Fotbollsbloggen

Live 19: Eskilstuna United-AIK 2-0 slut

Kvällens seriefinal i Elitettan Eskilstuna United-AIK har avspark klockan 19. Runt halv sju börjar jag liverapporteringen från Tunavallen dit det väntas storpublik.

Uniteds startlag: Emelie Lundberg – Emma Salomonsson, Louise Quinn, Vaila Barsley, Méabh De Búrca – Erika Blomstrand, Elin Wahlström, Frida Svensson, Vicki Hellenberg – Elina Johansson, Felicia Karlsson.

Ersättare: Veronika Larsson (målvakt), Anna Danielsson, Alice Jonsson, Madelene Lindbäck, Rebecca Mellqvist, Alexandra Asserstam.

Amanda Olsson har varit sjuk och vilar därför.

---

18.20: Det viskas om att Unitedtränaren Viktor Eriksson har en liten överraskning på gång i uppställningen. Att Erika Blomstrand ska få tillbaka den forwardsplats hon hade när hon i fjol var Uniteds bästa målgörare i söderettan och att Elina Johansson ska spela på en kant. I alla fall som utgångsposition. Vi får väl se hur det ser när det börjar om knappa 40 minuter.

Solen skiner från en nästan klarblå sensommarhimmel och en del av de många flickspelare med sina ledare som väntas hit har redan tagit plats på Unitedläktaren. Kan nog bli storpublik. Samtiidigt värmer klubbens 06-or upp för en uppvisningsmatch.

Vaila Barsley var först ut av Unitedspelarna för uppvärmningen och alla i hemmalaget är nu i gång med den individuella uppvärmningen. AIK-spelarna var ute och tittade på planen vid 18-tiden, men har ännu inte inlett uppvärmningen.

18.25: Nu kom även domartrion ut för uppvärmning. En av de assisterande är Robban Malmström, även känd som duktig triathlet i stan.

18.27: Och där kom även de första AIK-spelarna ut för uppvärmning. Faktiskt ovanligt sent. Samtidigt har United påbörjat den kollektiva uppvärmningen med startlaget. Målvaktstränaren My Axelsson värmer upp Unitedkeepern Emelie Lundberg.

18.38: Gick ner en sväng från Tunavallens höga läktare och träffade sympatiske AIK-tränaren Mattias Eriksson. Vi snackade mest om gårdagens debacle för Eskilstuna City och hur det ser ut i norrettans bottenstrid, där även AIK:s granne Vasalund har det besvärligt.

18.43: Vid en första anblick ser AIK överlag ganska småväxt ut. Kanske kan passa United, som frånsett mittbackarna och innermittfältarna inte är så fysiska själva.

18.45: Nu har AIK-tränaren Mattias Eriksson varit inne och svidat om. Kom ut igen med finbyxor, skjorta och slips. Men hans Unitedkollega Viktor Eriksson kommer nog att köra i overall som vanligt.

18.50: Unitedspelarna går in nu för sista förberedelserna. AIK värmer fortfarande eftersom de var mycket senare ute.

18.57: Unitedläktaren börjar bli riktigt välfylld och det kommer fortfarande publik i en strid ström. Ingen AIK-klack dock, bara ett fåtal Gnagare utspridda i matchtröjor.

18.59: Lagen marscherar in och speaker-Sheriffen börjar presentera spelarna.

Unitedkaptenen Elin Wahlström och AIK:s dito Petra Andersson singlar slant hos domaren Lovisa Johansson.

---

17.05: MATCHEN BÖRJAR OCH UNITED GÖR AVSPARK.

5: Ett kvickt och tekniskt AIK inleder bäst, men ännu ingen farlighet.

7: Bra Unitedanfall och inlägg av Vicki Hellenberg som det blir hörna på. Den nickas av Vaila Barsley, men Jessica Höglander står på rätt plats.

11: Det stämde för övrigt – Blomstrand på topp i United med Felicia. Elina på vänsterkanten och vandrar in en del centralt.

18: Elin Wahlström snuddande nära att komma igenom på pass från Felicia.

19: AIK:s Daniella Chamoun bjuder på några läckra dribblingar på mittplan.

20: Skottläge för Chamoun täcks och Emelie Lundber räddar bollen från att gå till hörna.

22: Chamoun varnas för en ful tackling på De Búrca vid sidlinjen.

1-0, 26: Erika Blomstrand får ett perfekt inspel från Vicki Hellenberg och stöter in bollen från nära håll. Tunavallen exploderar.

37: Inga farligheter efter målet. Mycket bra försvarsspel av United, speciellt de tuffa mittbackarna Quinn och Barsley.

38: Bra 20-metersrusch av Frida Svensson och ett hyfsat vänsterskott i trängt läge. Höglander räddar till hörna, som blir resultatlös.

2-0, 42:a: Elina Johansson kommer igenom till vänster i straffområdet på pass från Felicia och bredsidar in bollen iskallt i bortre hörnet.

2-0 OCH FÖRSTA HALVLEK SLUT.

Summering: Med tanke på motståndet Uniteds bästa halvlek någonsin.

---

20.02: ANDRA HALVLEK BÖRJAR.

Fick höra en lysande publiksiffra – 1 622. Tror det kan vara ett prydligt Unitedrekord för en tävlingsmatch. Minns inte hur många som var här när United mötte Brasiliens landslag 2007.

49: AIK:s ex-allsvenska Emma Lundh tar sig förbi De Búrca in i straffområdet, men Frida Svensson bryter till hörna. Som blir resultatlös.

51: Usel AIK-hörna, efter marken och bakom mål.

59: Felicia Karlsson springer offside, slarvigt. United har väldigt bra kontroll bakåt. Inga farligheter för AIK.

67: Farligt AIK-inspel från vänster, men Emelie får undan bollen och tar sen även hand om en retur.

71: Skott av AIK:s Jessy Sharro, högt över.

72: Felicia ställer om snabbt och fixar en Unitedhörna. Resultatlös.

73: Erika Blomstrand nära få friläge på pass från Elina, men AIK-brytning till hörna som blir resultatlös.

75: AIK-byte. Jessica Thorin in – Chamoun ut.

79: Vänsterhörna för United. Kanske dags för Quinn eller Barsley? Tyvärr, kom inte rätt till bollen nu heller.

81: Även matchens andra varning går till AIK – Stephanie Wroblewski.

84: Unitedvarning för Frida Svensson.

86: AIK:s andra byte. Elin Sjölander in – Emma Lundh ut.

88: Slarvig offsidespringning av Blomstrand.

89: Tredje AIK-bytet. Maja Andersson in – Petra Andersson ut.

90+1: Första Unitedbytet. Madde Lindbäck in – Elina Johansson ut.

2-0 OCH MATCHEN SLUT.

Överlyckliga Unitedspelare kramar om varann.

United tackar publiken inför jublande åskådare.

Summering: En fullständigt briljant försvarsinsats av United med mittbackarna Louise Quinn och Vaila Barsley i spetsen.

På mittfältet gjorde Frida Svensson sin bästa match i Unitedpriset och fick priset av matchsponsorn. Tyvärr är Frida avstängd i bortamatchen mot Sundsvall på lördag. Hon fick oturligt sin andra Unitedvarning i kväll och hade en med sig från Kungsbacka i bagaget.

Bra drag också av tränaren Viktor Eriksson att skifta plats mellan Erika Blomstrand och Elina Johansson. Båda blev målgörare och även Erika gjorde årets bästa insats.

Vet att det är förbjudet att skriva det här, men kan inte låta bli. Allsvenskan är nära nu.

AIK totalt sett en besvikelse, väldigt uddlösa.

Nu packar jag ner datorn och åker hem väldigt nöjd.

Tack för i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".