Fotbollsbloggen

Väntad startelva i EM-premiären - betyg på Sverige i morgon

Pia Sundhage har presenterat den väntade startelvan till kvällens premiär i dam-EM. Förväntningarna är högt uppskruvade och 20.30 är det avspark för Sverige-Danmark på Gamla Ullevi. Betygen på de blågula spelarna får ni här i bloggen i morgon och även under resten av turneringen.

Sista frågetecknet att räta ut för Pia var platsen på högermittfältet. Förbundskaptenen vill ha snabba kanter och valet föll till slut på Josefine Öqvist, trots att yrvädret från Uppsala, som nu representerar Kristianstad, inte övertygade i genrepet mot England.

Vinner Sverige sin grupp och de andra favoriterna Tyskland och Frankrike gör detsamma ligger vägen öppen för att hemmanationen ska ta sig ända till finalen på Friends Arena. Övriga lag i Sveriges grupp är Italien och Finland, som möts i Halmstad i dag med avspark 17.30.

Sverige har vunnit EM en gång, 1984, och då fanns Eskilstunatjejen Gunilla Axén (fostrad i Hällbybrunn) med som yngste spelare, bara 18 år, i den svenska truppen.

1996 spelade en annan Eskilstunatjej, Tunaforsprodukten Maria Kun, OS i Atlanta och nästa sörmländska i det blågula damlandslaget blev Sara Thunebro. Hon debuterade 2004 och var med i bronslaget i VM för två år sen.

Strängnästjejen från IK Viljan är en spelskicklig och skottstark vänsterback och en av de mest givna i laget.

Sveriges premiärelva: Kristin Hammarström – Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Sara Thunebro – Josefine Öqvist, Caroline Seger, Marie Hammarström, Antonia Göransson – Kosovare Asllani, Lotta Schelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".