Fotbollsbloggen

Serieranking: Bissarna femma - City nia - Värmbol jumbo

Nordicbet är först ut av spelbolagen med odds för årets serier. I norrettan rankas Nyköpings BIS femma, i tvåan Eskilstuna City nia och Värmbol FC på delad jumboplats i den nya 14-lagsserien. Ganska väntade tips för samtliga våra sörmländska lag.

Oddsen handlar ju om vad de ger för en serieseger för respektive lag. De bygger oftast på faktorer som förra säsongens prestationer, nya och förlorade spelare under det transferfönster som är öppet en dryg månad till, tränarbyten och den allmänna utvecklingen i klubbarna. Tycker att Nordicbet träffat ganska rätt både i norrettan och södra Svealands-tvåan.

I norrettan var Dalkurd tvåa i fjol och är nu topprankat tillsammans med Umeå, som hade en bra höstsäsong och haft en lyckosam silly season. Brage, som kommer ner från Superettan, är något mindre betrott än lokalkonkurrenten Dalkurd och det förefaller rimligt.

Tredjetippade Frej var rankat högt även förra året, men floppade efter en riktig olycksstart. I vinter har det varit stor spelaromsättning, men många intressanta nyförvärv som exempelvis William Celsing från Eskilstuna City har dykt upp i Täby kyrkby.

Forward, som varit ett notoriskt topplag, har sett skyttekungen Stellan Carlsson dra iväg i spetsen för en sannolikt mycket kännbar spelarflykt. Örebrolaget hamnar också först åtta i rankingen.

Nykomlingarna Huddinge och Skellefteå rankas på de två sista nedflyttningsplatserna och det tillhör traditionen om de inte ser extremt bra rustade ut. Men överraskningar blir det alltid och förra året klarade sig två av de tre nykomlingarna kvar och Nyköpings BIS chockade alla med sin tredjeplats.

Att Bissarna nu rankas femma är normalt. Kanske borde det till och med vara ett par placeringar lägre efter förlusten av en kvintett starka spelare och ett fåtal etablerade nyförvärv. Samtidigt finns det förstås respekt för vad tränaren Håkan "Vargen" Andersson och hans spelare presterade under debutåret.

Notabelt är att norrettan i år bara innehåller två nykomlingar från tvåan sen Motala AIF hamnat i söderettan och IFK Norrköpings starka farmarlag Sylvia flyttats över till norr. Lägg därtill nedflyttade Brage och respekten för serien blir stor. Törs garantera att inget lag kommer att göra en Sirius och segla i väg i toppen obesegrat.

Oddsen för norrettan:

Dalkurd FF              3.50

Umeå FC                 3.50

IK Frej                    5.00

IK Brage                 7.00

Nyköpings BIS         8.00

IF Sylvia                12.00

Vasalunds IF          12.00

BK Forward            14.00

IFK Luleå               14.00

AFC United             18.00

Västerås SK            22.00

Valsta Syrianska IK  40.00

Huddinge IF             50.00

Skellefteå FF            75.00

---

I södra Svealands-tvåan är FC Linköping och Nacka FF två hårdsatsande nykomlingar med både meriterade spelare och tränare och rankas högt.

Även sammanslagningen i Södertälje – som tagit nykomlingen Betnahrins plats och ska bli det nya storlaget i stan – rankas före Eskilstuna City.

Efter nedflyttningen från norrettan börjar City om med en ung och oprövad tränare (Andreas Fröjdfeldt) och blott sex-sju rutinerade spelare från fjolåret. Ingen överraskning därför att City rankas först på nionde plats.

Målvakten Nicklas Bergh, Robin Larsen, Markus Wahlström, Anton Hansén, Serkan Pektas, Johan Bergfeld och Emil Fritzell fanns med i uppställningen i merparten av matcherna, men flera av dem åkte ut och in i startelvan. Nu kompletteras de av nyförvärv från trean och en rad unga egna produkter.

Värmbol slogs med Smedby i botten i fjol och lagen rankas i botten igen. Katrineholmslaget åkte ju till och med ur via kval, men fick en vakant plats i den nya 14-lagsserien. Nye tränaren Urban "Abba" Pettersson får ett tufft jobb med Värmbol.

Oddsen för tvåan (Södra Svealandsgruppen):

Arameiska-Syrianska  3.50

Enskede IK                4.00           

FC Linköping City       4.00

IK Sleipner                4.25

Nacka FF                   6.00

Rynninge IK             18.00

Karlslunds IF            22.00

Södertälje FK            22.00

Eskilstuna City FK      32.00

KB Karlskoga             32.00

Ekerö IK                    40.00

FC Gute                     40.00

Smedby AIS               50.00

Värmbol FC                50.00

---

v Nordicbets odds för damallsvenskan och trean och fyrar för herrar är ännu inte presenterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista