1 av 2
Skräck på Tempelriddaren. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Karlstad

En natt av gotisk skräck

Ute gnistrar solen från en blå himmel och det rasslar i de höströda löven, men inne på Tempelriddaren är det midnattssvart. För till helgen är det premiär för det gotiska skräckdramat "Det är söndag", en barnförbjuden föreställning som ger kalla kårar.

Repetitionerna pågår för fullt och på måndagskvällen var det kostymrep på scenen som nästan är helt färdigbyggd. Skräckfilmisk pianomusik blandas med ljudet från borrmaskiner och stressade scenarbetare och på det blanksvarta smått ostämda pianot ligger en dödskalle och ler.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för det mystiska och mörka och det finns något dunkelt och beslöjat i den där världen som är väldigt intressant, säger regissören och manusförfattaren Ramona Ivener, som även har skrivit musiken till dramat.

Till vardags forskar hon vid Karlstads universitet men inför premiären på lördag så har det blivit mycket teater och kanske något mindre forskning än normalt. Hon talar om sömnbrist, och det är förståeligt när hon berättar om att hon varit med och utformat även sådant som affischer, sytt om scenkläder och ritat råmallen till de målade tapeterna på scenen. Kontrollfreak? Jorå, svarar hon och ler.

Förra året gjorde Ivener sin regidebut vid Värmlandsteatern, även då var ämnet för dramat tungt. Det handlade om en svårt cancersjuk man på ett sjukhus som visste att han inte hade långt kvar att leva.

– Utan att avslöja för mycket, hemligheterna måste bevaras inför premiären, men det är tung tematik även den här gången. Det ligger en djup begravd hemlighet i den här familjen som nystas upp under dramats gång. Jag tror att teaterscenen ger möjlighet att ta upp ämnen som är svåra att samtala om i andra sammanhang. Och jag tror att vi har ett behov att prata om sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".