Fotbollsbloggen

Präktig sportkrock i Eskilstuna

Kommande tisdag, 3 september, blir det en präktig sportkrock i Eskilstuna. Två av årets största matcher går samtidigt, Smederna-Piraterna i SM-semifinal i speedway och Eskilstuna Uniteds fotbollsdamer mot AIK i seriefinal i Elitettan. Trist för oss som skulle vilja se båda och som det inte räckte springer även våra fyrbenta vänner ute på Sundbyholm samma kväll.

Eskilstuna United-AIK skulle från början ha spelats på söndag. Men då AIK hade en spelare, Elin Bragnum, i Sveriges lag i U 19-EM blev matchen flyttad till på tisdag. Tydligt att United då inte hade några tankar på att det kunde bli speedway samma kväll.

Nu tror jag i och för sig att inte Smederna och United slåss så mycket om samma publik. Kanske rör det sig om mellan 50 och 100 personer som skulle vilja se båda matcherna.

– Jag har aldrig varit på speedway, men har ju sett att dom har mycket folk. Hur många som vi eventuellt kan missa på tisdag har jag dock ingen aning om, säger Uniteds tränare Viktor Eriksson.

Jag hoppas att det ändå kan bli välfyllt på båda arenorna. Smederna hade nästan 5 000 i kvartsfinalen mot Indianerna och det lär inte bli mindre på tisdag även om Piraternas fans har lite längre att åka från Motala. Men efter Smedernas bragdinsats i Kumla i går är det nog ännu fler i Eskilstuna med omnejd som vill se den ryske superlettländaren Grigory Laguta, den oförbrännerlige veteranen Peter Karlsson och nytände hemmasonen Linus Eklöf på nytt.

United har mer än fördubblat sitt publiksnitt i år och siktar på att slå säsongsbästa 778 (mot Hammarby) när AIK kommer på besök. Bland annat har klubben bjudit in flicklag från kommunen och det är ett bra initiativ. Att få tjejer att gå och titta på damfotboll är kanske det viktigaste för att få större publik.

– 20 flicklag har anmält att de kommer och det är jätteskojigt, säger Viktor.

En undersökning har visat att det är fler män (merparten 50 plus) och pojkar som tittar på damfotboll än kvinnor och tjejer. Vid EM var det däremot många kvinnor och familjer som bidrog till publiksuccén och det är bland dem damfotbollen måste hitta sin nya publik.

Apropå på trav så är det en sport med en kraftig publikminskning, men det hindrar inte att det är ett antal trogna som kommer att föredra hästkrafterna på Sundbyholm före de på Smedstadion och fotbollen på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista