1 av 2
2 av 2
Hervor Svenonius/Bernarda. Foto: Hedvig Nilsson

100-åring får nytt liv i skolan

TORSDAG 11 FEBRUARI

100 år gammal är den, men nu ges den ut på nytt. I ett gammalt övergivet skolhus i Bredsjö fann lärarutbildaren Jan Ekelöf en bok som han fann häpnadsväckande i synen på hur barn kan lära sig matte. Han och hans kolleger på Karlstads universitet började använda boken i sin undervisning i kreativ matematik. Nu ges boken, som skrevs 1910 av Anna Kruse, ut i nyupplaga på Norstedts förlag.
- Anna Kruse ger barnen på ett enkelt sätt ckhansen att förstå matematik och hur siffrorna hänger ihop. Den här boken hade fallit i glömska, men jag tror nu att den kommer bli väldigt eftertraktad runt om i Sverige, säger Jan Ekelöf.

Dåliga mammor är ett populärt ämne på bioduken i år. Medan usla farsor länge varit tacksamma att skildra har bilden av modern ofta varit scablonartad, en idealmor. Men nu har den misslyckade mamman lyfts fram i filmer som Oscarsnominerade Precious och Miss Kicki med Pernilla August. En riktig monstermamma kan också ses på scen i Karlstad. Folktetatern Järnet sätter upp Bernardas hus, och rollen som den förtryckande modern görs av Hervor Svenonius, själv trebarnsmamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".