HANDBOLLSBLOGGEN

Kan själv!

Ibland kommer bloggidéerna av sig självt. Men för det mesta är det en tankeprocess som föder fram ämnena som behandlas här i bloggen. Sen händer det ju att någon annan skriver eller säger nånting bra och det tänder en lampa. Det här inlägget är ett typexempel av det sistnämnda.

Johan Flinck på Aftonbladet skrev nämligen förträffligt om VM-guldet för U21-landslaget:

"Utan storstjärnan, bäste spelaren och spelmotorn? Javisst.

Utan en supermålvakt? Aldrig.

Peter Johannesson är nyckelspelaren bakom det svenska UVM-guldet och, förmodligen, vår nästa världsmålvakt."

---

Med storstjärnan menas givetvis Jim Gottfridsson som valde att inte delta i VM pga klubbytet från Ystad till Flensburg. Jag har väl ingen direkt åsikt om det var rätt eller fel av Gottfridsson att nobba U21-landslaget, men jag har mina tankar om vad det i långa loppet kan leda till, återkommer i ämnet vid ett senare tillfälle.

---

För att Guifa till det som Flinck skriver tar jag ett steg tillbaka och spinner vidare därifrån. Alltså: "Utan storstjärnan, bäste spelaren och spelmotorn? Javisst."

Guif tappade ju som bekant Mattias Zachrisson den här sommaren. Och det är väl en ganska så exakt beskrivning av Zackes roll i Guif det där med storstjärna, bäste spelare och även på senare år spelmotor?

---

Jag hör många oja sig över hur det ska gå för Guif nu, utan Zacke. Det som dessa ojaister tycks glömma att handboll är en lagsport. Visst, det lär dröja länge innan vi får se en likvärdig talang blomma upp så snabbt som Zacke gjort, men det behöver ju inte betyda att man ska sänka huvudet och ge upp. Tvärtom, nu har andra spelare chansen att växa till sig, ta plats och visa framfötterna.

---

På nåt sätt känns det för mig att i och med att Zacke lämnat Guif kan laget ta nästa steg i utvecklingen. Det är som barn lär sig gå eller cykla. Föräldrarna håller ett hårt grepp i början, släpper lite undan för undan, för att till slut släppa taget och låta barnet skynda iväg. Helt själv.

---

Men laget Guif är ju ingen individ. Det är en samling individer som ska ta det där steget tillsammans.

---

Kan själv! Men tillsammans.

---

Läs Johan Flincks blogginlägg här:

http://bloggar.aftonbladet.se/handbollsbloggen/2013/07/om-uvm-guldet/  

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista