Fotbollsbloggen

Avslöjar: Prodells proffsflytt ger City och Triangeln pengar

Åtvidabergs Viktor Prodell skriver i dag på ett fyraårskontrakt med Mechelen i belgiska förstaligen. Kan avslöja att det även kommer att ge Prodells tidigare klubbar i Eskilstuna, City och Triangeln, ytterligare klirr i kassan.

– Förhoppningsvis drygt hundra tusen för vår del och lite mindre för Triangeln. Inga stora pengar, men mycket välkomna och framförallt är ju det här väldigt kul för Prodell, säger Citys ordförande Peter Lindqvist.

Det är den så kallade utbildningsdelen på 5 procent av övergångssumman mellan Åtvidaberg och Mechelen som Eskilstunaföreningarna får vara med och dela på. Det baseras på hur länge Prodell varit i respektive klubb i en viss ålder.

– Om vi räknat rätt ska City ha 2,5 procent, moderklubben Triangeln 1 procent och och så får Åtvid behålla 1,5 procent själva av de fem procenten, säger Lindqvist.

Hur mycket Åtvidaberg får för Prodell är ännu så länge hemligt, men eftersom han bara har ett halvår kvar på kontraktet lär det enligt initierade bedömare vara max fem miljoner. Det skulle i så fall ge City cirka 125 000 kronor och Triangeln 50 000 kronor.

25-årige Prodell kom till City som A-pojke. Han var kontraktslös när han gick till Åtvidaberg 2009 och då fick City cirka 50 000 och Triangeln 30 000 i utbildningsbidrag.

– En eventuell vidareförsäljning från Mechelen kan också ge oss pengar, säger Lindqvist.

Mechelen var även första utlandsklubben för Eskilstunas främste fotbollsspelare genom tiderna, Kennet Andersson. Det var dock en mindre lyckosam sejour. Kennet satt fast på bänken och var uthyrd till franska Lille och IFK Norrköping i sin jakt på en plats i det svenska landslaget till VM 1994. På våren innan succén i USA skrev sen Kennet på ett kontrakt med nordfranska Caen.

Bloggen håller tummarna för att Viktor Prodell får en bättre start i Belgien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".