Fotbollsbloggen

Nytt Unitedkap - en toppforward kvar för säker mittenplacering

Tänka sig att båda Sveriges ytterbackar i VM-bronslaget 2011 ska spela i Eskilstuna United i år. Det tycker jag är häftigt och nu känns det bara som det saknas en etablerad forward också för att United ska kunna ta en säker mittenplacering under sin allsvenska debutsäsong.

– Det är väldigt roligt att vi kan hälsa ännu en så pass meriterad spelare välkommen till oss. Ytterligare ett led i att vi inte ska bli någon vanlig nykomling, sa Unitedtränaren Viktor Eriksson och blickade mot Annica Svensson vid dagens presskonferens.

Första storkapet Sara Thunebro har varit med och lockat Annica till klubben. Annica spelade i samtliga VM-matcher 2011 och var även med i OS-truppen i London året efter, men därefter försvann hon ur landslaget.

– Jag har förstås pratat en del med Sara och fått en bra bild av satsningen i Eskilstuna. Det är något bra på gång här. Min ambition när jag kommer hit är att ta tillbaka landslagsplatsen och det är extra kul att det finns ett stort intresse för United i stan. Jag hoppas på mycket folk på Tunavallens läktare, säger Annica, som är bokförd för 33 A-landskamper.

Civilt är hon sjukgymnast på Bosön och hon kommer att jobba kvar där och pendla från huvudstaden.

– Men jag kommer att ha övernattningsmöjlighet i Eskilstuna också, säger Annica, som i likhet med alla i truppen, förutom Thunebro, har skrivit ett ettårskontrakt.

Thunebro har ett avtal för två år, men förhoppningsvis blir det en fortsättning även för Annica Svensson efter 2014. Från landslaget minns jag henne som en bollsäker back med bra driv i steget och hon är även användbar i mittförsvaret.

I dagsläget har United åtta nyförvärv och 22 spelare i truppen. Blir det fler blir det anfallsspelare.

– Även om vi förlänger med Erika Blomstrand kan det bli ytterligare en forward, säger Viktor.

Hur ser du på så många nya?

– Det hade vi i fjol också och vi ligger längre fram nu än vid samma tidpunkt i fjol. Vi är ödmjuka inför det jobb vi har att göra, men tanken med alla värvningar är att de ska smälta in och de spelare vi har valt att behålla är duktiga på att hjälpa sina lagkamrater. Många av nyförvärven är också rutinerade och starka karaktärer.

FAKTA ANNICA SVENSSON

Född: 1983.

Moderklubb: Björneborgs IF i Värmland.

Övriga klubbar: Rävåsen (Karlskoga), Djurgården/Älvsjö, Hammarby, Tyresö, Vittsjö (på lån från Tyresö i fjol).

Meriter: 33 A-landskamper, VM-brons, tre SM-guld (två med Djurgården/Älvsjö och ett med Tyresö).

Kuriosa: Spelade som 17-åring en seriefinal för Rävåsen mot Tunafors i gamla tvåan 2000. Ett klassiskt Eskilstunalag med Johan Bennäs som tränare, Hedvig Lindahl i målet och handbollsstjärnan Linnea Torstenson som tung target och nickspecialist på topp.

FAKTA UNITEDS TRUPP

Målvakter: Emelie Almesjö (ny från Sirius), Emelie Lundberg, Veronika Larsson.

Försvarsspelare: Sara Thunebro (ny från Tyresö), Louise Quinn, Vaila Barsley, Allysha Chapman (ny från Sirius), Annica Svensson (ny från Tyresö), Alice Jonsson.

Mittfältare: Sofie Persson (ny från Piteå), Frida Svensson, Elin Wahlström, Kim Arodin (comeback), Elena Sadiku (ny från Kristianstad), Rebecca Mellqvist, Anna Danielsson, Vicki Blommé, Madelene Lindbäck.

Mittfältare-forward: Gaelle Enganamouit (ny från Spartak Subotica), Alexandra Asserstam.

Forwards: Felicia Karlsson, Amanda Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".