Fotbollsbloggen

Berghs betydelse för City är enorm

Norrettans bäste målvakt, Nicklas Bergh, har haft en lugn återkomst i Eskilstuna City. Bara plockbollar, inte en enda superräddning har krävts för att City skulle börja ta sig ur den värsta krisen via 1-1 borta mot Nyköpings BIS och 2-0 i går hemma mot Frej. Men den ex-allsvenske keeperns betydelse för sitt lag ska inte underskattas. Den är enorm och det märktes mest när han var borta i fyra och en halv match.

Någon heder och ära ska absolut inte tas av ersättaren Per Jerrelind. "Lill-Rula" gjorde vad vi kan bergära av honom – till och med lite till – men faktum är att City släppte in 15 mål på nio halvlekar sen Nicklas Bergh gick av lårskadad i pausen mot Luleå.

Nu har City alltså bara släppt in ett på två matcher efter Nicklas återkomst och då tvingades ändå tränaren Daniel Wiklund ändra halva fyrbackslinjen till i går efter Markus Wahlströms avstängning och Robin Larsens skada. Det säger det mesta om vad Triangelnprodukten, som kom till City via IFK Eskilstuna, betyder. 

Även om inte Nicklas rent fysiskt räddat de fyra poängen blir det något annat med honom i målet. Han sprider en enorm trygghet i sitt försvar, han skapar respekt hos motståndarna som vet att han inte släpper in några skitskott och han höjer moralen i hela laget. Tron på att det går att ta poäng, att det går att vinna stiger åtskilliga procent med Nicklas där bak.

Vad jag hört var det Citys mångårige kassör Sten Södergren – en stor man i fastighetsbranschen – som gjorde det möjligt att ta hem Nicklas igen till 2011 då han blivit kontraktslös efter en skadefylld tid i AIK. Det är den bästa spelarinvesteringen Sten har gjort och Nicklas har varit värd varenda krona i sitt kontrakt till skillnad mot många andra Cityvärvningar genom åren.

Den lätt regniga söndagen på Tunavallen gav också City en del andra positiva besked:

v På sikt kan Johannes Nordström bli en mycket viktig kugge i Citys kamp för kontraktet. Ja, han var det redan så som han höll ihop försvarsspelet i går. Men den åländske mittbacken har ju också haft en skadefylld tid och kommer att bli ännu bättre med fler matcher i kroppen.

v Emil Fritzell, som i alla väder har Wiklunds förtroende, visade efter en tung tid att han fortfarande kan göra mål. Nu blev det ett och ett halvt med huvet av den långe anfallaren. Men den ketchupeffekt som signaturen Anton hoppades på i en kommentar här i bloggen i går kväll får åtminstone vänta en match. Precis som jag liverapporterade drog ju Emil på sig sitt sjätte gula kort – på tok för många eftersom han även missat ett par kamper på grund av skada – och missar därmed det nästkommande Cityupprdaget på lördag.

v Anton Hansén och Haris Cirak har till skillnad mot Fritzell befunnit sig i Wiklunds frysbox. Men efter mittbackens och den unge anfallarens prestationer i går bör de få tina upp till fullo och belönas med fler startplatser. När det gäller Hansén alla dar i veckan och Cirak åtminstone betydligt oftare än hittills.

v Semir Mete har både mot Bissarna och Frej visat upp en blick och passningsfot som City saknat tidigare på innermitt. Även om det vore önskvärt med bättre löpstyrka hos Södertäljekillen.

Så vad gör då Wiklund när han har fyra tidigare ordinarie att tillgå igen, kanske redan på lördag?

Ja, någon bättre högerback än Robin Larsen har han inte och ska han gå på form borde vårens främste, Markus Wahlström, vara självskriven som komplement till Mete. Lika solklart är att William Celsing ersätter Fritzell.

Då återstår bara bänken för kapten Dan Wikström och kanske också för Niko Markkula. Om inte den finska stjärnvärvningen ska peta undan en av kantkillarna Max Eurenius eller Serkan Pektas, som med varsitt målgivande inlägg låg bakom gårdagens seger.

Citys första seger på nio matcher var blytung, men än är faran förstås långtifrån över. Ett nytt ångestmöte väntar på Midgårdsvallen mot Valsta Syrianska, som fram till i går var seriens formsvagaste lag innan 1-2 vändes till en 3-2-seger mot nya jumbon Sandviken.

City studsade upp flera placeringar. Men redan i kväll kan vårt kära Eskilstunalag vara tillbaka under strecket – om Umeå och AFC United vinnar sina matcher när elfte omgången i norrettan fullbordas.

Eskilstuna City-Frej 2-0

Målen: 1-0 (8) Emil Fritzell, 2-0 (53) självmål.

Varningar: Emil Fritzell (avstängd nästa match), Niko Markkula, Serkan Pektas.

City: Nicklas Bergh – Simon Turesson (68), Johannes Nordström, Anton Hansén, Daniel Berglund – Max Eurenius (76), Semir Mete, Niko Markkula, Serkan Pektas – Emil Fritzell (80), Haris Cirak.

Ersättare: Johan Bergfeld (68), Daniel Karlsson (76), Oliver Podmenik (80).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".