Bokbönan

Litterära äventyr med Sara

12 min

Sara Johansson tog idag med sig böcker inriktade på äventyr.

"En världsomsegling under havet" av Jules Verne. Kanske världens bästa äventyrsberättelse om professor Aronnaxs spännande vistelse ombord kapten Nemos mystiska ubåt Nautilus och dess fantastiska världsomsegling under havet. Den skrevs 1870-1871 och är precis lika läsvärd nu som då.

"Kung Kalle av Kurrekurreduttön" av Joakim Langer och Helena Regius. Den sanna historien om den svenske sjömannen Karl Pettersson som 1904 flöt iland på en söderhavsö och där blev kung efter att han hade gifte sig med kannibalhövdingens dotter. Kanske därifrån som Astrid Lindgren fick inspirationen till Pippis pappa?

"Ensam kvinna mot nordpolen" av Helen Thayer. Som 50-åring bestämde sig Helen Thayer att bli den första kvinna att nå den magnetiska nordpolen utan hundspann eller snöskoter. Hon trotsade den extrema kylan och hotet från isbjörnar med endast sin trogna hund Charlie till hjälp. Inspirerande berättelse!

"Massajland" av Mikael Strandberg. Det legendariska massajfolket i Afrika är ett utav världens sista kultur- och krigarfolk och för att få mer insikt i deras liv och leverne bestämde sig äkta makarna Titti och Mikael Strandberg för att vandra 100 mil genom stekhett massajland, en strapatsrik promenad som tog hela åtta månader.