Nicklas Älgekrans, P4 Sörmlands handbollsexpert. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
HANDBOLLSBLOGGEN

Experten summerar säsongen

P4 Sörmland har sänt samtliga Guifs hemmamatcher denna säsong i webbradion. Expertkommentator i de flesta bataljerna har Nicklas Älgekrans varit. Här kommer hans sammanfattning av Guifs säsong 2012/2013.

Men innan "Älgen" får ordet fokuserar vi på siffror och nördar in oss på året 2013 som började galant för Guifs del. Man plockade tre raka vinster efter VM-uppehållet då, i tur och ordning, Kristianstad, LUGI och Skövde fick däng av eskilstunalaget. Men sedan drog gruppspelet i EHF-cupen igång och vinsterna var ett minne blott. Av säsongens 18 sista matcher förlorade Guif hela 15 stycken. FEMTON förluster alltså. Sex av dessa var i seriespelet: Hammarby borta, Sävehof b, Aranäs hemma, Skånela b, RIK h, och Drott b. Man förlorade dessutom samtliga sex matcher i EHF-cupens gruppspel och så tre förluster mot Sävehof i kvartsfinalen.

Vinster plockades mot Alingsås, VästeråsIrsta och Sävehof (i den andra kvartsfinalen), samtliga på hemmaplan.

---

Det var faktabiten med fokus på 2013. Då lämnar jag över tangentbordet till P4 Sörmlands handbollsexpert Nicklas Älgekrans.

---

1. "Seriespelet är godkänt med tanke på alla skador man haft under säsongen. Jag tror att man skulle kunnat krympa förlustkontot (11 st) med ett mer skadefritt lag. Kontinuiteten på träningarna blir lidande med att det alltid har varit någon skadad. Jag tycker att man visar en härlig lagmoral genom att inte vika ner sig på grund av alla skador."

---

2. "EHF–cupen är, som jag sagt i radion, ett steg i att utbilda spelarna. Kanon att Guif kan visa upp sig internationellt. Även fast det bara blev förluster så har man satt Eskilstuna på kartan för de som bor i Spanien, Tyskland och Slovenien med sitt offrande spel. Sen är det beklagligt att vi inte kan fylla hallen med mer folk när det kommer topplag från toppligor till Sporthallen. Mer folk på Aranäs hemma än Göppingen hemma till exempel."

---

3. "Slutspelet: Om vi nu glömmer det här med 3 sekunder så är Sävehof ett riktigt bra lag, en säsong med så mycket avbrott med skador som även fortsatte i slutspelet (Tholin) så blir det svårt att knäcka Sävehof i en matchserie."

---

Och som bonus bjussar Älgekrans på två st MVP från säsongen som gick.

---

  • Bästa spelaren under säsongen har varit Mathias Tholin som har höjt sin nivå några steg.
  • Bästa spelaren i slutspelet var lagkaptenen Haukur Andrésson. En som vågade stoppa in näsan.

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".