Bibbis senap med snaps och ketchup av lingon

22 min

Få helger är väl så förknippade med dofter och smaker som jul och nyår. Bibbi Kringlund kommer under sex veckor att bjuda på sina bästa recept - helgens smaker på ett lite nytt sätt. I tredje programmet pratar Bibbi om korvtrenden och lagar goda tillbehör som senap och lingonketchup. Låt dig inspireras av Bibbi och pröva själv recepten som du hittar om du klickar på läs mer.

Lingonketchup

1 gul lök

1 rött äpple

4 dl lingon

drygt 1dl äppelcidervinäger

2 dl råsocker

50g smör

salt

  • Skala och skär löken i mindre. Äpplet kan behålla skalet på, skär i mindre bitar.
  • Lägg ned lök och äpple i en kastrull med socker, vinäger och lingon.
  • Koka upp och sjud ca 10 min.
  • Mixa med stav eller i matberedare tills en slät ”ketchup”, montera ner smöret i mindre bitar. Smaksätt med en gnutta salt.
  • Häll upp på glasburk, håller ca en månad i kyl.

Glöggsenap

1dl (2 påsar á 35g) gula senapsfrön

2 dl vit glögg+1msk vatten

1 msk vitvinsvinäger

1-2 msk honung

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

1 dl rapsolja

Flädersenap

1dl (2 påsar á 35g) gula senapsfrön

2 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

2-3 msk honung

1 tsk gurkmeja

Rasp från 1/2 citron

1, 5 msk Hallands fläder

1 tsk salt

1 dl rapsolja

  • Låt senapsfröna dra i vätskan över natten eller minst 6 timmar.
  • Lägg ner fröna tillsammans med sin vätska i en matberedare. Kör igång maskinen och invänta att kornen sönderdelas och det blir krämigt. Tillsätt resterande ingredienser, allt utom oljan, kör några varv. Slutligen ringlas oljan ner när maskinen är i gång.
  • Nu har ni fått en stark senap som skall mogna fram. Det tar minst 1-2 dagar.

Tips! För en mildare senap, öka på mängden olja, det går bra att öka på upp till 0,5dl. Vill ni ha en sötma som känns i smaken skall också mängden honung ökas på till minst 4 msk. Låt senapen dra i minst 2 dagar innan ni bestämmer er slutliga åsikt om smaken.