Fotbollsbloggen

Citys sportchef: "Emil och Haris spelar för oss i år"

På hela världens hjärtedag bjuder Eskilstuna City på kärlek till fansen. Åtminstone de som vill att City behåller Emil Fritzell och Haris Cirak och jag hoppas de är många.

– Vi har inget skrivet än, men jag räknar med att både Emil och Haris spelar för oss i år, säger sportchefen Victor Sundberg.

Silly seasons längsta följetong ser alltså ut att få ett lyckligt slut för klubben. Fotbollsbloggen kan avslöja att det kommit positiva signaler från spelarna den här veckan om en förlängning av kontrakten.

– Det stämmer och att inte kontrakten är påskrivna än beror lika mycket på mig. Jag har ett annat jobb också och har även haft en del annat att pyssla med i City. Men på söndag ska jag ha en träff med Emil och sen ska jag försöka hitta en tid också för ett möte med Haris agent, säger Sundberg.

Men du räknar med att de stannar?

– Ja, det gör jag. Det är bara detaljer kvar.

Tränaren Andreas Fröjdfeldt har klargjort för killarna att han ser dem i bärande roller i Citys offensiv i det nya spelsystemet 4-1-4-1. Emil och Haris fick också tidigt två av de bästa kontraktsförslagen.

– Haris kommer att spela i träningsmatchen borta mot Värmbol i morgon. Emil har en lättare skadekänning och vi får se hur han känner sig efter träningen i kväll. Men blir det spel kommer han inte att starta i alla fall, säger Fröjdfeldt.

Om några veckor kan City också stå inför ett överraskande lyxproblem med seriens två bästa målvakter. Jag har en längre tid hört att Jonas Käck söker jobb i Eskilstuna, men kunde inte tro att det var sant med tanke på att han har ett år kvar på kontraktet i Halmia och att Nicklas Bergh har kontrakt med City till och med 2015.

Men om Jonas får jobbet – lagerchef – han sökt tror han att Halmia släpper honom och då kan det bli en öppning om City lyckas sälja Nicklas. Det är nämligen tillbaka till City Jonas helst vill och Nicklas är fortfarande öppen att flytta på sig, även om han en längre tid nu varit inställd på omstarten i tvåan.

– Det enda jag kan säga är att vi inte ska ha både Bergh och Käck i alla fall, säger Sundberg, som var bäste kompis med Jonas när de spelade tillsammans i City.

Efter att ha konkurrerat ut Andreas Carlsson tog Jonas över A-lagströjan i City sen Nicklas flyttat till AIK mitt under säsongen 2005. Jonas hade ett lysande 2008 och om inte tränaren Andreas Alm gjort en av tidernas mest överraskande petningar av Käck till bortamatchen mot Akropolis hade City förmodligen redan då vunnit tvåan.

2009 gick flyttlasset till västkusten och Halmia för Jonas och 2012 var han med och förde upp Halmstads andralag till söderettan. Samma år korades Jonas också till tvåan bäste målvakt. I slutet av förra säsongen råkade Jonas ut för en hjärtsäcksinflammation, men nu ska han vara återställd.

Om Jonas knackar på hos City om några veckor och vill vara med står Victor Sundberg och styrelsen inför ett delikat problem. Bergh kan knappast reas ut bara för att göra plats för den fem år yngre Käck.

Det skulle vara penningslöseri med en redan ansträngd ekonomi och dagsläget finns det inget bud på Nicklas Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista