HANDBOLLSBLOGGEN

Jarmohandboll - en innovation!

Nu tänkte jag ta en sväng till riktigt djupa vatten. Och eftersom jag inte är nån mästarsimmare får vi se om jag lyckas kravla i land med denna innovation jag kallar Jarmohandboll!

Med reservation för att liknande handboll redan spelas nånstans (jag har inte sett det) så kör vi.

---

Handbollen har utvecklats som sport sedan starten i slutet av 1800-talet. När jag själv spelade på 1980- och 90-talen var nån slags gåhandboll som trendade. I mitten av 00-talet trendade blixthandbollen, i Sverige var det främst Hammarby och Lindesberg som stod för detta vill jag minnas. Alltså jäkligt snabbt upp med bollen för avkast efter insläppt mål. Mycket mer spring i benen än under tidigare år.

Senaste trenden står Rimbo för. Vi kan kalla det för hyperhandboll. I anfallsspelet söker man luckor hela tiden, man utmanar ständigt och har ett högt bolltempo. Hyperhandboll.

---

Jag har legat sömnlös flera nätter och försökt fundera på vad nästa steg i utvecklingen kan vara. Och så en natt kom jag på det!

---

Likt hockeyn och innebandyn skulle man kunna tillämpa kedjebyten. Man skulle kunna ha två sexor som byter med varandra. Ena sexan, som består av sk Rimbospelare, spelar hyperhandboll. Och givetvis spelar de offensivt försvar för att stressa motståndarna till misstag.

Den andra sexan är mer traditionellt inriktat på distansskytte samt gamla trygga 6-0 bakåt.

Snacka om att man kunde förändra en matchbild med bara ett byte. Men då på hela sexan samtidigt.

---

Och inte nog med det!

---

För att det ska bli slutprodukt Jarmohandboll, behöver man ta ytterligare ett steg. Den ultimata 14-mannatruppen skulle se ut så här:

  • 2 st målvakter
  • 1 st v6 (helst Guifare)
  • 1 st m6
  • 1 st h6 (helst Guifare)
  • 9 st 9m

---

WHAAAAT???

---

Jo. Två målisar, inga konstigheter. Spelarna på 6m spelar non stop, det klarar en normaltränad handbollsspelare. Med en brasklapp för Lugispelare som i mitt tycke inte tränar tillräckligt mycket löpning för att orka spela i 60 minuter. Sorry Axnér ;)

Men 9 st 9m-spelare? Där kommer kedjetänket in. Man har tre stycken 9m-uppställningar där man kan variera spelsättet efter motståndare. Man kanske har två traditionella uppsättningar som inriktar sig på skytte och så en checking line som skapar kaos.

---

Givetvis finns barnsjukdomar i upplägget, hur löser man den defensiva biten och så vidare?

Är det nån mer än jag som skulle vilja se nåt lag testa Jarmohandboll?

---

Vem vågar?

---

Jag diskuterar gärna om detta på twitter:

http://twitter.com/jarmomanty

---

Såja, känner fast land under fötterna, tar mig upp ur havet (tänk Daniel Craig) och beställer en kall. Det var väl inget svårt det där med att simma.

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista