spelarna var uttråkade av estländarens blytunga tvåtimmarspass. Brännström har varit huvudtränare i Sirius i två år och var senast i Hudiksvall i tvåan. Han rosas i UNT både av Siriustränaren Thomas Lagerlöf och Linus Smedjegården.

Det finns också så mycket kvalité i norrettans enda ”proffslag” att jag tippar en kvalpats till Superettan. Moussan var andrekeeper i Hammarby i flera år och har ett antal matcher i bagaget från högre serier. Nyköpings BIS minns honom också från en låneperiod i tvåan.

Smedjegården var en av Sirius bästa i fjol, en offensiv back som producerade drygt tio assist. Jawo har massor av allsvensk erfarenhet från Gefle och Syrianska.

Bapupa har ju tyvärr varit omskriven i mindre smickrande sammanhang förutom spel i Gefle. Dock fortfarande en habil spelare på mittfältet, där dock två av de nya, förra Hammarbyprofilerna Laitinen och Malke, bör bli de stora namnen. I sista stund lånades även Jobarteh (förra hösten en av Sirius bästa) in från AIK framför näsan på Eskilstuna City.

Sosseh (Hammarby) och Jagne (AIK) har varit stora anfallstalanger, som nu efter ett broket förflutet börjar om där de varit tidigare när klubben hette Väsby. Sosseh var lagkapten i Sirius i fjol, men hade en mindre lyckad säsong och fick inte nytt kontrakt.

Kempainen är en annorlunda AFC-värvning i sammanhanget. En ung målspruta från IFK Norrköpings elitjuniorer, som på försäsongen visat att han är en mycket intressant spelare.

3 FORWARD

Tränare: Magnus Kihlberg.

Profilnamn: Jacob Rinne, målvakt, Markus Gustafsson, back, Kristoffer Näfver, mittfältare, Per Johansson, mittfältare, Dana Kuhi, mittfältare-forward, Robert Walker, forward, Stellan Carlsson, forward.

Min kommentar: I skuggan av Örebro SK satsar inte Forward – som producerat massor av talanger till allsvenskan och olika landslag – så mycket på marknadsföring. Hemsidan uppdateras sent och till norrettans upptaktsträff förra veckan dök inte klubben upp (skyllde på sjukdom för Kihlberg). Men det är ju på planen poängen tas och där tror jag fjolårets tvåa blir mycket bra igen. Kan alla gånger utmana AFC United om kvalplatsen och kanske, kanske till och med Sirius om seriesegern.

Har mycket låg omsättning sen förra säsongen, men tränaren är ny. Kihlberg – med massor av erfarenhet som spelare i många elitklubbar, bland andra IFK Göteborg och ÖSK.

Rinne är en av landets största målvaktstalanger med U 21-landskamper på meritlistan och träning med Everton i vintras. Gustafsson en spelskicklig back, som gjorde mål i genrepet mot Luleå (2-1).

Johansson var inhoppare i ÖSK i flera säsonger och Kuhi är tillbaka efter att ha varit på lån i Brage under hösten.

Näfver var en supertalang när han slog igenom i ÖSK i mitten av 2000-talet Efter några mellanår hos flera klubbar – i Karlslund i tvåan bland annat – kom han tillbaka på allvar i fjol och gjorde elva mål. Synd att inte Eskilstuna City lyckades värva honom när det var aktuellt för ett par år sen.

Walker – med förflutet i ÖSK, Åtvidaberg (lån) och Jönköping – gjorde tio mål. Carlsson – som inte höll riktigt i Degerfors – visade att han verkligen räcker till i ettan. Blev tvåa i skytteligan med 15 mål.

9 ESKILSTUNA CITY

Tränare: Daniel Wiklund, Lasse Ström, assisterande, och Richard Jonasson, assisterande och målvaktstränare.

Profilnamn: Nicklas Bergh, Johannes Nordström, Dan Wikström, Niko Markkula, Semir Mete.

Wiklund säger: - Jag tror många ute i landet fortfarande inte vet om det är City eller IFK som är Eskilstunalaget i den här serien. Men det är väl lite vår styrka också, ingen tar oss på allvar. Även om en del talanger lämnat oss tror jag fortfarande på vårt långsiktiga mål, att kunna gå upp till Superettan hösten 2014. Men för att det ska bli riktigt trovärdigt måste klubben få råd att anställa en sportchef. På sikt behövs också en heltidsanställd tränare.

Min granskning av truppen:

Målvakter: Nicklas Bergh, 31, Per Jerrelind, 32.

Min kommentar: Nicklas rankas som en av seriens topp-tre-målvakter, kanske den allra främste. Skrivs upp först på laguppställningen av tränaren Daniel Wiklund. ”Jerre” eller ”Rula” som Jerrelind kallas är en bänknötare med rutin. Kul kille också och viktig stämningshöjare.

Försvarsspelare: Robin Larsen, 24, Daniel Berglund, 27, Anton Hansén, 20, Johannes Nordström, 20, Oliver Podmenik, 20, Simon Turesson, 20.

Min kommentar: Tre tunga tapp i Victor Sundberg, Rebin Sulaka och i sista stund flyktade jättetalangen Jesper Manns. Känns inte som en lika stark lagdel som i fjol, men ytterbackarna Larsen, Berglund och mittbacken Hansén finns kvar som en stomme. ”Berras” vänsterfot också ett vapen på fasta situationer. Nordström och Hansén såg ut som ett givet par i mitten i sin enda match tillsammans, men ålänningens skada kan innebära att försäsongens överraskning Podmenik spelar i premiären. Sen Hansén satt på bänken i hela genrepet är det svårt att se hur Wiklund tänker här.

Mittfält: Dan Wikström, 29, Markus Wahlström, 22, Johan Bergfeld, 24, Haris Cirak, 18, Niko Markkula, 23, Serkan Pektas, 24, Daniel Karlsson, 25, Robin Mellqvist, 26, Oskar Celsing, 20, Max Eurenius, 23.

Min kommentar: Många att välja bland, men bara Wikström är klockren. Ikonen och lagkaptenen – som gör sin trettonde säsong i A-laget – skrivs upp som nummer två på laguppställningen. Cirak är störste talangen och har haft stort förtroende på försäsongen, han samt Wahlström och Bergfeld tampas om platsen vid sidan av Wikström på innermitt. På vänsterkanten ska förstås Markkula ha en plats, men han har inte varit något extra när jag sett de fyra senaste matcherna. Till höger utmanas Wiklundfavoriten Pektas som i fjol av Karlsson samt nykomlingarna, lillebror Celsing och Eurenius. Rivige Mellqvist tyvärr långtidsskadad. Filip Rogic och Lansana Kamara tunga tapp som blir svåra att ersätta.

Forwards: Emil Fritzell, 22, William Celsing, 23, Semir Mete, 26, Antonius Acar, 22.

Min kommentar: Mete har varit småskadad och sjuk och spelat sparsamt. Men en frisk syrian från Södertälje kommer Wiklund att satsa på, han såg bra ut i matchen mot Sleipner men var mer anonym i den halvlek han spelade i genrepet. Kan bli så att fjolårets mest anlitade par Fritzell-Celsing startar i premiären, tyvärr saknar båda teknik för att bli riktigt högklassiga i ettan. Celsing skapar väldigt mycket med sin snabbhet, men har förfärligt svårt att göra mål. Inget i serien i fjol och i träningsmatcherna har det bara blivit ett på straff. Måltjuven Acar är bara inhoppare i nuläget. Adnan Cirak var en skicklig spelare, men är förmodligen den minst kännbara förlusten. Glömmas ska väl inte heller att Jonas Årestam tvingats sluta på grund av diskbråck. Han spelade ju inte mycket, men med ett par superinhopp räddade han viktiga poäng med två mål.

Mitt tips: Svenska Spel rankar Eskilstuna City som tolva, på upptaktsträffen i Uppsala i veckan förklarade tränaren Daniel Wiklund att det egna målet är topp fem. Jag tror att City hamnar någonstans mittemellan och tippar en niondeplats.

City har haft samma lag i stort sett i två år och gjorde en strålande debut i norrettan i fjol med en sjätteplats. Ett lag som inte spelat glänsande, men jobbat hårt för varann och Wiklund har fått ut max av materialet. Efter sex förlorade startspelare ska många nya kuggar slussas in och jag ser inte att kvalitén totalt har höjts. City kommer fortfarande att vara jobbiga att möta, men jag tvivlar på att laget blir bättre i år. Det planerade avancemanget till superettan nästa höst känns inte längre realistiskt.

11 IFK LULEÅ

Tränare: Fredrik Waara.

Profilnamn: Lauri Rönkkö, målvakt, Daniel Ahonen, back-mittfältare, Vladimir Lazarev, mittfältare, Ibrahim Kallay, mittfältare, Linus Johansson, mittfältare, Anton Andersson, forward, Per Mettävainio, forward, Tomas Eriksson, forward.

Waara säger: - Vi har kapacitet att slå alla lag i serien – speciellt på hemmaplan. Men vi kan nog inte göra det tillräckligt ofta för att bli ett topplag. I Luleå har vi hård konkurrens av många elitlag. Många talanger väljer hockeyn för att det är en kortare väg till eliten i den sporten.

Min kommentar: Har en liten känsla av att Luleå kan bli en överraskning i år, men är inte helt övertygad och törs inte tippa en högre placering. Norrbottningarna är mycket hemmastarka och dom spelade bra fotboll på Tunavallen, trots att City fick revansch för 1-7-smällen borta.

Finske elitmålvakten Rönkkö ska ge försvaret stadga. Ahonen, Johansson och Lazarev – ryssen som blivit en trotjänare i Luleå – är en bra ryggrad.

Kallay är en landslagsman från Sierra Leone, som lånats in sent. Andersson gjorde tolv mål i fjol och Mettävainio (som dock inte är tillbaka efter ljumskproblem) nio. Nu har offensiven förstärkts också med vasse Tomas Eriksson, som bland annat spelat i Superettan för Qviding.

14 SELÅNGERS FK

Tränare: Anders Högman.

Profilnamn: Faton Buzuku, mittfältare, Per Nyman, mittfältare, Ahmad Kreis, forward, Oliver Widadhl, forward.

Högman säger: - Vi är den lilla kusinen från landet och det har gått fort för oss. Giffarna (Sundsvall) är verkligen storebror här. Men vi är ett bra fotbollslag i ett mindre format. Jobbar vi hårt kan vi möjligen klara kontraktet. Vi har bara haft ett hundratal åskådare på matcherna, men förhoppningsvis blir det fler i ettan.

Min kommentar: Selånger har gått rätt igenom både trean och tvåan. Det tyder på att det finns styrka i klubben från en förort som tidigare var mest känd för sin bandy. Men det kan också bero på att Norrlandsserierna är lite sämre.

Har seriens längste tränare i Högman. En  rutinerad man – med förflutet i Giffarna – som gav ett mycket bra intryck på upptaktsträffen. Tyvärr tror jag inte det räcker, Selånger får väldigt svårt att överleva  i det här tuffa sällskapet. Det går inte att tippa annat än en jumboplats sen försvarsklippan Robert Hammarstedt försvann sent till Östersund och ekonomin inte tillåtit några värvningar av klass.

Lyckades i alla fall behålla sina största stjärnor. Mittfältaren Buzuku (åtta mål), som uppvaktats av Ljungskile, och hela tvåans bäste forward i fjol, Kreis. Han gjorde 24 mål och har bland annat varit och testat hos Assyriska.

Widahl satte 13 mål och Nyman sex.

Bloggen tippar norrettan:

1 Sirius

----------------------

2 AFC United

----------------------

3 BK Forward

4

5 Dalkurd

6

7 Frej

8 Umeå

9 Eskilstuna City

10

11 IFK Luleå

-----------------------

12

13 Valsta Syrianska

14 Selånger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".