HANDBOLLSBLOGGEN

Säsongen igång på allvar

Det är nästan exakt fyra månader sedan Guif åkte ur slutspelet. Och det är exakt så länge som många med mig knutit näven i fickan och tänkt "ge mig säsong 2013/14 NU!". I och med att träningsmatchandet drog igång igår så är den säsongen äntligen här. Underbart!

Säsongens första match är för det mesta som väckarklockan tidigt på morgonen. Va, redan nu? Det är ju sommar fortfarande.

Och av publiksiffran att döma var det många som tryckte på snooze istället för att se på premiärföreställningen. Ja ja, premiärer i all ära, för visst brukar även teateruppsättningar höja sig så småningom under turnéns gång.

Men den här premiären var nog den bästa jag sett ett lag göra hittills. Guif visade från start att man ligger före VI på allt. Och visade det matchen igenom. Enda gången som VI kunde mäta sig var när Guif spelade uppställda anfall. I alla fall till en början. För i slutet av guifanfallen kom ett kantläge till slut och avsluten var av hög klass.

Isak Lindh twittrade så här:

Fick ihop max 5 rädddningar på VI.

Då vinner man inga matcher...

---

Det var ju spännande att få se Guifs nye målvakt Aron Rafn Edvardsson in action. Men det var Richard Larsson som fick inleda i buren. Och som han gjorde det. Han var uppe i 70% räddningar ett tag för att landa på 53% till slut. 7 insläppta mål och 8 räddningar. Plus några stolpträffar, skott utanför och så ett par assists på det.

Islänningen då? Han kom in i andra halvlek. Tappade in första skottet och fick inte tag på bollarna. Guif gick ner sig lite i försvarsarbetet i inledningen. Men när ARE fick göra sin första räddning efter ca 8 minuter kom han upp i lika många parader som kollegan - 8 stycken. 12 insläppta bollar ger en procent på stabila 40. Sen var det några ramskott och fjösar långt över och utanför.

Speciellt en räddning biter sig kvar på näthinnan. Vänstersexan Andreas Bamberg snor åt sig bollen på mittplan och kommer helt fri med Aron Rafn. ARE har händerna högt uppe, Bamberg skjuter långt ner till vänster (från målvakten sett) och ändå hinner ARE dit med vänsternäven. Likt en kobra. Eller en spindel. Döpte det till "spindelräddningen" för det såg ut som att han vecklade ut en extra arm där nere.

---

För att knyta tillbaka till snooze. Rickard Åkerman, som i vissa kretsar kallas för Skalman, vaknade till efter pausfikat och blixtrade till i inledningen av andra halvlek med två snabba mål.

Snoozade gjorde förresten även lokaltidningen, ingen reporter på plats i Bombardier vad jag kunde se. Trodde handbollen var het i Eskilstuna? Bloggkollegan Anders från kantspel.se var där, som så många gånger förr.

---

Den som såg mest spelsugen ut var helt klart Mathias Tholin. Det rent utav sprakade runt honom. Åtta mål i första halvlek - sex på kontring, en från linjen och så en straff hann han med.

---

Adam Sjöö visade framfötterna, han är nog inte sugen på att släppa andraplatsen bakom Tholin till Fredrik Gustafsson. Fem fullträffar mäktade han med. Även på högerkanten gick det undan. Emil Andersson fick spela i första halvlek, fyra mål. Lika många som DP lyckades kontra, flippa och lobba in i andra.

---

I bilen på väg hem konstaterade vi (jag och Röda Havet-Niklas) att Guif har fem kantkillar (minst) som skulle gå rakt in i startuppställningen i IFK Kristianstad.

---

På tal om Tholin. Satt bredvid Simon Aulén (senaste poddgästen) under andra halvlek. Han berättade om sin tid i Guif och att det var överjävligt att spela mot Tholin: 

"Man hann ju knappt springa upp innan det var dags att kuta hem igen för att försöka stoppa kontringen!"

---

Marcus Pedersen (född 1996) fick göra sin debut i a-laget igår. Även om det inte blev några mål framåt visade han prov på attityd. Gick in och tog för sig bakåt. Offrade sig hårt i försvarsspelet och bjöd på bra hemspring trots att laget ledde med 20 bollar när han fick chansen.

---

Nästa steg blir att få med Viktor Östlund, Daniel Ekman, Fredrik Gustafsson, Fredrik Olsson och så småningom även Robin Andersson. Även målvakten Ossian Krödel bör få sina minuter under försäsongen till att börja med. Det blir hård konkurrens om en plats bland de 14 som en matchtrupp består av!

---

Kära du. Säsongen 2013/2014 är äntligen här. Låt oss njuta!

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista