Fotbollsbloggen

Citybossen befarade 7-0-smällen

Dagarna före premiären i norrettan pratade jag med Eskilstuna Citys nygamle ordförande Peter Lindqvist. ”Det blir väl 1-1 eller 7-0”, sa han lätt sarkastiskt.

Den gode Lindqvist hoppades förstås att seriefavoriten Sirius – trots en imponerande försäsong och superstarka nyförvärv – skulle få lika jobbigt med hans lag som i fjol. Då City vann genrepet och vårmatchen på Tunavallen och föll med 1-2 på tilläggstid på Studenternas.

Men innerst inne befarade han också att Citys nybygge inte skulle var färdigt att stå emot det stjärnfyllda Uppsalaget.

– Får de hål på oss snabbt kan det rinna i väg, sa Lindqvist i vårt förhandssnack.

Tillsammans med radarkompisen och klubbens kassör, Sten Södergren, parkerade han vid staketet framför läktarna och fick se skräckscenariot spelas upp på Löten. Efter bara knappa två minuter nickade Ante Björkebaum in första målet och det hela slutade exakt med 7-0. Men Lindqvist och Södergren orkade inte se förnedringen fullbordas och jag förstår dem. I stället för utlovad premiärvärme blåste det in riktigt kyliga vindar över City på Sirius trista reservarena.

Citytränaren Daniel Wiklund är besatt av att mörka för sina kollegor. Trots att många nya kuggar behövde spelas in i år har han hattat med laget i tolv träningsmatcher och sen en skada satt stopp för vänsterbacken Daniel Berglund i går hade tombolan snurrat ordentligt. Den samspelta lagmaskin som Wiklund skickade in i fjolårets debutsäsong i serien bestod nu av elva lösa beståndsdelar.

Niko Markkula drogs ned som ”Berras” ersättare och i mittförsvaret valde Wiklund ett helt nytt par i mittfältaren Markus Wahlström och Simon Turesson från Hammarbys juniorer.

– Nej, de har spelat tillsammans, hävdade Wiklund.

Den ende mittbacken som är kvar sen i fjol, Anton Hansén, såg jag göra två riktigt bra träningsmatcher mot Vasalund och Sleipner. Men han var bänkad.

– Nej, han har inga skadeproblem. Vi valde Markus och Simon för deras längd mot Björkebaum, sa Wiklund.

Men vad hjälper det om man som Turesson uppträder valpigt och är helt felplacerad. När Bjökebaum (som firade 25-årsdagen med ett hat trick) gick upp och knoppade in ettan var det Simon som stod närmast och tittade på.

Turesson, Wahlström, Markkula och högerbacken Robin Larsen lär ha lätt huvudvärk i dag. Det var rena karusellen när Sirius alla skickliga spelare drog igång passningsspelet i ett virvlande tempo.

– Det kunde ha blivit 10-0. Alla målen var scoutade, men vad hjälpte det när vi inte kom upp i press och var för långt ifrån hela tiden, sa Wiklund.

Inte blev det lättare när Serkan Pektas vid ställningen 2-0 drog på sig en utvisning efter en halvtimme. Två gula kort på offensiv planhalva – det andra efter en huvudlös eftersläng på Moses Ogbu. Men han var väl frustrerad över Siriusteknikerns bollkonster.

– Serkan lever på sin aggressivitet. Den kan vi inte ta ifrån honom, sa Wiklund.

Så du accepterar utvisningen?

– Nej, det kan vi inte göra. En sån där eftersläng är oacceptabel.

Jag vill inte strö salt i såren, de är tillräckligt djupa ändå efter det här. Men att det blir ett jobbigt Cityår är jag inte mindre övertygad om nu. Trots att inte Sirius är någon riktig måttstock på vad som väntar – det var Superettanklass över hemmalaget i går.

– Alla vet att vi möter ett jättebra lag, men klart att det här är en smäll för självförtroendet på killarna. Det får vi börja jobba med redan i morgon, sa Wiklund.

Ett par bra frisparkar av Niko Markkula i första halvlek och ett missat friläge – som Sirius inte helt övertygande mittback Carl Nyström bjöd på – för Semir Mete i andra var det närmaste City var ett mål.

Oj vad jag saknade mittbackarna Victor Sundberg och Rebin Sulaka denna söndag. Och givetvis de övriga fyra startspelare som City tappat bort av olika anledningar under vintern.

Hoppet står nu till att Johannes Nordström ska komma in och täta till försvaret. I lördags sa Wiklund att han fortfarande var skadad, men i går rapporterades mittbacken från Åland vara i full träning.

Jag vill se Johannes tillsammans med Anton Hansen, men hemmapremiären mot Forward ser inte heller lätt ut. Fjolårstvåan förväntas vara med i toppen igen och gjorde 3-1 på Sandviken hemma i Örebro i går.

Sirius-Eskilstuna City 7-0

Målen: 1-0 (2)Ante Björkebaum, 2-0 (23) Dalil Benyahia, 3-0 (45) Björkebaum, 4-0 (52) Moses Ogbu, 5-0 (74) Jonatan Berg, 6-0 (77) Elliot Käck, 7-0 (85) Björkebaum.

Rött kort, City: Serkan Pektas. Gula kort, City: Niko Markkula, Robin Larsen.

City: Nicklas Bergh – Robin Larsen, Markus Wahlström, Simon Turesson, Niko Markkula – Daniel Karlsson (60), Dan Wikström, Johan Bergfeld (67), Serkan Pektas – William Celsing, Emil Fritzell (60).

Ersättare: Oskar Celsing (60), Semir Mete (60), Haris Cirak (67), Per Jerrelind (målvakt), Anton Hansen, Antonius Acar, Max Eurenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista