Fotbollsbloggen

Trean: Knallhårt i toppen och botten

Tre omgångar återstår i division tre. I västra Svealands-serien är det knallhårt både i toppen och botten och bara tre lag kan anses att inte ha något att spela för, bland andra Eskilstuna Södra som ligger i ett säkert ingenmansland. För tabelltrean IFK Eskilstuna väntar ett hett derby i Kungsör på lördag.

Seriesegraren i trean går direkt upp i division två. Tvåan får kvala till tvåan och i botten får lag 10 kvala för att hänga kvar i en enkelserie mot tre division fyra-tvåor.

Sår här ser tabelläget ut:

Toppstriden:

Ölme 36 poäng och 19 plusmål

---------------------------------------------------

Kumla 35 poäng och 9 plusmål

---------------------------------------------------

IFK Eskilstuna 33 poäng och 16 plusmål

Karlskoga 33 poäng och 10 plusmål

På säkra sidan:

Villastaden 30 poäng och 1 minusmål

Eskilstuna Södra 27 poäng och plus minus noll

Örebro Syrianska 24 poäng och 6 plusmål

Bottenstriden:

Köping 22 poäng och 8 minusmål

Strömtorp 21 poäng och 10 minusmål

-----------------------------------------------------

Arvika 20 poäng och 15 minusmål

-----------------------------------------------------

Kungsör 19 poäng och 15 minusmål

Adolfsberg 18 poäng och 11 minusmål

Visst finns det en chans för Villastaden att ta kvalplatsen i toppen och visst riskerar Örebro Syrianska fortfarande att åka ur, men det är föga troligt.

IFK Eskilstuna har möjlighet att vinna serien eller ta kvalplatsen och går "Blåtopparna" fullt i de tre återstående matcherna bör det åtminstone bli kval. Eftersom nuvarande ettan Ölme och tvåan Kumla möts i näst sista omgången.

Men IFK har inget lätt program kvar och främst fruktas nog matchen i Kungsör på lördag. Den betraktas som ett derby eftersom Kungsör ligger nära Eskilstuna och att Västmanlandslaget också innehåller både tränarna och många spelare från Eskilstuna.

Kungsörs form har dock vacklat på slutet. Efter tre raka vinster har det nu blivit två raka förluster och en nedflyttningsplats.

IFK:s form är bättre. Kjelle Petterssons manskap har bara förlorat en av åtta höstmatcher – derbyt mot Södra FF.

Genom bortasegern i Köping senast säkrade Södra i praktiken nytt kontrakt. I sista omgången får Södra en avgörande roll i utgången av toppstriden när de gästas av Ölme. Kan bli intressant.

Kumla hade en klar serieledning efter våren, men har vacklat ordentligt i höst. Ölme har varit stabilare och passerat. Kumla har smygit med bakom topptrion och är med i allra högsta grad i kampen om de två första platserna.

Seriens stora överraskning är Villastaden. I premiären föll nykomlingen från Kristinehamn med 7-0 på Tunavallen mot IFK Eskilstuna och åkte sen på ytterligare tre raka förluster. Nu ligger Villastaden femma, bara fem poäng från kvalplatsen.

Starkt jobbat av Villastaden och det blev uppenbarligen ett lyckat tränarskifte under våren när gamle Degerforstränaren Börje Andersson byttes ut. I sista omgången vill Villastaden ha revansch på IFK Eskilstuna.

Köping är en liten besvikelse. Fick hem Micke Gustafsson från Västerås SK i augusti, men han har inte lyckats lyfta laget från bottenstriden.

Återstående matcher:

Omgång 20:

Lördag 14 september: Ölme-Strömtorp, Eskilstuna Södra-Adolfsberg, Kungsör-IFK Eskilstuna, Kumla-Villastaden, Arvika-Karlskoga.

Söndag 15 september: Örebro Syrianska-Köping.

Omgång 21:

Fredag 20 september: Karlskoga-Villastaden.

Lördag 21 september: Strömtorp-Eskilstuna Södra, Adolfsberg-Örebro Syrianska, Ölme-Kumla.

Söndag 22 september: Köping-Kungsör, IFK Eskilstuna-Arvika.

Omgång 22:

Lördag 28 september: Eskilstuna Södra-Ölme, Villastaden-IFK Eskilstuna, Örebro Syrianska-Strömtorp, Kungsör-Adolfsberg, Arvika-Köping, Kumla-Karlskoga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista