Fotbollsbloggen

Silly season: United vill förlänga med 80-talisterna

Eskilstuna United hade sju spelare födda på 80-talet i truppen som vann Elitettan. Bara en av dem, 26-åriga Vaila Barsley, har förlängt kontraktet, men tränaren Viktor Eriksson hoppas snart kunna knyta upp fler 80-talister för en fortsättning i allsvenskan.

– Även vår äldsta spelare Elina Johansson är positiv och det är glädjande eftersom vi vill behålla henne. Problemet är att hon är arbetslös sen en tid och helst vill ha ett jobb som motsvarar hennes utbildning från USA. Men jag hoppas vi ska hitta en lösning, säger Viktor.

Vaila Barsley var Uniteds genomsnittligt bästa spelare i år. Förutom att hon bildade seriens tätaste mittblock i försvaret med Louise Quinn nickade engelskan in nio mål på fasta situationer. Vaila är en av åtta spelare som är kontrakterade för nästa år.

Övriga i den rutinerade septetten som ännu inte förlängt:

v Elina Johansson, född 86, mittfältare-forward.

v Méabh De Búrca, 88, back-mittfältare.

v Erika Blomstrand, 88, forward.

v Vicki Hellenberg, 89, mittfältare.

v Frida Svensson, 89, mittfältare.

v Emma Salomonsson, 89, back.

Erika har studier kvar i Umeå, men en del av dem ska genomföras som praktik hos företag nästa år.

Vicki pendlar från Västerås och Emma från Örebro och båda har jobb på hemorterna.

Frida befinner sig hemma på västkusten med ett kontraktsförslag. Där fanns pojkvännen kvar när Frida bodde provisoriskt i Eskilstuna efter sommarvärvningen från Kungsbacka. Under hösten jobbade Frida i klubbens skolprojekt.

– Alla de här tjejerna är positiva, så jag hoppas vi ska hitta lösningar för att det blir kontraktsskrivningar också, säger Viktor.

Hur går det med Méabh?

– Vi har sagt att vi vill förlänga även med henne, men hon vill ha ett heltidsjobb också vid sidan av fotbollen och det kan bli svårt att hitta.

Övriga yngre spelare i årets trupp?

– Vi ligger i startgroparna för förhandlingar.

Förra veckan besöktes United av målvakten Hilda Carlén (Hammarby) samt mittfältarna Elena Sadiku (Kristianstad) och Moa Mattsson (Sirius). De var med på en träning och fick kontraktsförslag.

– Jag uppfattade det som positiva möten och nu inväntar vi besked, säger Viktor.

19-åriga anfallaren Pauline Hammarlund, som inte fick nytt kontrakt i Linköping efter en säsong är en annan spelare United pratat med. I fjol tillhörde hon Tyresös guldtrupp.

– En duktig spelare, som är ett av våra spår, säger Viktor.

Aktuellt med fler besök?

– Nej, inte närmaste tiden.

Hur är det med staben runt dig?

– Jag ska börja diskutera med My Axelsson och Patrik Dahlborg. Dom både jobbar och studerar, men jag vill ha dom kvar och jag hoppas även "Munken" (Magnus Karlsson) fortsätter hjälpa oss så mycket han kan.

Er ordförande Kalle Siljebråt har bekräftat att även Daniel Wiklund är aktuell, kommentar?

– Jag har inte pratat med Daniel än. Men känner vi att det finns behov av mer tränarkraft är han ett starkt namn. Det finns inte en uppsjö tränare i Eskilstuna och Daniel har tränat stans bästa herrlag.

Uniteds trupp i nuläget:

Målvakt: Emelie Lundberg.

Försvarsspelare: Louise Quinn, Vaila Barsley.

Mittfältare: Elin Wahlström, Rebecca Mellqvist, Anna Danielsson, Kim Arodin.

Forward: Felicia Karlsson.

---

Emelie Lundberg ska var med på ett målvaktsläger i Svenska Fotbollförbundets regi. Ytterligare elva burväktare är kallade. Rebecca Mellqvist, 17, är uttagen till ett Tipselitläger för spelare upp till 20 år.

Rolf Andersson

Redaktör fotbollsbloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.