1 av 3
Pengar. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
2 av 3
Anna Wall Rudin, privatekonomisk rådgivare
3 av 3
Karin Johged, projektledare Tryggare Handel Värmland

Jobbar mot snabba cash

TISDAG 16/2

Butiksrånen ökade med 15 procent i Sverige förra året, och varje dag begås fler än 20 rån mot privatpersoner, banker, och butiker. Bankerna i västra Värmland har varit mycket utsatta och hösten 2009 startade de projektet Tryggare handel som nu har målsättningen att minska kontanthanteringen i Värmland med en miljard kronor. Projektledare Karin Joghed berättar:

Tjejer som utsätts för hedersrelaterade brott har numera telefonrådgivningen Stella att vända sig till. På Stella uppskattar man att omkring ett par hundra kvinnor utsätts för hedersbrott, och nu söker man mer pengar.

Premiär har vi också för en ny programpunkt: Ekonomitipset med Anna Wall Rudin. I dagarna dimper det oranga kuvertet ner i värmlänningarnas brevlådor. Varför ska man öppna det? Vi pratar också om svenskarnas rekordsparande i fonder och ränteläget som gjort oss mer belånade än nånsin. Ser vi en bobubbla och när kommer den i så fall spricka?

Kronoparken ska nu bli en tryggare stadsdel tack vare nattvandrare. En grupp ungdomar nattvandrar frivilligt för Hyresgästföreningens räkning.

Flykten västerut handlar det också om i Eftermiddagsradion tisdag. I januari var 16,5 procent av värmländska ungdomar mellan 18-24 år, enligt Arbetsförmedlingen, arbetslösa. Många söker jobb i Norge, där svensk arbetskraft är eftertraktad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".