Fotbollsbloggen

Gaelle kom i sommarkläder - sen klädde hon av Örebro

Hon landade sommarklädd vid midnatt natten till i fredags. Femton timmar senare gjorde hon sin första träning med Eskilstuna United och efter ytterligare ett knappt dygn klädde Gaelle Enganamouit av Kif Örebro i en sanslös lyckodebut. Inhoppet var blott en minut gammalt när det kamerunska nyförvärvet kvitterade gästernas ledning och sen låg hon även bakom segermålet 2-1 som Annica Svensson nickade in.

– Klart jag är lycklig. Jag vill alltid göra mitt bästa för laget och vill tacka tjejerna och publiken för det mottagande de gav mig.

Ungefär så sa Gaelle på engelska och franska till det församlade pressuppbådet. Som i går bestod av Fotbollsbloggen och min gamle Folketvän Johan "Fisken" Petersson, numera E-K.

Hon kom in i 77:e efter uppvärmning och traditionell pärmgenomgång av Uniteds assisterande tränare Daniel Wiklund. Minuten senare landade en vänsterhörna från servespecialisten Vicki Blommé vid bortre stolpen. Där slängde sig Gaelle fram lågt och nickade in 1-1.

– Det var väl så här högt, sa Gaelle och måttade ett par decimeter över golvet utanför omklädningsrummet.

Fyra minuter senare bjöd Gaelle och anfallskompisen Felicia Karlsson på en kanonad mot Örebromålet och nyförvärvets skott nickades till hörna av en Kif-försvarare. Vicki fick nu springa över till den högra hörnflaggan, men prickade rätt igen. Louise Quinn skarvnickade och Annica Svensson nickade vidare perfekt till 2-1, utan chans för Kif:s 15-åriga blott 15-åriga reservmålvakt.

En initierad källa berättade för Fotbollsbloggen att Gaelle kom sommarklädd till Arlanda efter den långa flygresan från Kamerun. Men det var inget som tränaren och sportchefen Viktor Eriksson – som hämtade Gaelle – ville prata om.

– Gaelle har flyttat in hos Allysha (Chapman) nu. Hon kommer att vara hennes barnvakt och se till att hon klär på sig ordentligt, sa Viktor och skrattade.

Vad säger du om hennes debut?

– Kunde ju inte bli bättre. Perfekt för hennes fortsättning hos oss.

Gaelle är ju en nyckelvärvning hos United. Hon är enda anfallaren av åtta nytillskott och den långa väntan på henne – efter pappersstrul i hemlandet – har gett en extra spänning.

Det går givetvis inte att bedöma henne efter en kvart på planen. Men vad jag kunde se vill hon söka sig en bit ner i planen och lång som Gaelle är kan hon ge United en ny dimension i offensiven.

En uppspelspunkt som kan hålla i bollen och göra instick till vindsnabba Felicia Karlsson och att hon själv har näsa för var målet är beläget visade hon ju direkt. Men ytterligare träningsmatcher får ge besked om den kamerunska landslagsspelarens klass, närmast mot Sirius hemma på lördag.

Innan Gaelle kom in hade inte United haft en riktigt het målchans och första halvtimmen var hemmaförsvaret inte sig likt. Många bollar skar igenom till gästernas spjutspets Sanna Talonen, som tidigt gjorde 1-0. Emelie Lundberg fick jobba hårt och varvade två mycket vassa räddningar med några tveksamma ingripanden.

– Det var ju ganska stor skillnad på våra halvlekar. Betydligt bättre i den andra och att att vi släppte till så mycket i första berodde på att vi tappade bollen i fel lägen. Då blev försvarsspelet också darrigt och här gäller det att vi får ett bättre bollinnehav. Men det här är bra matcher för oss och vi får lära av misstagen, sa Viktor.

Men ni vägrar att förlora?

– Ja, det är roligare att vinna, säger Viktor, som noterade senaste torsken borta mot Sirius i augusti.

United avslutade därefter Elitettan med sju förlustfria matcher och har nu tre raka segrar i träningsmatcherna.

Kif Örebro inväntar ankomsten för en handfull av sina utländska spelare och kommer således att bli vassare till allsvenska premiären, då det blir ett nytt "Gnällbältesderby" mellan de här lagen. Men i går saknade United också fyra-fem tänkbara startspelare.

Sjuka trion Sara Thunebro, Sofie Persson och Kim Arodin, lårskadade Frida Svensson och Emelie Almesjö, som troligen kommer att ge namnen Lundberg en vass kamp om målvaktströjan. Almesjö får chansen mot sitt förra lag Sirius på lördag när Lundberg är på turné med U 23-landslaget.

Elena Sadiku fick en smäll på foten och tvingades lämna planen tidigt i andra.

– Tror bara det var en lättare stukning, sa Viktor.

Eskilstuna United-Kif Örebro 2-1 (0-1)

Målen: 0-1 (10) Sanna Talonen, 1-1 (78) Gaelle Enganamouit, 2-1 (82) Annica Svensson.

Uniteds startlag: Emelie Lundberg – Annica Svensson, Louise Quinn, Vaila Barsley, Allysha Chapman – Rebecca Mellqvist, Elena Sadiku (54), Elin Wahlström, Alexandra Asserstam (73) – Erika Blomstrand (77), Felicia Karlsson.

Ersättare: Vicki Blommé (54), Madelene Lindbäck (73), Gaelle Enganamouit (77).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista