1 av 6
Katten Krister trivs i Bibbis kök. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 6
Bibbi Kringlund lagar lax med salt potatis och heta såser. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 6
Grillad paprika ingår i den heta såsen. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 6
Bibbi lagar laxen på en stenskiva. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
5 av 6
Mycket salt i potatisrätten från Kanarieöarna. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
6 av 6
Bibbi Kringlund är Förmiddags matexpert. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Bibbi lagar kryddig lax med heta såser

I veckans program lagar Bibbi kryddig lax och saltdränkt potatis.
26 min

I säsongens sista Matprat med Bibbi Kringlund lagar Bibbi en saftig lax med heta såser. En rätt som passar perfekt till examensfesten. Klicka på läs mer och skriv ut recepten och hitta Bibbis vintips. Till laxen serverar en potatisrätt av det ovanligare slaget. Det här är säsongens sista matprogram med Bibbi och på hemsidan finns alla recepten samlade.

Rubbad lax

10-12 pers

2 kg laxfilé

1 tsk senapsfrö

1 tsk socker

2 tsk koriander

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

1 msk fänkålsfrö

  • Mixa eller mortla kryddorna. Fänkålsfröna skall fortfarande vara hela till hälften.
  • Skär skåror som ett rutmönster på laxen, då går kryddorna ner och ger mer smak till hela fisken. Låt dra en stund, ca 30 minuter.
  • Grädda i ugn på ett vackert fat eller sten tills innertemperatur är 50 grader.

Saltkokt potatis

6port

1kg små potatis med skal

0,5kg grovt havssalt

  • Lägg potatisen i en gryta, täck med vatten. Häll i den stora saltmängden.
  • Koka tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.
  • Häll av vattnet, låt potatisen ånga torr. Lägg i ett hushållspapper som suger fukt. Nu blir potatisen vit på utsidan.

Mojo Rojo

2 grillade röda paprikor

1 tsk kumminfrön

4 vitlöksklyftor

2 krm tabasco

2,5 dl olivolja (eller hälften neutral rapsolja)

2 skivor vitt formbröd

0,5 dl vatten

0,5 dl äppelcidervinäger

  • Grilla paprikan på 275 grader tills den är svart på sina ställen. Strö över salt, låt svalna. Dra sedan av skinnet, ta ur kärnhuset.
  • Placera paprika, vitlöksklyftor, kummin, tabasco och vinäger i en matberedare. Häll  i oljan i en finstråle samtidigt som den mixar, tillsätt vattnet mot slutet och sist brödet.

Getostkräm

150g fetaost

0,75dl creme fraiche

2 msk vatten

 Salt och svartpeppar

  • Mixa fetost, creme fraiche och vatten till en krämig dipp. Smaka av med salt och peppar.

Vintips!

Rosé:Les Lauzeraies Tavel (nr 2724), 95kr

Bag in Box: Drostdy-Hof Chardonnay Viognier (nr 15558), 194kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".