Fotbollsbloggen

Stack Rogic och Manns för tidigt från City?

I veckan möttes Jönköpings Södra och Östersund i Superettan. Det kunde ha blivit en duell på planen mellan två före detta Eskilstuna Cityspelare, Filip Rogic i Östersund och Jesper Manns i Jönköping, men blev inte så.

Det är alltid en avvägning för en ung talang när han ska lämna sin klubb om han eller hon har chansen att få spela i en högre serie. Filip Rogic, 20, och den två år yngre Jesper Manns valde att säga tack och hej till City i år, men med facit i hand kanske det var ett år för tidigt.

Båda har fått väldigt lite speltid i Superettan. Rogic, som gjorde sex mål för City i fjol och var en av lagets bästa i sin position som vänstermittfältare, kom tidigt i januari upp till Östersund. Men under våren blev det bara någon seriematch från start och några korta inhopp. I höst har det blivit ännu mindre speltid sen Östersund värvat under sommaren och i Jönköping fanns inte Rogic ens med på bänken.

När Rogic spelat i U 21-serien har han dock visat att han har målkänslan kvar och det har blivit flera fullträffar.

Manns, som varit bofast i P 95-landslaget, anlände precis innan seriestarten till Jönköping. Men det tog ett tag innan han blev spelklar och det har mest blivit korta inhopp för ytterbacken i J-Södra. Mot Östersund kom han in i fjärde tilläggsminuten i stället för Viktor Rönnerklev.

En talang kan givetvis bli bättre även av att träna bland bättre spelare, men frågan är om inte regelbundet spel i norrettan hade gett mer i år för Rogic och Manns. Båda hade säkerligen tagit ordinarie tröjor i City.

Nu är det ju inte bara spelaren själv som bestämmer när han ska ta steget. Agenter och föräldrar kan också vara med och påverka väldigt mycket och den egna klubbens agerande är förstås också viktigt.

Rogic ville få ett kontrakt i City som gav honom möjlighet att ägna sig åt fotbollen på heltid. Men City nobbade och satsade i stället stora pengar på Niko Markkula, som floppade totalt. Här hade det givetvis varit bättre att satsa mer på att försöka behålla Rogic.

När det gäller Manns vet jag att City gjorde väldigt mycket för att få honom kvar. Bland annat togs kontakt med AIK-tränaren Andreas Alm, så att Manns i perioder skulle få träna med den allsvenska klubben. Men Jespers pappa Roger Manns ville absolut inte att sonen skulle stanna i City.

Av Citys övriga unga spelare som försvann har Rebin Sulaka lyckats bra. "Rambo" har varit ordinarie mittback i Dalkurd, men det är trots allt bara på samma nivå han spelade på i City.

Adnan Cirak hade en tveksam sejour i Stockport i engelska femteligan under våren. Nu slåss han för en ordinarie anfallsplats i Frej i norrettan och har goda möjligheter att få bra med speltid.

Lansana Kamara gick ner en division och är givetvis ordinarie i Vimmerby, mittenlag i tvåan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista