Fotbollsbloggen

Pest har blivit bäst för Bissarna

Mycket har hänt sen Håkan "Vargen" Andersson tog över som tränare i Nyköpings BIS inför förra säsongen. Framförallt blev det ju en överlägsen serieseger i tvåan och uppflyttning en division till norrettan i år. Men det som tidigare var en pest är nu det som Bissarna hanterar bäst - spelet på bortaplan.

– Det är kul. Nu gäller det bara att börja vinna igen hemma på naturgräset också, då kan det bli riktigt bra, sa Vargen i telefon under 50-milaresan hem till Nyköping i går kväll.

Han hade då packat in en färsk trepoängare i bussen, 1-0-segern i Sundsvall mot Selånger. Bissarnas fjärde bortavinst i år efter 1-0 i Luleå, 3-1 mot Frej i Täby och 1-0 i Sandviken. Tolv poäng på sex matcher (har även förlorat mot Vasalund och Forward) – dubbelt så många som fem hemmafighter gett i utdelning.

Det går att grotta ner sig i statistik hur mycket som helst och diskutera vad den betyder. Tv-experterna brukar säga att traditionens makt är stor, men det går bevisligen också att bryta trender.

2011 vann Bissarna en enda bortamatch. Den sista – i näst sista omgången mot Farsta – och den räddade då för övrigt  Eskilstuna Citys serieseger. Rosvallas huvudarena har däremot varit en näst intill ointaglig borg för gästande lag – ända till den här säsongen.

Årets hemmaförlust mot Dalkurd innebar den första på naturgräset sen september 2010. Lägg till två gånger 1-1 mot Sirius och City och du förstår att det är en efterlängtad trepoängare som står på spel för "Vargflocken" när AFC United kommer på besök på söndag.

– Vi vill ju inte ha något hemmakomplex nu när vi gör så bra resultat borta, säger Vargen.

Ryan Gracia satte dit matchens enda mål på Norrporten Arena i nykomlingsmötet med Selånger. Kanske för att den lille amerikanen var bekant med luften där uppe efter sitt fjolår i Boden? Nej, den var dålig och framförallt finns det nog ingen statistik på sånt.

– Selånger spelade som vi trodde. Knäppte till och ställde om med direktbollar på sin långe forward Daniel Andersson. Dom hade många livsfarliga hörnor, den sista precis innan vi avgjorde, säger Vargen.

Det var en kontrande Suad Gruda som skaffade anfallskompisen Dago Funes ett frisparksläge i andra tilläggsminuten. Med sin känsliga högerfot skruvade Bissarnas kapten upp den mot ena krysset och alla trodde den skulle gå in direkt.

– Men deras målvakt gjorde en superräddning och returen hamnade ute hos Calle (Svensson) på vänsterkanten. Han lyfte in bollen och efter en ny halvräddning kom Ryan i andraläget och chippade upp den i andra krysset. Sen blåste domaren av matchen, säger Vargen.

Hur firade ni detta?

– Med skräpmat. Vi gick på två olika hamburgerställen och jag tror jag valde det godaste.

Hur ser du på den här trepoängaren?

– En riktigt tung arbetsseger.

Enis Ahmetovic drog på sig sitt tredje gula och är således avstängd mot Väsbylaget AFC. Då tar Oscar Karlsson automatiskt tillbaka sin ordinarie plats till vänster på mitten när han är fri för spel igen. Återstår sen att se om Alexander Janssons höft läker, så han kan konkurrera om högerkanten med  Ryan Gracia.

Jo då, Vargen kan visst bänka hjältar också. Det fick just Alex erfara sen han läckert hade fixat årets enda hemmaseger, 2-1 mot Valsta Syrianska på konstgräset.

Selånger-Nyköpings BIS 0-1

Mål: Ryan Gracia (90+2).

Varningar, NBIS: Enis Ahmetovic.

NBIS: Anton Fagerström – Lennart Johansson, Per Pettersson, Emil Larnesjö, Calle Svensson – Ryan Gracia, Ethan Gage, Paul Torres, Enis Ahmetovic – Dago Funes, Suad Gruda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".