Fotbollsbloggen

Nobbade finskt elitlag - skrev på för City

I slutet av maj nobbade 25-årige mittfältaren Amos Ekhalie en återkomst i IFK Mariehamn. I stället skrev han i dag på för Eskilstuna City, som hoppas få kenyanen spelklar till höstpremiären mot Frej 18 augusti.

– Han måste ha uppehålls- och arbetstillstånd. Jag jagar Migrationsverket just nu och jag är osäker på om han hinner bli spelklar till Frejmatchen, säger Citys ordförande Peter Lindqvist.

Ekhalie kom till den finska elitklubben redan som 18-åring och har spelat flera säsonger tillsammans med Citys mittback Johannes Nordström. Inför den här säsongen nobbade Ekhaile en förlängning av kontraktet. Dessutom tackade han nej till ett nytt erbjudande från Mariehamn i slutet av maj då de ville ha honom som ersättare för ett par skadade mittfältare.

– Det är Johannes som förmedlat kontakten och nu har Ekhalie tränat med oss några dagar. Men i kväll åker han hem till Åland i väntan på att pappren ska bli klara, säger Lindqvist.

Under våren har han spelat för ett åländskt lag, SIFFK, i finska division tre. Där gjorde han tio mål på sex matcher och tidigare år har Ekhaile varit en hygglig poängspelare i IFK Mariehamn.

Avtalet med Ekhaile gäller för höstsäsongen och under den perioden lånar City också anfallaren Bachir Katourgi från Superettanklubben Assyriska. Han har bara fått göra tre inhopp, varav det längsta på 20 minuter, i Assyriska på 17 matcher i år. I fjol blev det en match från start och nio inhopp.

Katourgi har tränat med City en tid och väntas göra debut i morgondagens träningsmatch på Tunavallen mot PSC California.

Därmed har City ersatt två spelare som lämnat under transferfönstret. Han som kallades drömvärvning när han kom i vintras, Niko Markkula, blev ett superfiasko och kom överens med City om att bryta tvåårskontraktet.

– Det är klart att han återvänder till Jyväskylä. Men vi får inget betalt för honom eftersom vi hade avslutat kontraktet, säger Lindqvist.

Som jag avslöjade tidigare hade Assyriska Norrköping och Syrianska Kerburan anmält intresse för anfallaren Antonius Acar. Anton, som suttit i Citys frysbox, är nu klar för Assyriska på lån under hösten.

– Fönstret stänger på söndag och det blir inga fler spelare varken in eller ut, säger Lindqvist.

---

I Eskilstuna Citys bottenkonkurrent i norrettan, Västerås SK, är det fortsatt oroligt som en följd av den ekonomiska krisen. VLT skriver i dag att styrelsens sportsligt ansvarige Haci Aslan ska hoppa av.

Enligt samma tidning ska mittfältsstjärnan Patrik Grönvall också strejka från kvällens träningsmatch mot ett sydafrikanskt lag på Swedbank Park. VSK har ju slutat betala ut spelarlöner, men det räknas inte som kontraktsbrott förrän tre månadslöner blivit obetalda.

VLT skriver att Grönvall vill ha ett fribrev, som målvakten Aly Keita fick tidigare under säsongen. Men tidningen har inte nått Grönvall för någon kommentar.

Tidigare har även tränaren Erik Acar hoppat av i VSK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".