Fotbollsbloggen

Norrettan: Sirius ännu närmare Superettan

Norrettans första höstomgång innebar att Sirius serieledning utökades till elva poäng. Uppsalalaget 3-1-vann mot Forward samtidigt som Nyköpings BIS fick nöja sig med 0-0 mot Selånger. Västerås SK fick inte stopp på sitt tabellras och framstår nu som den enda räddningsplankan för bottentrion Sandviken, Selånger och Eskilstuna City.

Tydligen har Selångertränaren Anders Högman hittat formeln för att hålla tätt mot Nyköpings BIS. I vårmatchen i Sundsvall dröjde det till tredje tilläggsminuten innan Bissarnas Ryan Gracia fick hål på Selånger och gjorde matchens enda mål. Men på Rosvalla gick Bissarna bet helt.

Bissarna radade upp massor av chanser, men Selångers Jonathan Johansson visade ännu en gång varför han utmanar Citys Nicklas Bergh om titeln seriens bäste målvakt. En stor bevikelse förstås för Bissarna, som får chansen till revansch redan i morgon när Häcken kommer till Nyköping för cupmatch.

Såg faktiskt Häckens förra besök på Rosvalla 1980. Det handlade om match i södertvåan – som då var landets näst högsta serie – och Bissarna åkte ur det året. Om jag inte minns fel var Häckens nuvarande sportchef Sonny Karlsson tung forward i den där matchen för 33 år sen.

Skadad i omklädningsrummet går det också att bli. Det vet Bissarnas vänsterback Enis Ahmetovic. Efter matchen mot Selånger halkade han i kabyssen och hamnade tydligen på något vasst. Fick ett djupt sår och slet även av en muskel och Enis räknar med att bli borta i tre veckor.

Calle Svensson lär därmed få flytta över till sin rätta kant och Lennart Johansson får tillbaka den högerbacksplats han innehade under större delen av våren.

På fredag är det Sörmlandsderby på Tunavallen och frågan är förstås hur Bissarna kommer att reagera med så kort vila till mötet med City. Ett City som fyllde på årets usla bortafacit – två poäng – genom att för första gången förlora mot Frej i lagens fjärde möte.

City är därmed jumbo inför derbyt och höstpremiären visade hur viktigt det blir för Eskilstunalaget att Nicklas Bergh håller sig hel resten av säsongen. Nu var han avstängd och när ersättaren Per Jerrelind tappade en frispark var det en riktig målvaktstavla som innebar ett tidigt ledningsmål för Frej. Att Jerrelind sen senare i matchen gör ett par bravurräddningar är ju inget som hjälper.

Bottentrion Sandviken, Selånger och City har nu fyra poäng upp till Västerås SK. Selånger kan täppa till luckan för egen del eftersom de möter VSK hemma på söndag.

VSK har sex raka förluster och just nu finns inget som pekar på att lagets ras kan stoppas. En möjlig räddningsplanka för City. Kanske också att Sandviken är det. Trodde "Stålmännen" skulle rycka upp sig efter uppehållet, men 4-2-förlusten efter 2-1-ledning mot Valsta Syrianska i Märsta var ju allt annat än en bra höststart för Sandviken.

Men Selånger då? Ja, att hålla nollan borta mot Bissarna är imponerande och det är tydligen för tidigt att räkna bort Högmans kämpar.

Sirius kom ytterligare ett steg närmare Superettan och jag kan omöjligt se att serieettan ska kunna tappa bort sin jätteledning. Det är ju bara tio matcher kvar.

Dalkurd passade på att ta tillbaka kvalplatsen till Superettan genom att vinna med 3-2 mot Vasalund på Skytteholm. Rutinerade anfallsförvärvet Njogu Demba Nyrén fick en bra start i Dalkurddressen genom att göra lagets första mål. Lagkaptenen Brwa Hekmat Nouri var tillbaka efter sin skada och när även ett annat offensivt ess, Chidi Omeje, också är på gång i träning ser det ljust ut för Borlängelaget.

Förre Cityspelaren Rebin Sulaka missade flera matcher under slutet av våren på grund av en virussjukdom. I sin comeback i Dalkurd fick han nöja sig med bänken.

Efter Luleås genomklappning (0-4) på hemmaplan i norrderbyt mot Umeå i går kväll är det formmässigt ut som klar fördel Dalkurd i kampen om kvalplatsen. Återstår att se om Bissarna kan utmana. Forward är sju poäng efter Dalkurd och Bissarna och det är rätt mycket. Mot Dalkurd har Forward spelat färdigt och så ska det bortasvaga Örebrolaget möta Bissarna i Nyköping.

Valsta Syrianska lär efter den lyckade höststarten definitivt ha lämnat bottenstriden. Umeå och Vasalund borde inte heller hamna i någon farozon även om Solnalagets form är svag.

I Umeå spelade för övrigt förre bissaren Suad Gruda i 87 minuter med tröja nummer 3 i sin debut mot klubben som fostrat honom.

Skytteligans topp:

11 mål: Simon Mårtensson, Umeå.

10 mål: Dago Funes, Nyköpings BIS, Stellan Carlsson, Forward, Daniel Ahonen, Luleå, Moses Ogbu, Sirius.

8 mål: Jesper Carlsson, AFC United.

7 mål: Chidi Omeje, Dalkurd.

6 mål: Christer Gustafsson, Sirius, Joakim Runnemo, Sirius, Brwa Hekmat Nouri, Dalkurd.

5 mål: Markus Wahlström, Eskilstuna City, Per Mettävainio, Luleå, Ante Björkebaum, Sirius, Andrew Stadler, Sandviken, Daniel Andersson, Selånger.

Övriga Nyköpings BIS: Ryan Gracia 4, Paul Torres 3, Ethan Gage 3, Alexander Jansson 2, Oscar Karlsson 1, Lennart Johansson 1, Per Pettersson 1, Suad Gruda 1.

Övriga Eskilstuna City: Emil Fritzell 4, Semir Mete 4, William Celsing 3, Johannes Nordström 2, Serkan Pektas 1, Oliver Podmenik 1.

Sjuttonde omgången:

Fredag: Eskilstuna City-Nyköpings BIS.

Lördag: Dalkurd-Valsta Syrianska.

Söndag: Sirius-Luleå, Forward-Vasalund, AFC United-Umeå, Selånger-Västerås SK, Sandviken-Frej.

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista