Fotbollsbloggen

Umeå FC till Eskilstuna i storform

Norrettans artonde omgång avslutades med ett norrderby i går. Där tog Umeå FC höstens tredje raka seger, 1-0 mot Selånger, och det är således ett lag i storform som gör sitt första besök i Eskilstuna på söndag. En tuff uppgift för City, som ligger under nedflyttningsstrecket.

4-0 mot Luleå hemma, 3-2 borta mot AFC United och 1-0 mot Selånger. Tre raka segrar som tagit upp Umeå på fast mark.

Simon Mårtensson avgjorde även i går och leder skytteligan med 14 mål. Nyförvärvet från Nyköpings BIS, Suad Gruda, har blivit ett fint nytillskott.

I Bissarna fick "Grodan" mestadels agera nödlösning som forward i bristen på komplement till Dago Funes. Hos Umeå har han fått platsen där han trivs bäst, på innermittfältet, och spelat från start i samtliga tre matcherna. I går blev han varnad och utbytt efter 79 minuter.

En annan anledning till Umeås uppsving är Danny Perssons återkomst efter en långvarig skada. Han och Mårtensson bildar ett mycket vasst anfallspar.

Vårmötet mot City vann Umeå med 5-1 efter att ha gjort fem mål på tolv minuter sent i matchen.

Som jag berättade i går sparkade jumbon Sandvikens IF sin tränare Tony Andersson. Tycker det var ett riktigt beslut – ett lag som haft ett betydligt högre mål och kört fast totalt måste göra något för att försöka få en förändring till stånd.

Om det sen lyckas är en annan sak, men jag tror att det finns en viss risk för City att Sandvikens nya tränare Jimmy Haaranen och Mattias Woxlin kan rycka upp laget som innehåller många bra spelare.

City är ju i en liknande situation. Målet var topp fem, men nu ligger City under strecket bara tre poäng före Sandviken. Det är dock inte aktuellt att kicka tränaren Daniel Wiklund. Kanske beroende på att City har ett sämre spelarmaterial än Sandviken och att det inte finns några alternativ till Wiklund i bakfickan.

– Vi har tagit beslutet att inte göra någon ändring på tränarsidan och det står fast, säger Citys ordförande Peter Lindqvist.

Däremot försvann tränaren i ett annat av seriens krislag i dag. Det är Vasalunds Johan Wickner, men till skillnad mot Tony Andersson väljer han att kliva av själv om vi ska tro Vasalunds hemsida. Vasalund är formsvagast i norrettan och har bara fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Wickners efterträdare blir Babar Rehman, som tidigare spelat i Vasalund. Han debuterar i söndagens hemmamatch mot Luleå.

Skytteligans topp:

14 mål: Simon Mårtensson, Umeå.

12 mål: Moses Ogbu, Sirius.

11 mål: Dago Funes, Nyköpings BIS, Daniel Ahonen, Luleå, Stellan Carlsson, Forward.

9 mål: Jesper Carlsson, AFC United.

7 mål: Christer Gustafsson, Sirius, Per Mettävainio, Luleå, Chidi Omeje, Dalkurd.

6 mål: Andrew Stadler, Sandviken, Joakim Runnemo, Sirius, Brwa Hekmat Nouri, Dalkurd.

Citys bäste målgörare: Markus Wahlström, 5.

Nittonde omgången:

Lördag: Dalkurd-Nyköpings BIS, Forward-Frej.

Söndag: Eskilstuna City-Umeå, Vasalund-Luleå, Selånger-AFC United.

Måndag: Sirius-Valsta Syrianska, Sandviken-Västerås SK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista