Fotbollsbloggen

Viktigast nu för United - att inte grubbla

Efter fjorton raka matcher utan förlust sprack den fina sviten för Eskilstuna United i Elitettan. Och det var samma lag som besegrade serieettan igen – jagande tabelltrean Sirius. Det viktigaste för United nu blir att försöka glömma namnet allsvenskan och grubbla över hur nära laget är den högsta serien.

Jag förstår att det inte blir så lätt för Unitedspelarna att radera bort allsvenskan ur sina hjärnor. Men om jag får leka lite psykolog tänkte jag ge ett par goda råd hur det eventuellt kan vara möjligt att lyckas med den svåra uppgiften.

United ska tänka på hur det såg ut före seriepremiären. Ingen – absolut ingen – i Eskilstuna trodde att laget skulle blanda sig i kampen om de två uppflyttningsplatserna. En mittenplacering, en bra bit från toppen, var nog det vanligaste tipset. Och en del var säkert skraja för en bottenstrid.

Unitedspelarna måste förstå att de redan gjort mer än någon vågade tro på och att det var AIK och Sirius som var skyhöga favoriter före serien och har all press på sig. I mina ögon är det fortfarande United som slår ur underläge, trots att de leder serien.

United har också mycket positivt att ta med sig från Uppsala, även om en 3-1-förlust aldrig går att vifta bort. Men om United utnyttjat sina tre frilägen – om vi också räknar returen på det första – och de två kanonlägena på hörnor i andra halvlek hade det blivit en helt annan match. Framförallt om Felicia Karlsson hade gjort 1-0 på första friläget – eller om Elina Johansson då hade satt dit returen – tror jag att Sirius fått stora svårigheter.

Nu bjöds i stället Sirius på det viktiga ledningsmålet. Den värsta nervpressen släppte för hemmatjejerna och de kunde visa att de fortfarande är ett mycket bra lag. Precis som inledningen i serien antydde.

När United är så nära vill förstås alla fotbollsvänner – i alla fall de som inte hatar när damer spelar – ha upp laget i allsvenskan. Fortfarande har de också bästa förutsättningarna. United leder serien och AIK och Sirius ska trots allt spela sina hängmatcher mot Djurgården respektive Älta innan poängen är bärgade.

Styrkan hos United har varit att inte ha fokus längre än på nästa match. Behålla organisationen på planen och jobba hårt. Det blir det viktigaste även i fortsättningen och – hur konstigt det än låter – att försöka glömma allsvenskan.

Missar United uppflyttningen vägrar jag se det som ett fiasko. Lyckas United är det snudd på en bragd.

Känn inget favorittryck, Unitedtjejer. Gå bara ut och lira och njut av situationen.

När det smäller mot AIK nästa tisdag ska ni tänka på att ni har många nyvunna supportrar bakom er.

Skytteligans topp i Elitettan:

11 mål: Felicia Karlsson, Eskilstuna United.

10 mål: Alexandra Höglund, Djurgården.

9 mål: Therese Kapstad, Umeå Södra.

8 mål: Jessy Sharro, AIK, Moa Hedell, Älta.

7 mål: Elina Johansson, Eskilstuna United, Mia Skoglund, Qbik, Jenny Jansson, Sirius, Elin Danielsson, Kvarnsveden.

6 mål: Michaela Johnsson, Limhamn Bunkeflo, Daniella Chamoun, AIK, Louise Nordenberg, Hovås Billdal, Lisa Lantz, Umeå Södra.

5 mål: Louise Quinn, Eskilstuna United, Elsa Hellstrand, Qbik, Ida Lindqvist, Qbik, Sarah Storck, Sirius, Julia Lyckberg, Sirius, Angelika Johansson, Hammarby.

Tjugonde omgången:

Fredag: Sundsvall-Sirius.

Lördag: Djurgården-Öster, Umeå Södra-Kvarnsveden, Qbik-Limhamn Bunkeflo, IFK Kalmar-Älta, Hammarby-Hovås Billdal.

Tisdag: Eskilstuna United-AIK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista