Fotbollsbloggen

Bloggen tippar trean: Södra och IFK strax under toppen

I dag har nedräkningen inför helgens seriestart hamnat i division tre västra Svealand. Där står vårt hopp till Eskilstuna Södra FF och IFK Eskilstuna. Får de allt att stämma kanske de kan vara med i kampen om seriesegern, men jag tippar dem strax under topplatserna. Här får ni en granskning av våra lag och en kort genomgång av deras konkurrenter.

ESKILSTUNA SÖDRA FF

Min granskning av truppen:

Tränare: Johan Hansson, Thord Hermansson, assisterande.

Målvakter: Gustaf Widén, Ninos Genc.

Min kommentar: Toppklass på Gurra i den här serien, Genc stark bänknötare.

Försvarsspelare: John Källström, Stevan Shankola, Tobias Lorin, Pontus Ljungblom, Gabriel Yakoub, Dana Hanna, Antonio Rodriguez, Staffan Grenehammar, Fredrik Simu.

Min kommentar: Återbördade Shankola och vänsterfotade Yakoub utmärkta ytterbackar. Källström, småskadad och osäker till premiären nästa helg, Lorin och Ljungblom fightas om mittbacksplatserna. Grenehammar – 34 i år – finns tillgänglig och gör aldrig bort sig, kan spela både mittback och vänsterback. Vore kul att få se Södraikonen på planen i år också.

Mittfältare: Anton Carling, Andreas Lindskog, Diego Keller, Oliver Mäntykorpi, Richard Finnman, Jonte Forssman, Alexander Lienius, Rashed Mohammad Anwar, Herash Azisi, Gabriel Valda Arias.

Min kommentar: Viktigt för Södra att Lindskog ångrade sig, rev pappren med Kungsör och kom tillbaka. Hansson och Hermansson har valt 4-2-3-1 och det ser ut att bli Lindskog och Keller på de defensiva platserna. Carling given på en kant och Mäntykorpi – playmaker från Citys juniorer som övertygat stort på försäsongen – tar den centrala positionen bakom spjutspetsen. Anwar från Skellefteåklubben Morön har gjort tolv mål i träningsmatcherna, men är inte given enligt Hansson.

Forssman hade som mål att vara tillbaka till premiären, men rehaben av knäskadan tar längre tid. Troligast är spel först till hösten. Finnman, spelskicklig och med en mycket bra högerfot på fasta situationer, har haft motivationsproblem och inte kommit igång. Men Hansson räknar med honom.

Forwards: Michael Larsson, Robin Kun, Sebastian Hanisch.

Min kommentar: Larsson är given etta. Har under åren visat att han håller minst division två-klass – både i Södra och City. Hanisch kompetent inhoppare och Kun är snabbfotad.

Mitt tips: Måttliga avbräck efter degraderingen från tvåan. Södras startelva ser stark ut sen Shankola och Lindskog kom tillbaka, så dyker det inte upp fler skador bör det bli toppstrid. Får Hansson även igång Forssman och Finnman blir det ännu bättre. Däremot blir det ingen comeback för gamle målspottaren Bobga Foncham Valentine.

– Valle märkte nog att han låg för långt efter när han började träna, säger Hansson.

Södra fick ju lördagens premiär borta mot Ölme uppskjuten. Men inget ont som inte har något gott med sig.

– Nu hinner Thord och jag scouta sex lag i helgen. Vi ska se Köping-Arvika på lördag och Adolfsberg-Kungsör och IFK Eskilstuna-Villastaden på söndag, säger Hansson.

Södra kommer att spela sina två första hemmamatcher på Tunavallen innan de flyttar hem till naturgräset på Skogsängen.

IFK ESKILSTUNA

Min granskning av truppen:

Tränare: Kjell Pettersson, Stefan Mellqvist, assisterande.

Målvakter: Markus Norman, Daniel Eriksson, Erik Axelsson Larsson.

Min kommentar: Norman klar förstemålvakt. 30-plus-kille som började i City och har varit pålitlig i Sport och Skogstorp i fyran och femman. Kjelle P – själv gammal keeper – tror att Markus håller även i trean.

Försvarsspelare: Linus Wallinder, Andreas Ledin, Joachim Lönn, Dennis Lundquist (även mittfältare), Rasmus Mellqvist, Laban Johansson, Ramsus Linde, Emre Yenioglu, Erik Gustafsson.

Min kommentar: Vänsterfotade Skogtorpsprodukten Lönn, som var i IFK under juniortiden, har haft en övertygande återkomst i klubben under försäsongen. Wallinder (en av de bästa med division två-rutin från City), Ledin, Lönn och Lundquist trolig backlinje i premiären efter skadeproblem för Linde och Mellqvist. Gustafsson, tidigare i Triangeln, City och Södra, är korsbandsskadad och borta hela året.

Mittfältare: Alexander Larsson, Christian Johansson, Björn Thorstensson, Jens Olsson, Filip Lundevall, Henrik Lara Rodriguez, Markus Karlsson, Robin Lövström.

Min kommentar: Spelskicklige och skottstarke Larsson är inte helt klar med studierna i Umeå, men kanske kommer hem och börjar på bänken i premiären. Olsson och Thorstensson följde med tränare Pettersson från Viljan och den förstnämnde tar hand om vänsterkanten. Övriga startande i premiären är troligen Rodriguez till höger och Lundevall-Thorstensson i mitten efter skadeproblem för Johansson.

Forwards: Ludvig Wallinder, Pontus Ljungquist, Jesper Lundquist, Milad Darchini, Sezar Al-Hakim.

Min kommentar: Lillebror Wallinder övertygade redan i fjol när han kom från City. En vass avslutare, som levererat även på försäsongen. Talangen Lundquist tillbaka i klubben från Sport, men har haft tarmvred och varit skadad. Darchini har haft ont i ljumskarna och därför lutar det att Ljunguist kompletterar Wallinder i premiären.

Mitt tips: IFK har tre kännbara avräck i mittbacken Marcus Söderlind samt mittfältarna Max Eurenius och Tobias Rickhammar. Efter tidigare utsvävningar görs nu en budgetsatsning med spelare från regionen och egna produkter. Känns klokt och minskar pressen på nya tränarduon Pettersson-Mellqvist.

– Ändå siktar vi givetvis så högt som möjligt och hoppas kunna vara med och störa topplagen. Frånsett att vi haft en hel del skador och sjukdomar ser det lovande ut. Det är bara Laban Johansson som är definitivt borta från premiären. Han ska meniskopereras om en dryg vecka, säger Kjelle.

IFK får liksom Södra ihop en bra startelva, men ska inte tippas högre. För två år sen var det underdogen Södra som spelade bort ett storsatsande IFK från seriesegern genom att ta fyra poäng i de inbördes mötena. Heta derbyn är att vänta nu också och en hård kamp om vilket lag från stan som ska bli bäst i den här serien.

KORT OM ÖVRIGA LAG

Adolfsberg: Stadsdelsklubb från Örebro och nykomling.

Arvika: Nykomling utan kända namn. Längsta resan för Eskilstunalagen till detta Värmlandslag.

IFK Kumla: Fysiskt starkt lag som var trea i fjol. Besegrade ”Kamratkollegan” Eskilstuna med 3-1 i en träningsmatch.

Karlskoga: Åkte ur tvåan tillsammans med Södra FF. Rutinerade Mark Selmer (tidigare Langballe) – som bland annat varit i Degerfors – har fortsatt som tränare. Lagets främste målgörare Henrik Andersén skulle lägga av, men finns kvar i truppen.

Kungsör: Eskilstunalagens närmaste granne i serien som gjorde en strålande i höst i fjol och blev fyra. Då var gamle Citystjärnan Patrik ”Putte” Karlsson lagets främste spelare och målgörare med elva fullträffar. Nu ska han enbart assistera Jocke Helgstrand som tränare.

Liksom tränarduon har många av spelarna ett förflutet i City och IFK, Marcus Andersson, Erik Forselius och Puttes bröder, tvillingarna Tomas och Johan Karlsson samt nyförvärven Gabriel Alias och Philip Nordlund. Rutinerade John Hallin, Tobias Idling och Henrik Johansson finns kvar från Kungsörs division två-år på 2000-talet.

Har haft en mycket strulig försäsong som började med att Andreas Lindskog fick riva kontraktet och återvända till Södra FF och att Gabi Alias blev knäskadad. Befaras att det är korsbandet och i så fall kan det bli ett jobbigt år för den trivsamma klubben på mysiga arenan Runevallen.

Köping: För inte så länge sen ett bra division två-lag, men bara åtta i den här serien i fjol. Johannes Skoglund mest kända spelarnamnet med förflutet i Örebro SK. Dock utan allsvenska matcher.

Villastaden: Kristinehamn har två lag i serien. Det här är nykomlingen, som leds av gamle Degerfors och Carlstad United-tränaren Börje Andersson.

Strömtorp: Kallas för ”Lirarnas lag” och kommer från Degerfors, var sexa i fjol. Har många unga spelare från storebror DIF, bland andra gamle skyttekungen Ulf Ottossons son Oliver, som ärvt pappas målsinne. Tränare är sörmlänningen Henrik ”Högsjö” Jansson med förflutet i Eskilstuna City och Degerfors.

Ölme: Det mest kända Kristinehamnslaget, som ni kanske minns från många hårda matcher i tvåan mot City på Årby och Tunavallen. Kom femma i fjol och har en vass brasseanfallare i Marcos Arthur da Silva.

Örebro Syrianska: Var tvåa i fjol, men missade i kvalet. Fortsätter en satsning för uppflyttning.

Bloggen tippar trean:

1 Kumla

------------------------

2 Örebro Syrianska

------------------------

3 Ölme

4 Eskilstuna Södra

5 IFK Eskilstuna

6 Karlskoga

7 Köping

8 Adolfsberg

9 Kungsör

-------------------------

10 Strömtorp

-------------------------

11 Arvika

12 Villastaden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista