1 av 4
Berit Högman och Christian Holm. Foto: Hedvig Nilsson
2 av 4
Barbro Järliden. Foto: Hedvig Nilsson
3 av 4
Britt-Marie Nordqvist. Foto: Hedvig Nilsson
4 av 4
Laila Nordstedt Persson. Foto: Hedvig Nilsson

Kvinnor i gamla mansroller

MÅNDAG 8 MARS


Rut-avdragets
vara eller icke vara debatterades i dagens Eftermiddagsprogram mellan de värmländska riksdagsledamöterna Berit Högman (s) och Christian Holm (m).

Jägarförbundet lockar allt fler kvinnliga medlemmar. Sen 1998 har antalet kvinnliga medlemmar ökat med 73 procent. Framför allt märks ökningen bland unga. Varför vill kvinnor jaga? Britt-Marie Nordqvist, jaktvårdskonsulent, analyserade.

Måndagsgäst är Laila Nordstedt Persson som just gått i pension efter 42 år som polis.  När Laila började som polis 1968 var hon bara en av tolv kvinnor inom polisen och fick patrullera i högklackat och kjol. En klädsel som ibland kompenserade för muskelstyrkan vid omhändertaganden.
- En man som jag inte orkade lyfta tyckte mycket om mina ben, så han kröp efter mig in i polisbilen, minns hon. 
I 18 år jobbade hon med kvinnor och barn som utsatts för våld och övergrepp och hon blev då expert på att hålla förhör med unga brottsoffer. Ett viktigt, men tungt jobb.
- Som tur är är min man också polis så jag kunde prata av mig hemma. Men visst har jag gråtit många gånger.

På internationella kvinnodagen studerade vi också statyer. Bara en av tio i Sverige föreställer en kvinna, och de flesta är dessutom namnlösa, visar en kartläggning. Hur ser det ut i Karlstad? Vi frågar konstvetaren Barbro Järliden - som själv skulle vilja se se Karin Söder, Inger Sandberg och Monica Zetterlund förevigade som statyer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista