Fotbollsbloggen

Ingen revansch för Danielson-Helg

Det blev ingen Eskilstunalycka alls denna kvalhelg. I går föll Rebin Sulakas Dalkurd med 1-5 mot Värnamo i kvalet till Superettan och i dag fick inte Marcus Danielson och Simon Helg i GIF Sundsvall någon revansch på Halmstad i det allsvenska kvalet. Halmstad vann med 2-1 (3-2 sammanlagt).

Efter 1-1 hemma i onsdags talade statistiken både för och emot Giffarna inför returen på Örjans Vall. Sundsvall hade inte gjort mål i Halmstad på elva år, men samtidigt hade de inte förlorat någon bortamatch på naturgräs i år.

Sundsvall gjorde också en bra match. Efter en skarvnick av Johan Eklund gled Pa Dibba igenom och placerade in 0-1 tidigt. Pa Dibba är ju killen som Sundsvall värvade från Brandbergen när han spelade i samma division tre-serie som Eskilstunalagen Södra och IFK 2011.

Samme snabbe forward fick också ett jätteläge att öka på ledningen i början på andra halvlek. Men skottet från nära håll gick mitt på Halmstads keeper Stojan Lukic, som kallt stod upp och täckte.

I stället kom Halmstads replik snabbt med två mål i tät följd av lagets främste målgörare Mikael Boman. Han vann två dueller med Sundsvallkaptenen Stefan Ålander, nickade in det första och stötte in det andra med högerfoten. För inläggen från höger svarade yttermittfältaren Johan Blomberg och backen Jesper Westerberg.

Marcus Danielson hade flyttats över som vänsterback för att täppa till Halmstads högerkant som dominerade stort i första matchen. "Mackan" kämpade bra och kunde inte göra mycket åt de målgivande inläggen som slogs tidigt.

Simon Helg var inblandad i en del farligheter i första, hade bland annat ett skruvat skott som sänkte sig strax över ribban. Men Simon tröttnade i andra och byttes ut med kvarten kvar.

Halmstads 2-1-seger betyder att hallänningarna blir kvar i allsvenskan och att Sundsvall inte fick någon revansch för fjolårets kvalfall mot samma lag. Sundsvall får börja om i Superettan och både Danielson och Helg har kontrakt även för nästa år.

Rolf Andersson

Redaktör fotbollsbloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.