Pensionärsliv

Ja, nu har jag gjort det. Kollat vad min pension blir. Jag har punktvis ordning på mig, i mitt periodvisa kaos, och har samlat alla orangea kuvert och alla tjänstepensionsbrev i en låda. Men det är inte så att jag nu har suttit och sprättat upp alla dom. Nej, jag säger bara www.pensionsmyndigheten.se

Jag har tio år kvar till pensionen, men några i min omgivning är 60+ och pratar mycket om livet som pensionär. När går jag? Var ska bo? Och hur mycket får jag att leva på i månaden? Det spekuleras om att jobba till 67 eller 70. Några kommer aldrig att sluta jobba. Eller gå ner till halvtid?

De har fått mig att skaffa en kod och gått in på hemsidan och sett prognosen, att jag får 13000:- i månaden vid 65. Jag blir så grinig, varenda gång jag tänker på det. Men ännu grinigare hade jag väl blivit om jag varit tvungen och suttit och sprättat upp brev och räknat ihop detta elände själv.

Om tio år. Vad gör jag då? Har jag barnbarn? Bor jag permanent i min sommarstuga? Eller ha jag flyttat till Karlstad. Eller Stockholm?

Men mer och mer går ju tankarna till hur vägen dit ska se ut. De tio åren emellan. Min bransch är så föränderlig med datornsintåg, så jag undrar verkligen om jag kommer att jobba som tandtekniker resten av mitt yrkesliv. Sist vi satt och jämförde mobiltelefoner på jobbet, och insåg hur mycket vi kan använda dem till, slutade det med att vi gissade att snart tillverkar vi väl tänder med dem. 13000:-!!!!!

– Äh, ta det som det kommer!

Finns det de som säger. Och det säger jag också till mig själv, men jag lyssnar inte på mig. Hjärnan går för högtryck och jag söker lösningar för mitt framtida uppehälle.

Jag kanske kan göra mer radio? Undrar om jag skulle göra…barnprogram? Jag skulle kunna sälja min Adventskalender idé som jag praktiserat på mina barn. Kink och Konk heter våra hustomtar och de gjorde några kalendrar till mina barn.

Ja, hör upp nu! Här kommer lite julpysselradio!

Ta 24 toarullar och klistra ihop dem på längden, 4x6, och sätt på en pappskiva som vägg så det bara blir hål på en sida. Och så klipper du 24 cirklar i papp, i samma diameter som toarullarna, som du skriver 1 till 24 på som blir luckorna på kalendern. De fäster du med tejp eller en tygbit med klister. Måla i rött eller grönt och stick in lite bomull i hålrummen som blir mellan rullarna. Som snö liksom.

Nu röjer jag den stora hemligheten, att det var jag som gjorde de där kalendrarna, men mina barn lyssnar inte på mina krönikor så det är OK.

Jag skrev många brev som jag då och då la i luckorna, eftersom det inte skulle bygga på att det skulle vara presenter varje dag. Ibland var de på tomtekurs och lärde sig att tillverka nåt inom julklappskommersen. Lego-kurs till exempel. Då skrev de och berätta hur det gick och hur familjerna hade det. Och så slutade det med en sådan produkt i lucka 24. Eller en julklappskarta om paketet inte fick plats i röret. Och Lego kan man lägga bara ett par bitar om dagen så blir byggsatsen hel på julafton. Ett saffranpaket den 12 december och en lackstång den 23:e är ett andra tips.

Som mest bodde det sex tomtar under huset, Kink och Konk, deras fruar Tuss och Smutt, och barnen Nisse och Lissi, så det fanns massor att berätta om dem. Jag skrev texten baklänges med bara stora bokstäver, så vi satte breven mot en lampa för att kunna läsa dem. För att de inte skulle känna igen min handstil.

Vi hittade några av breven härom veckan. Jag gjorde en trevare med tösen när jag läste breven mot lampan:

– Du…! Ella…!! Har du förstått…? Vem som …skrev?

Hon svarade inte. Så jag kan bara tolka hennes reaktion och tonårsblick. Jag tror inte hon fattar. Lika lite som hon vet hur ett barn blir till!….?

Apropå det. Jag skulle kunna ha ett sex- och samlevnadsprogram i radio. Och ett matlagningsprogram. Det är jag också bra på. Men det får jag presentera nästa gång vi hörs. Eller jag hörs! Och då får ni lite nya tips inför julen. Mina städtips är ju berömda vid det här laget.

13000:- i pension och skatt på det!? Jag behöver nog ett extraknäck år 2022.

Om inte annat så får väl mina radioidéer bli program när jag är pensionär. Pensionärsradio! Och då hinner jag fila lite på dom också! Idèerna.

Har jag tur så får jag barnbarn lagom till dess. Jag kan bli dagmormor!? Så det är kanske dags att ta det där med blommor och bin. Används den metaforen än i dag?

Eller också får jag ta det som det kommer. Jag menar, det kanske sitter några någonstans och filar på ett alldeles nytt pensionssystem som kommer till oss via mobilerna. Och löser allt.

Så lätt allt blir om vi tar det som det kommer! Sa jag ju…också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista