Fotbollsbloggen

United har råd med ett kryss

Genom 2-0-segern mot AIK i går kväll skaffade sig Eskilstuna United ett bra läge att nå allsvenskan. Sex matcher återstår och samtliga ska spelas mot lagen från sjunde plats och neråt i tabellen. United har råd att spela en match oavgjord om jagande AIK och Sirius skulle ta fullt, vilket förstås inte alls är säkert.

Tisdag 3 september 2013 blev en fantastisk kväll för damfotbollen i Eskilstuna. United spelade sin viktigaste match någonsin och lyckades besegra en av toppkonkurrenterna i Elitettan på ett övertygande sätt och inte mindre än 1 622 åskådare räknades in på Tunavallens läktare.

Att inte förlora två matcher i rad är något som kännetecknar ett framgångsrikt lag. Efter förlusten borta mot den andra toppkonkurrenten, Sirius, senast studsade United tillbaka och vann efter sin bästa insats någonsin i klubbens historia.

Försvarsspelet var klockrent. AIK hade ett enda skott på mål och det var ingen målchans. United kunde ha vunnit något mål större med bättre skärpa i omställningsspelet. Både Felicia Karlsson och Erika Blomstrand sprang offside onödigt några gånger och det slarvades också med sistapasset i några ypperliga lägen.

Det blir nu en väldigt spännande strid om de två allsvenska platserna. AIK och Sirius har varsin hängmatch på grund av att de hade spelare i U 19-EM.

På pappret har United det lättaste programmet kvar. Eskilstunalaget borde ha en bra chans att gå fullt i de närmaste fyra matcherna. De två sista blir förmodligen de svåraste.

Öster har gäckat både AIK och Sirius. Besegrade båda topplagen med 1-0 borta och kryssade hemma. I näst sista omgången ska Växjölaget ta emot United på Myresjöhus Arena.

På Tunavallen vann United med 1-0 och det blir säkert tufft igen, men en del kan ju komma att bero på vilket tabelläge Öster har då. Ett Öster på den säkra sidan bör bli lättare för United än ett som har kniven på strupen.

I sista omgången har United Älta hemma. Ett just nu formstarkt Älta som satt sig i respekt med förra landslagsspelaren Elin Ekblom Bak och Tyresölånet, brassestjärnan Elaine, som fixstjärnor.

Såväl AIK som Sirius ska möta fyran Umeå Södra och femman Kvarnsveden samt Älta. AIK har Älta hemma redan i nästa omgång och Sirius har Älta borta i hängmatchen 8 oktober.

På lördag möter United Sundsvall borta. Det i praktiken avsågade jumbolaget, som senast föll med 1-5 mot Sirius. Men som jag skrev i gårdagens livebloggning tvingas United undvara Frida Svensson och det är ett klart avbräck så bra som den nya mittfältsmotorn spelade mot AIK.

Frida hade en varning med sig från Kungsbacka och i går fick hon sin andra i United i en rörig situation. Domaren ansåg att hon drog med sig bollen med armen när hon låg på planen.

– Jag tyckte jag blev knuffad på bollen, men tjejerna kommer att klara sig utmärkt utan mig, sa Frida.

När hon värvades i sommarfönstret skrev jag att Frida skulle bli Uniteds sista pusselbit för att nå allsvenskan.

– Vad tror du nu då. Tror du jag klarar det, frågade Frida i går och skrattade.

Självklart gör jag det, även om mycket hårt jobb återstår. Men med den stabilitet laget visat tror jag på avancemang.

Här nedan får du förutsättningarna inför slutspurten. Du kan ju själv tippa hur varje match för topplagen ska gå och hur sluttabellen kommer att se ut. Själv är jag feg och avstår eftersom jag är en så dålig tippare.

Ska jag gå på det jag sett har Sirius varit mycket bättre än AIK, men Uppsalalaget kan inte fixa den allsvenska platsen av egen kraft. Måste ha hjälp för att passera AIK eller United eller båda.

Tabelltoppen:

Eskilstuna United 20 matcher, 44 poäng, 22 plusmål.

AIK, 19 matcher, 40 poäng, 15 plusmål.

Sirius, 19 matcher, 38 poäng, 28 plusmål.

Återstående matcher:

United:

7/9: Sundsvall (b).

14/9: Qbik (h).

28/9: Hovås/Billdal (b).

5/10: Limhamn Bunkeflo (h).

12/10: Öster (b).

20/10: Älta (h).

AIK:

7/9: Älta (h).

15/9: Kvarnsveden (b).

19/9: Djurgården (h).

29/9: Umeå Södra (h).

5/10: IFK Kalmar (h).

12/10: Sundsvall (h).

20/10: Qbik (b).

Sirius:

8/9: Kvarnsveden (h).

14/9: Umeå Södra (b).

29/9: IFK Kalmar (h).

5/10: Djurgården (h).

8/10: Älta (b).

13/10: Qbik (h).

20/10: Hovås Billdal (b).

v Aktuell tabell hittar du på svenskfotboll.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista