Fotbollsbloggen

Ingen orättvis förlust - betygen på Sverige

– Det känns tomt, sa Pia Sundhage.
Visst är det så, luften gick ur mig i går kväll efter Sveriges tunga 0-1-förlust mot Tyskland i EM-semifinalen. Men efter en natts sömn är det bara att ta nya tag – här är mina btyg på de svenska spelarna.

Ännu en gång ställde alltså Tyskland till det för de svenska fotbollsdamerna i en mästerskapsmatch. Inte en seger sen bronsmötet i den första officiella VM-turneringen i Kina 1991.

En bättre chans än den i går kan dröja länge innan Sverige får. Visserligen har vi nått stora framgångar i ungdomsmästerskapen de två senaste åren. Guld i U 19-EM i fjol och silver i U 17 i år.

Men det kommer att ta några år innan Pia Sundhage får glädje av de här talangerna. Tyskland är ännu starkare på ungdomssidan och har redan kommit en bra bit i sin generationsväxling.

Innan tuneringen tvingades Tyskland lämna sex tänkbara startspelare hemma på grund av skador och i går ströks även EM-kvalets stora skyttedrottning, Celia Okoyino Da Mbabi, från spel.

Ändå tog inte Sverige chansen och jag vet inte varför vi ska tycka synd om de blågula spelarna. Det var inte otur utan oskicklighet som gjorde att Sverige brände fyra-fem jättechanser och framförallt slog bort en mängd sistapass i utmärkta lägen.

Visst kan domslutet mot Lotta Schelin när hon sköt det vi alla trodde var en kvittering diskuteras. En motsvarande lätt knuff i en herrmatch på samma nivå hade det aldrig blåsts för. Här finns det tyvärr en mycket lägre bedömningsnivå på damsidan. Dammatcher är nästan alltid snälla och när det väl blir en närkamp blåses det oftast direkt – det känner jag även igen från Eskilstuna Uniteds matcher på lokal nivå.

Men oavsett frågetecknet för domarinsatsen i denna avgörande situation – nej, Caroline Seger, det finns inget som heter orättvist. AIK:s Eskilstuna Cityfostrade tränare, Andreas Alm, har fastslagit att alla resultat är rättvisa och det är vad som gäller.

EM har varit en publiksuccé och Sverige kämpade verkligen till sista övertidssekunden i går. Men målet – final på Friends och guld – nåddes inte och det känns förbaskat tomt. Nu håller jag på Norge och sköna 18-åriga supertalangen Ada Hegerberg på topp.

Här är mina betyg på Sverige:

Målvakt:

Kristin Hammarström 2: Två kanonräddningar, på hörnan i första halvlek och friläget i andra. Men vad hjälpte det när hon kom ut fel på målet. Sverige har fortfarande ingen världsmålvakt.

Försvarsspelare:

Jessica Samuelsson (ut 82) 1: Grymt avslöjad när Sverige för första gången mötte ett bra lag. Svag både defensivt och offensivt.

Nilla Fischer 3: Bästa försvarsspelaren hela turneringen. Fick en tidig varning och var nära utvisning redan i första, men redde ut det. Tyvärr var Sveriges fasta situationer för dåliga efter de två första matcherna för att Nillas offensiva styrka skulle komma till sin rätt.

Charlotte Rohlin 1: Lika avslöjad som klubbkompisen från Linköping till höger. Förlorade duellen på målet och bedrövligt passningsspel.

Sara Thunebro 2: Förvånande många felpass med dom fötterna och på gränsen till underkänd.

Mittfältare:

Josefine Öqvist (ut 74) 3: En av få bra svenska spelare i den första halvleken. Sprang ideligen i från det tyska vänsterförsvaret men missade tyvärr två lägen i ganska bra skottvinklar.

Carolinen Seger 2: Toköverskattad i mina ögon. Har varken gjort mål eller slagit målgivande passningar och det ska hon göra i sin offensiva mittfältsposition. Totalmissade skottet i kanonläge i slutskedet.

Marie Hammarström 2: Nådde inte heller anfallarna med de avgörande passen. Fick ett bra läge till slut för vänsterfoten, men sköt svagt utanför.

Antonia Göransson(ut 65) 2: Här behövs det uppenbarligen mental träning. Var helt borta i första och blixtrade till några gånger med sin suveräna teknik i andra. Har fått ut alldeles för lite av sin talang.

Anfallare:

Kosovare Asllani 2: Skars av stenhårt av det tyska försvaret och brände ett par halvlägen. Måste förbättre fysiken ytterligare för att nå ännu en nivå.

Lotta Schelin 3: En chans och den satte hon, men domaren ville inte ge Lotta någon hjälteroll. Kan bli smartare i sina löpningar på inspelningarna från kanterna och lite zlatansk elakhet kanske inte heller skulle skada. Lotta verkar vara en väldigt snäll tjej och det avspeglar sig också i hennes spel mot stora och starka försvarare. 

Ersättare:

Therese Sjögran (65), Sofia Jakobsson (74), Lisa Dahlkvist (82): För kort tid för betyg.

v Betygsskala: 5=världsklass, 4=mycket bra, 3=bra, 2=godkänd, 1=underkänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista