Fotbollsbloggen

City går förbi VSK vid seger

Mälarderbyt Västerås SK-Eskilstuna City på måndag blir en riktig streckmatch i norrettan. City ligger närmast under nedflyttningsstrecket tre poäng efter VSK, men har ett minusmål färre och går alltså förbi grannlaget i Västmanland vid seger.

VSK hade chansen att göra ett litet ryck från bottentrion i gårdagens hängmatch hemma mot IFK Luleå. Så såg det också ut att bli när VSK ledde med 4-1 efter 68 minuter. Men på nio minuter – mellan 73:e och 82:a – gjorde Luleå tre mål och fixade 4-4 på Swedbank Park.

För VSK var det fjärde matchen på en och en halv vecka, men tvåmålsskytten Patrick Wallén ville inte skylla raset på trötthet.

– Hur trött man än är ska man kunna kämpa till sig en seger med en sån ledning. Det var för dåligt, sa Wallén till VLT:s webb-tv.

Målen: föll så här: 1–0 (1) Patrick Wallén, 1–1 (5) Magnus Tappert, 2–1 (40)
Tobias Holmgren, 3–1 (46) Patrik Grönvall, 4–1 (68) Patrick Wallén, 4–2
(73) Per Mettävainio, 4–3 (78) Magnus Tappert, 4–4 (82) Ibrahim Kallay.

Efter segern med 3-1 på Tunavallen i juni låg VSK elva poäng före City. Men den ekonomiska krisen i VSK hade strax innan blivit offentlig och efter derbyt började tabellraset.

Luleå, som var vårens positiva överraskning tillsammans med Nyköpings BIS, har fått en tung höststart. Bara en poäng och tio insläppta mål, men efter upphämtningen i Västerås kanske det kan komma en vändning.

Noterbart är också att Luleås skyttekung Daniel Ahonen drabbats av måltorka och är mållös i höst. Han ville ju i väg från Luleå och kanske har det påverkat honom att klubben tackat nej till bud både från Sirius och Danmark.

I min norrettankrönika i måndags ställde jag frågan om hur länge Sandvikens IF:s ledning skulle sitta lugn med tanke på jumboplatsen. I går skrev klubbens styrelse så här på hemsidan:

"Tränarna har fullt förtroende från styrelsen och spelarna att fortsätta leda laget. Samtliga inom klubben kommer att jobba ännu hårdare för att vi skall ta tillräckligt med poäng för att klara div 1-kontraktet. Ni supportar spelar här en jätteviktig roll för att vi skall klara av vår målsättning. Vi har haft ett fantastiskt stöd under säsongen och nu i slutfasen av serien är ert stöd av största vikt! Vi skall klara av detta tillsammans! För att skapa optimala förutsättningar för spelare och ledare så kommer vi att ta bort inlägg med personliga angrepp på föreningens diskussionsforum."

Då vet vi det. Tony Andersson och övriga i tränarstaben får chansen att reda ut krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista