1 av 5
Karlstad satsar på avledande verksamhet för spänningssökande ungdomar.
2 av 5
Robert Gustafsson
3 av 5
Hanna Rosell
4 av 5
Dick Harrison. Foto: Hedvig Nilsson
5 av 5
Karin Hovdebo

Tjejers rädsla och värmländsk medeltid

ONSDAG 24 MARS


Vårt tema
om ungdomar och trygghet fortsätter. Enligt flera undersökningar som har gjorts är tjejer och framför allt äldre kvinnor den grupp som känner sig mest otrygga i samhället. Den statistik som finns tillgänglig visar dock att denna otrygghet många gånger är obefogad. Killar mellan 18-25 år löper störst risk att råka ut för våldsbrott. Trots detta är oron stor bland unga tjejer. Vi hör Therese, Natalie och Lejla berätta om hur de upplever att det är ute på stan.

Bostad, Barn och Hälsa heter en stor studie som gjorts vid Karlstads Universitet.
Carl Gustav Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads Universitet ligger bakom studien som påbörjades för 10 år sen och som fokuserade på 15000 unga värmlänningars hälsa.

Värmländsk medeltid berättar Sveriges mest kände populärhistoriker, preofessor Dick Harrison, om på Värmlands museum idag. 2010 har utsetts till Sveriges historias år och det uppmärksammas över hela landet med uppslagsverk, TV-serier och utställningar - och på Värmlands museum lyfter man fram Värmlands historia genom tiderna. Dick Harrisons specialområde är just medeltiden - som man numera börjar räkna redan från vikingatiden.

Karlstad blir först i landet med att ansöka om HBT-certifiering av elevhälsan på gymnasiet, det beslutades idag. Kommunen har tidigare bestämt sig för att bli en av landets tio bästa kommuner för homo- bi- och transpersoner och då spelar skolan en stor roll. Kathrin Mörtel, verksamhetschef på skolhälsovården och Agneta Tynander, på RFSL Värmland berättar vad certifieringen innebär.

Klockan fem kom panelen på besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista