Fotbollsbloggen

Bissarna rustar för kvalstrid till Superettan

Nyköpings BIS tappade Suad Gruda efter sista matchen innan úppehållet i norrettan. Men nu har luckan fyllts av två nya anfallare, Värmdös skyttekung Bubakary "Buba" Sonko och förlorade sonen Mahmoud Eid som återvänder från Vasalund, och det är ingen tvekan om vad Bissarna siktar på i höst. Vårens stora sensationslag tillika serietvåa ska ge Dalkurd, Luleå och Forward en stenhård kamp om kvalplatsen till Superettan.

Som nykomling hade Bissarna 30 poäng och nytt kontrakt som målsättning, men det fixade "Vargflockens" hungriga spelare redan före uppehållet i de första femton matcherna. Nu ställs siktet om när Bissarna innehar kvalplatsen, två poäng före Dalkurd.

Officiellt är det ingen i ledande position i residensstadens stolthet som andas serieseger och det är förstås klokt. Även om tränaren Håkan "Vargen" Andersson några gånger påpekat att Vasalund förra våren ledde serien med sju poäng och bara blev fyra till slut. Men att Sirius – obesegrade och nio poäng före Bissarna – ska råka ut för ett ännu värre ras i år är det ju absolut ingenting som talar för.

Nej, det är kvalplatsen det handlar om som ett nytt realistiskt mål för Bissarna och det ska ske med hjälp av en utökning av forwardsbesättningen. Det var den stora bristvaran under våren.

Bakom vicekaptenen Dago Funes fanns bara 17-åringen Alexander Lind som ende naturlige anfallare och Vargen fick köra med nödlösningar som backen Calle Svensson och mittfältarna Suad Gruda och Paul Torres. Det gick ju verkligen inte dåligt det heller, men med de två nyförvärven på plats när Bissarna kör igång träningen igen i morgon ser det onekligen väldigt spännande ut.

Mahmoud Eid spelade pojk- och juniorfotboll i Bissarna innan han flyttade till Stockholm och Hammarby. Därefter blev det Vasalund och i vårmötet på Skytteholm var den förlorade sonen ofin att sänka moderklubben med matchens enda mål. Nu är det glömt och förlåtet och efter en tids förhandling och några träningar blev det klart att 20-åringen återvänder till Nyköping. Mycket tack vare ett socialt projekt som Bissarna ska driva med bidrag från kommunen.

Mahmoud ska jobba med ett barn- och ungdomsprojekt i Brandkärr och på Arnö.

– De som vill ha lite eftermiddagsverksamhet en gång i veckan med spontanfotboll kommer att kunna köra tillsammans med Mahmoud. Vi börjar i samband med skolstarten, säger Bissarnas klubbchef Patrik Berglin.

Som spelare har Mahmoud lite andra kvalitéer än de tre andra anfallarna, Funes, Sonko och Lind. Eid är en boxspelare som är bra på huvet.

22-årige Buba Sonko har förflutet i moderklubben Fisksätra, Brommapojkarna och Boo FF. Han blir utlånad till Bissarna under hösten från Värmdö IF, för vilka Buba gjorde tretton mål på tolv matcher under våren och på det ledde han skytteligan överlägset i södra Svealandstvåan.

– Buba har ambitionen och han har målmedvetet via flera vägar försökt komma vidare i sin karriär. Vi hoppas att en höst i Nyköping ska få ordentlig fart på honom, säger Patrik och fortsätter:

– Buba är bra i djupled och det gör att vi kommer att kunna hota motståndarna på fler sätt än tidigare.

Buba har under sommaren provtränat med Hammarby och Falkenberg, men inte övertygat tillräckligt för att få ett kontrakt. Men Bissarna plockar in honom på vitsord och rekommendationer från flera olika håll utan provträning.

Målspottaren, som till vardags är snickare, kommer att bo kvar i Stockholm och pendla till Nyköping under hösten.

– För att säkerställa att det inte kommer att bli för påfrestande, så har vi löst övernattning under helgerna, säger Patrik.

Under våren har Bissarna haft fjolårets mittbackspar Magnus Karlsson-Pierre Jakobsson långtidsskadade. Skulle dom lyckas komma tillbaka under hösten stärks också konkurrensen på försvarssidan.

Intresse finns även för ytterligare en ny spelare, Sleipners yttermittfältare Alexander Radesjö. Haken är att han har kontrakt med Sleipner säsongen ut och därmed kostar att lösa i form av en övergångssumma eller ett låneavtal.

Anledningen till att Bissarna fick lite kortare semester än vad som beräknades i vintras var att cupmatchen mot Enskede (på bortaplan) ligger på söndag och att den blev klar sent i säsongsplaneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista