Superbra konst Foto: SVT Bild

Konst på liv och död

Det händer så mycket just nu i världen att man knappt hinner smälta den senaste jättegrejen innan en annan jättegrej inträffar. P1-Morgon hade i alla fall bjudit in Syriens ambassadör Milad Atieh för att diskutera den jättegrej som pågår i hans land men var naturligtvis tvungna att först fråga ambassadören vad han tycket om den nya nyss inträffade jättegrejen:

 

Urbra jättegrej tyckte han. Efter att ha fått svar om denna pressande jättegrejen så frågar P1-Morgons programledare om hur ambassadören ser på de senaste sex veckornas våldsamheter som skakat Syrien? Varpå ambassadören genast rättar programledaren:

 

Vad snackar du om, det har bara pågått stök och bök hos oss i en vecka! En veckas gruff bara. Ambassadören inser nästan direkt att det där kanske var lite av en underdrift från hans sida och rättar sig snabbt genom att lägga till:

 

Rätt ska vara rätt. Resten av intervjun går åt till att klara upp en massa missförstånd. Till exempel att syriska soldater skulle ha skjutit ihjäl demonstranter, vilket man absolut inte har. Eller att det ens skulle finns några demonstranter, vilket det möjligtvis kan göra men inte är de många inte och hur som helst så är det inte de som är problemet utan istället är det alla dessa livsfarliga extremister som sprider död och kaos omkring sig. Dessutom så berättar ambassadören att dessa extremister:

 

Kanske är det bara min engelska som är dålig men jag tyckte mig höra att ambassadören sa att extremisterna bränt ner en stor mängd installationer, konstverk alltså! Om nu detta stämmer så kan jag inte annat än applådera den syriska regimens snabba och resoluta handlingsförmåga. Här har man tydligen lurats av västmedia att tro att våldet i Syrien skulle vara en brutal våldshandling av en totalitär regim mot dess frihetsälskande folk och så rör det sig egentligen om skydd av offentlig konst! Och då är faktiskt våldet berättigat.

För installationer på allmänplats är ta mig fan det finaste vi har i samhället!

 /J

 

 

 

   

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".