Fotbollsbloggen

Gamla IFK-hjältar gästar lördagsmatchen

I morgon får publiken vid division tre-matchen IFK Eskilstuna-Örebro Syrianska en påminnelse om tider som var betydligt bättre för hemmaklubben. Det är merparten av IFK-hjältarna från det allsvenska kvalet 1963 som är samlade till ett 50-årsjubileum och passar på att gästa Tunavallen.

1963 spelade de fyra seriesegrarna i division två (på den tiden hade näst högsta serien ett korrekt namn) kval till allsvenskan. IFK inledde med 1-1 borta mot GIF Sundsvall, fortsatte med 0-0 hemma mot Gais (med Gunnar Gren som spelande tränare) inför en fantastisk rekordpublik (22 491) och avslutade med att fixa uppflyttningen till allsvenskan via 3-0-seger mot Öster på neutral plan i Norrköping.

Så här såg IFK-laget ut i den avgörande matchen mot Öster: Karl-Gunnar Lundevall – Claes Rudberg, Hans-Olof "Lollo" Söderqvist, Einar Jansrudvangen, Nils-Birger "Nibbe" Söderqvist, Bengt Anlert – Reinhold Edwardsson, Olle "Lill-Garvis" Andersson, Kent Karlsson (som då var 17 år och senare blev mittback i landslaget), Tapio Andersson, Erik "Bissen" Berglund.

Claes Thell var center större delen av säsongen och inledde även kvalet. Men han tappade formen och petades till matchen mot Gais av ledarduon Bengt "Lillis" Lindholm (tränare) och Gunnar "Bobban" Boberg (lagledare).

Nio av de elva startspelarna i IFK är fortfarande i livet och merparten träffas först i kväll med respektive för middag och nostalgisnack om det som hände för 50 år sen. I morgon blir det sen besök på Tunavallen för att heja fram dagens IFK-lag mot Örebro Syrianska.

IFK tappade kvalplatsen i toppen senast efter förlusten i derbyt mot Eskilstuna Södra FF. IFK är nu tre poäng efter Ölme när fyra matcher återstår och måste sannolikt vinna i morgon för att ha kvalchansen kvar. Avspark på Tunavallen är klockan 15. Södra FF möter på söndag Köping borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".