Fotbollsbloggen

Bloggen tippar Elitettan: AIK och Sirius i topp – Eskilstuna United sexa

I dag fortsätter nedräkningen för våra främsta lag inför helgens seriepremiärer. Här handlar det om damfotbollens nya giv, den tuffa Elitettan, och Eskilstuna United. Jag tippar AIK och Sirius i toppen och att United blir sexa sen de fått en stark utländsk trio från Irland och England.

1 AIK

Tränare: Mattias Eriksson.

Profilnamn: Maja Andersson, back, Elin Bragnum, back, Petra Andersson, mittfältare, Jessy Sharro, mittfältare, Madeleine Tegström, mittfältare, Daniella Chamoun, forward, Emma Lundh, forward.

Min kommentar: Stor chans att ta sig tillbaka till allsvenskan direkt. Har visserligen förlorat flera bra spelare som Malin Diaz – tjejen som gjorde guldmålet i U 19-EM i fjol – och anfallsstjärnan Clara Markstedt. Men AIK har i många år haft bra ungdomsverksamhet och Bragnum och Petra Andersson är egna produkter som gått genom flicklandslagen. Maja Andersson en ung talang från Sirius med landslagsmeriter.

Tegström, äldst med sina 30 år, Sharro, Chamoun och Lundh är alla skickliga spelare med mycket allsvensk rutin. Lundh kommer tillbaka från Linköping, är dock korsbandsopererad och inte spelklar förrän till sommaren.

2 SIRIUS

Tränare: Mats Wolgers.

Profilnamn: Sara Back, mittback, Lisa Wikner, ytterback, Julia Lyckberg, mittfältare, Fanny Andersson, mittfältare-forward, Moa Mattsson, mittfältare, Sarah Storck, forward, Jenny Jansson, forward.

Min kommentar: I Uppsalaklubben satsas det hårt även på damerna. Sirius har en bra trupp och även den bredaste med 28 spelare. Var tvåa i norrtvåan, men föll i kvalet mot söderettan Mallbacken. Tippar att de tar andraplatsen igen och därmed går direkt upp till allsvenskan.

Tappade visserligen två av sina unga landslagstalanger, Marija Banusic till Kristianstad och Maja Andersson till AIK. Men Ola Anderssons (gamle storspelaren som nu är tv-expert och VD i Sirius) dotter Fanny är kvar.

Fanny omges av många duktiga spelare, inte  minst innermittfältarna Julia Lyckberg och Moa Matsson. Moa har kommit hem från USA och har spelat i både Bälinge och AIK.

3 SUNDSVALL

Tränare: Fredrik Carström.

Profilnamn: Emma Svärd, mittfältare, Ida Brännström, forward, Linda Sjödin, forward.

Min kommentar: Trea i norrettan i fjol, men har fyra tunga tapp. Unga landslagsspelarna, målvakten Linda Ringshamre och mittbacken Hanna Glas drog till allsvenskan, lagkaptenen och förra Eskilstuna Unitedspelaren Julia Bhy har tvingats sluta på grund av en höftskada och Frida Sjöberg (nio mål) flyttade hem till Östersund.

Men kvar finns den mycket vassa anfallsduon Brännström-Sjödin. Brännström vann skytteligan på 20 mål, Sjödin gjorde 17 och Svärd är en stark spelmotor som levererade fem mål. Har något få spelare i truppen, men bör klara en plats på övre halvan med god marginal.

4 KVARNSVEDEN

Tränare: Björn Lindén.

Profilnamn: Samantha Huecker, back-mittfältare, Ashleig Gunning, mittfältare-forward, Hanne Gråhns, forward, Elin Danielsson, forward.

Min kommentar: Kom fyra i norrettan och Dalarnas damstolthet siktar högt igen. Gunning minns vi från sin strålande höst i Eskilstuna United 2011 och mer amerikanskt i truppen har nu anlänt i form av Huecker. Gråhns var en av söderettans bästa forwards i Norrköping och Danielsson gjorde tio mål i fjol.

5 LIMHAMN/BUNKEFLO

Tränare: Kenneth Folkesson.

Profilnamn: Emma Skäremo, mittfältare, Josefine Rydle, mittfältare-forward, Linnea Katra, mittfältare, Sofia Landau, forward.

Min kommentar: Limhamn/Bunkeflo är Malmös andralag och har fått tolv nya spelare från mindre skånska talangklubbar. Något svårbedömda långt från oss förstås, men känslan är att L/B nu kan vara bäst av lagen från söderettan trots att de tog den sista direktplatsen upp.

Skäremo har vräkt in mål i de senaste matcherna från sin mittfältsposition. Unitedbekantingen Rydle är tillbaka på skånsk mark från Öster, Katra gjorde sju mål i fjol och Landau sex.

Avbräck att 28-åriga forwarden Emma Stålhammar – elva mål i fjol – tagit time out.

6 ESKILSTUNA UNITED

Tränare: Viktor Eriksson, Magnus Karlsson, assisterande, Patrik Dahlborg, assisterande, My Axelsson, assisterande-målvaktstränare.

Min granskning av truppen:

Målvakter: Emelie Lundberg, 20, Veronika Larsson, 23, Wilma Gustavsson, 15.

Min kommentar: Emelie – som spelat flera flick- och ungdomslandskamper – är given etta och bör hålla sig hel. En stabil målvakt, ung men rutinerad också efter att ha varit med sen återtåget från tvåan 2010. Hade dessutom en lärorik utflykt till Kif Örebro förra våren.

Backar: Emma Salomonsson, 24, Louise Quinn, 23, Vaila Barsley, 26, Hanna Gustafsson, 18, Jenny Johansson, 23, Alice Jonsson, 16 Viktoria Ekholm, 16.

Min kommentar: Quinn och Barsley är två långa mittbackar, som övertygat stort på försäsongen. Brittiskt aggressiva i närkampsspelet och väldigt bra i luften. Salomonsson har varit stabil högerback och Gustafsson ser ut att ta platsen till vänster. Unga Jonsson är i mindre format, men har med spelförståelse vikarierat utmärkt när Quinn och Barsley varit borta. Tyvärr osäkert när rutinerade Johansson är tillbaka efter att ha drabbats av blodproppar i lungorna under träningsmatchen mot AIK.

Mittfältare: Emelie Wahlström, 20, Vicki Hellenberg, 24, Méahb De Búrca, 25, Madelene Lindbäck, 18, Rebecca Mellqvist, 17, Anna Danielsson, 17, Rebecca Rulander, 15, Ida Linnakallio, 15.

Min kommentar: Wahlström och Hellenberg är hårt arbetande innermittfältare med stort förtroende hos tränarna. Den förstnämnda är lagkapten och med sin längd också en bra huvudspelare. Sist in i truppen kom De Búrca med speed, teknik och bra skott med båda fötterna. Blir förmodligen yttermitt och om den andra kantplatsen fightas i första hand talangerna Lindbäck och Mellqvist. Den sistnämnda – som fått prova på flicklandslaget – är också användbar som forward. Lindbäck kom från lilla Kvicksund 2010 och var en överraskning i fjol. Ett gott exempel på att hela kommunen står bakom United.

Forwards: Felicia Karlsson, 20, Amanda Olsson, 19, Alexandra Asserstam, 20, Victoria Gustafsson, 16.

Min kommentar: Karlsson är snabb och målfarlig, gjorde tolv i fjol när hon kom tillbaka efter en utflykt till Ldb Malmö. Olsson en stor bolltalang, som växt ut sen förra säsongen och kommer att starta med Karlsson i premiären. Asserstam är spelskicklig och ser glädjande nog ut att vara med och konkurrera igen. Har haft några tunga år efter en huvudskada 2010.

Mitt tips: ”Bara ett mirakel kan rädda United” skrev jag när jag gjorde en silly season-granskning av våra främsta lag. Då hade de fått nej av minst en handfull duktiga spelare och att klubben varit så iskall på den svenska marknaden är förstås något United måste fundera över. Här behöver uppenbarligen både organisationen och ekonomin förbättras.

Men så fick United agentnapp på de brittiska öarna och då ljusnade det betydligt. Att ta hit utländska spelare är ett vågspel. United har ju haft några mindre lyckosamma, men nu ser det ut att bli en fullträff. De irländska landlagsspelarna Quinn och De Búrca och engelska Barsley har övertygat i träningsmatcherna. Främst är Quinns och Barsleys styrka i huvudspelet i båda straffområdena ett jättevapen som knappast något annat lag i serien kan visa upp. Inte minst på offensiva fasta situationer, de har redan nickat in mål.

Dessutom har Emma Salomonsson visat sig vara ett backfynd. Den Åkersbergafostrade tjejen kom från en serieseger i tvåan med Örebro SK.

Startelvan ser nu helt okej ut. De äldsta av de egna startspelarna är bara mellan 17 och 20 år, men har hunnit skaffa sig en hel del rutin.

Det finns dock en viss reservation för mitt tips med en sjätteplats. Bänken är väldigt ung med flera 15-åringar.

Rulander och Linnakallio har fina gener. Rebecca från pappa Thomas, som spelade för IFK Eskilstuna i ettan och Eskilstuna City i tvåan. Ida från mamma Anna, som var försvarsklippa i Tunafors division ett-lag. Men de här unga tjejerna ska liksom många andra på den starka ungdomssidan i första hand utvecklas i F 19-serien.

Två jokrar finns i bakfickan. Elina Johansson, mittfältare-forward, kom hem från USA-stuider, men fick jobb i Stockholm och sköt på en eventuell comeback. Hon ska dock träna en del med United och Viktor Eriksson utesluter inte spel för Evelina längre fram liksom för Umeå-studerande Erika Blomstrand. Erika, som var bästa målskytt i fjol med 13 fullträffar, ska vara i Eskilstuna under de tre sommarmånaderna.

Skulle United få glädje även av de här offensiva klasspelarna ser det verkligen ljust ut. I de fyra senaste träningsmatcherna har seriekonkurrenterna Hammarby, Qbik och Djurgården besegrats och borta mot Kvarnsveden blev det kryss.

7 HAMMARBY

Tränare: Pär Lagerström, legenden Kicki Bengtsson är en av flera assisterande tränare.

Profilnamn: Hilda Carlén, målvakt, Petronella Ekroth, försvarare, Susan Varli, mittfältare, Elin Gibson, mittfältare.

Min kommentar: Hammarby var en av klubbarna som satsade tidigt på damfotboll, men nu har den allsvenska glansen falnat. Kom sexa i norrettan och jag tror det blir en mittenplacering även i år.

Carlén, från den välkända handbollsfamiljen, värvades sent från Malmö för att stärka målvaktssidan. Ekroth en rutinerad allsvensk spelare från Linköping och Jitex.

Varli, som också hållit till i högsta serien, är speldirigent och på mittfältet finns också en intressant talang i flicklandslagets Gibson, 17.

Hammarby såg småsegt ut när de föll med 2-0 i träningsmatchen mot United på Tunavallen.

8 ÖSTER

Tränare: Marie Bengtsson, även förbundskapten på flicksidan.

Profilnamn: Nellie Ohlsson, back, Victoria Johansson, mittfältare, Nellie Karlsson, forward.

Min kommentar: Trea i söderettan, men har haft stor omsättning och tappat flera starka kort. Bland annat rutinerade anfallaren Sara Wiman, som gjorde elva mål. Tror därför på en lägre placering för Växjölaget i den här tuffa serien.

Nellie och Nellie är två av landets stora talanger och flicklandslagsspelare. Speciellt anfallare Karlsson har visat storform, ”omöjlig att stoppa”, sa Älta efter genrepet. Johansson slitstark spelare som gjorde sex mål i fjol.

9 UMEÅ SÖDRA

Tränare: Stephan Kullberg.

Pofilnamn: Alyssa Whitehead, målvakt, Emma Kullberg, back, Therese Kapstad, forward, Kaisa Ranki, forward.

Min kommentar: Blev femma i norrettan och kan väl komma allt mellan femma och tia här. Ex-allsvenske Stephan Kullberg är ny tränare och dottern Emma kommer hem från allsvenskt spel i Vittsjö.

Amerikanska keepern Whitehead var viktig i fjol, men förra UIK-spelaren Therese Kapstad är den stora stjärnan. 17 mål i fjol och när hon gjorde säsongsdebut i genrepet smällde hon in båda i 2-5-förlusten mot storasystrarna i stan. Ranki har med sig 16 fjolårsmål för Honka i finska högstaligan.

10 QBIK

Tränare: David Ekelund.

Profilnamn: Johanna Arnberg, back Emelie Skålberg, back-mittfältare, Mia Skoglund, forward, Elin Börjesson, forward.

Min kommentar: Tvåa i söderettan och kvalföll mot Sunnanå. Har sen tappat flera starka namn, bästa försvararen Robyn Decker till Hovås/Billdal och bästa anfallaren, Julia Spetsmark, som var på A-landslagsläger i vintras och gick till Sunnanå. Föll i båda träningsmatcherna mot Eskilstuna United och Karlstadstösera får inrikta sig på nytt kontrakt.

Arnberg, ny från Gustafs, och Skålberg är rutinerade försvarare. Skoglund gjorde tio mål i fjol och Börjesson är en offensiv talang från Vimmerby.

11 HOVÅS/BILLDAL

Tränare: Micael Berndtsson.

Pofilnamn: Robyn Decker, back, Amanda Hallesjö, back, Sissel Strömberg Bratås, back, Frida Boriero, mittfältare, Hanna Jansson, mittfältare, Taina Hartikainen, mittfältare.

Min kommentar: Kvalade upp efter en sjundeplats i söderettan. Västgötaklubben har gjort ett klipp i amerikanska mittbacken Decker, har fått Jansson från Jitex och Hartikainen hade fem mål på pluskontot i fjol. Trion Hallesjö, Boriero och Strömberg Bratås är flicklandslagsspelare.

12 DJURGÅRDEN

Tränare: Jonathan Israelsson och Marcelo Fernandez.

Profilnamn: Irma Helin, mittfältarna, Madeleine Stegius, forward.

Min kommentar: Har tappat ett helt lag efter fjolårets nedflyttning från allsvenskan med landslagsstjärnan Jessica Landström i spetsen. Såg darriga ut i genrepet på Tunavallen, där Eskilstuna Uniteds 2-0-seger var klart i underkant.

Flicklandslagsspelaren Hallin och Stegius, båda 19, är för ensamma med kvalité. Stor risk att hissen fortsätter neråt för den gamla mästarklubben.

13 IFK KALMAR

Tränare: Lars Svensson.

Profilnamn: Lisa Johansson, back, Anna Oscarsson, mittfältare, Filippa Curmark, mittfältare.

Min kommentar: Smålandslaget kom femma i söderettan, men sen försvann merparten av målskörden med senegalesiska skyttedrottningen Namy Ndiaye (20 mål) till Lazio och Amanda Fredriksson (17) till Jitex. Två kanonanfallare som inte Kalmar lyckats ersätta.

Har många unga talanger och profilerna spelar alla i flicklandslagen, men är bara 17-18 år. Kalmar föll i genrepet hemma mot IFK Nyköping med 0-3 och jag tippar nedflyttning.

14 ÄLTA

Tränare: Christer Bertils.

Profilnamn: Elin Ekblom Bak och Moa Halling.

Min kommentar: Älta har vandrat snabbt från trean till det här fina sällskapet. Vann tvåan och gick upp via en kvaltriumf mot Östersund.

Förra landslagsspelaren och TV 4-experten Ekblom Bak är lagets särklassiga stjärna. Hon vann skytteligan i tvåan med mål – som mittfältare. Men hon har haft skadeproblem under våren, har barn och håller dessutom på och doktorerar på GIH just nu. Kommer inte att spela i premiären mot Eskilstuna United enligt Bertils, som tränat laget i fem år.

Halling, född 95, är flicklandslagsspelare och håller mestadels till på kanten på mittfältet. I övrigt handlar det om ett hårt arbetande kollektiv, som dock inte kommer att räcka till i den här tuffa serien. I genrepet blev det förlust med 4-0 borta mot Öster.

Bloggen tippar elitettan:

1 AIK

2 Sirius

-------------------------

3 Sundsvall

4 Kvarnsveden

5 Limhamn/Bunkeflo

6 Eskilstuna United

7 Hammarby

8 Öster

9 Umeå Södra

10 Qbik

11 Hovås/Billdal

--------------------------

12 Djurgården

13 IFK Kalmar

14 Älta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista