Drömtyderskan

Tänk att… jag tror att det bor en liten drömtyderska i mig, jag?! Det blir nog lite trångt förstås, för hon trängs ju med den där språkprofessorn jag berättade om för nån månads sedan.

Jaa, jag väcker slumrande egenskaper till liv rätt som det är. Det är ju en liten röd tråd jag har här, i min stund i radio – ”slumrande egenskaper”. Det hörs ju på orden vad det är?! De begåvningar och förutsättningar till handlag vi bär inom oss och som vi inte använder oss av, de slumrar bara lite. Och de kan vara bra att väcka till liv ibland, särskilt om man blir arbetslös. Och ibland kan de bara väcka sig själva verkar det som. Det kanske är svårt att slumra i vissa människor?!

Särskilt i sådana som funderar och grunnar mycket. Och går och drömmer…!?

Ja. Just det, drömtyderska är jag idag. Och det är inte särskilt mycket tänder som ska göras laboratoriet för tillfället. Och är det lugnt på labb – då börjar jag direkt med att omskola mig…i huvudet. Och så drömmer jag mycket om nätterna också, förstås!?

Nu är ju jag en väldigt praktisk och rationell drömtyderska. Jag har en grej som alltid förekommer i mina drömmar. Det är vatten. (Fast jag får nog kalla det drömfenomen och inte grej om jag ska tyda andras drömmar och tjäna pengar på detta. Det låter proffsigare.)

I alla fall. Jag har två tillstånd som jag ofta befinner mig i och det är ”törstig” och ”kissnödig”. Och särskilt på nätterna. Alltså drömmer jag om vatten. Men ni hör ju själva!? Vad tôligt!? Nej. Det får betyda frihetslängtan och framgång istället.

På senare tid har jag haft en återkommande dröm och det är att jag drar upp en massa saker ur min hals. Och det är en fruktansvärt otäck dröm…under tiden jag drömmer alltså. Nu kan vi le åt det. Jag har drömt att jag har dragit upp fläskfiléer ur halsen…med vakuumplasten kvar alltså! Det gjorde skitont! Jag har dragit upp presentsnören i silver och knallrosa. Och jag har dragit upp stora äckliga trasseltussar med hår och tandtråd och annat tråigt äckel.

Ja, är ni kvar!? Min analys är enkel.

Allt detta drömmer jag ju förmodligen för att jag snarkar!? Och fläsket drog jag upp natten efter att jag gjort fläskgryta för femton personer. Och presentsnörena drog jag upp en natt när jag kände mig oduglig för att jag har svårt att kasta grejor…till och med en massa presentsnören ligger framme över högt och lågt. Och hårproppen fick jag upp natten efter att jag städade badrummet och det var tätt i badkaret av mitt och dotterns hår.

Ja, jag tycker att det är jättelätt att tyda mina egna drömmar eftersom jag har hela bilden, liksom. Men vem vill betala för att gå till en praktisk och rationell drömtydare!? Ingen.

Stress är ju en annan vanlig anledning till drömmar om att man inte hinner färdigt med ett enda dugg som man företar sig med om natten.

Men jag inser att det inte heller säljer. Ska jag leva på drömtydning då får jag använda mig av min fantasi och inte av logik. Det förstår jag. Och det slog mig nyligen när jag berättade en dröm för en bekant. Jag drömmer då och då att jag tappar alla tänder eller att de går sönder i tusen bitar och jag spottar ut dem. För mig betyder det att jag är stressad på jobbet eller vad som helst och då biter jag ihop mina käkar. Det känner jag tydligt i min mun när jag vaknar. Inget mer med det!? För mig alltså.

Men inte för henne.

– Men Lena! Du kommer att bli gôrrik du!!! Att tappa tänder betyder att du kommer att få pengar. Ju fler tänder du tappar ju rikare kommer du att bli!

Så står det i hennes drömlexikon under bokstaven ”T”. Och en sådan kanske jag ska investera i …om jag ska omskola mig igen. Till dess kan jag träna lite med min egen fantasi. Och på mig själv!?

Mmm. Jag drömmer om en sommarstuga vid Fryken. Dagdrömmer alltså!

Och då tänker jag att de där ”halsdrömmarna” betyder att jag kommer att få en fläskig sommarstuga i present. Därav fläskfilèerna och presentpapperet. Och att hårtrasslet betyder pånyttfödelse och stora förändringar i livet. Så kommer det att stå i mitt lexikon under bokstaven ”H” om hårets betydelse i en dröm.

Han, Marc Levengood, fick ju en herrgård i present av en miljonär!? Jag undrar vad han drömde om på nätterna, innan det hände!?

Han drog förmodligen upp en oxfilè och guldpapper - och en peruk!?

Mmm. Det går ju riktigt bra för mig, tycker jag!?

Undrar hur mycket man kan ta i timmen!? 

Va?! Jaha! Nej, det kom visst in en tand här på labb som ska göras…så jag får väl va tandtekniker ett tag till då…!?

Suck! Jaja!

Hejdå!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".